8 procent overdrachtsbelasting omzeilen? Zo doe je dat!

Je gaat toch geen belasting betalen als het niet hoeft? Slimme beleggers hebben al een paar manieren gevonden om de nieuwe 8 procent overdrachtsbelasting te omzeilen.

Hoe lukt het beleggers om de 8 procent overdrachtsbelasting te omzeilen?

  • Monique en Richard willen een appartement kopen voor hun studerende dochters. Ze kunnen het zo betalen van hun spaargeld en hebben dus geen hypotheek nodig. Maar ze balen van die 8 procent overdrachtsbelasting en willen die liever omzeilen. Gelukkig blijkt dat te kunnen. De dochters kunnen het huis zelf kopen en het geld daarvoor lenen van Monique en Richard. Zo gaan ze van 8% naar het 0% starters tarief!
  • Cor en Els wonen in een twee onder een kap woning. Ze willen het huis van de buren er wel bij kopen voor de verhuur. De huizen zijn identiek, maar de tuin van de buren ligt net wat mooier. Ze zien die 8% niet zitten en kiezen daarom voor een slimme truc. In plaats dat ze het huis van de buren gaan verhuren, trekken ze daar zelf in en gaat hun oude huis de verhuur in. Zo gaan ze van 8% naar de normale 2%.
  • Timmerman Erik is vrijgezel. Hij verdient goed, is erg handig en heeft veel vrije tijd. In 2012 heeft hij voor zichzelf een klushuis gekocht en opgeknapt. Dat beviel zo goed dat hij er in 2015 en 2018 nog twee heeft bij gekocht voor de verhuur. Hij heeft nu drie huizen gekocht voor 2% belasting en daarvan heeft hij twee verhuurd. In 2021 heeft Erik weer een klushuis op het oog maar hij is niet van plan om daar 8% belasting voor af te tikken. Daarom gaat hij de eerste woning ook verhuren en zelf in het nieuwe klushuis wonen. Daardoor kan hij zijn vierde huis ook kopen met 2% belasting.
  • Corrie is 84 jaar en heeft geen kinderen. In haar testament heeft zij een goed doel tot erfgenaam benoemd. Corrie heeft een vakantiehuisje op Terschelling dat ze graag wil verkopen aan haar nichtje Francien. Maar Francien wil liever geen 8% belasting betalen. De notaris kwam met een mooie oplossing. Corrie kan in haar testament een “legaat tegen inbreng” opnemen. Dit betekent dat Francien na het overlijden van Corrie het huisje mag kopen van het goede doel met 0% overdrachtsbelasting.

Meer lezen?

8 procent overdrachtsbelasting omzeilen