10,4 procent overdrachtsbelasting omzeilen? Zo doe je dat!

Je gaat toch geen belasting betalen als het niet hoeft? Slimme beleggers hebben al een paar manieren gevonden om de nieuwe 10,4 procent overdrachtsbelasting te omzeilen.

Hoe lukt het beleggers om de 10,4 procent overdrachtsbelasting te omzeilen?

  • Monique en Richard willen een appartement kopen voor hun studerende dochters. Ze kunnen het zo betalen van hun spaargeld en hebben dus geen hypotheek nodig. Maar ze balen van die 10,4 procent overdrachtsbelasting en willen die liever omzeilen. Gelukkig blijkt dat te kunnen. De dochters kunnen het huis zelf kopen en het geld daarvoor lenen van Monique en Richard. Zo gaan ze van 10,4% naar het 0% starters tarief!
  • Cor en Els wonen in een twee onder een kap woning. Ze willen het huis van de buren er wel bij kopen voor de verhuur. De huizen zijn identiek, maar de tuin van de buren ligt net wat mooier. Ze zien die 10,4% niet zitten en kiezen daarom voor een slimme truc. In plaats dat ze het huis van de buren gaan verhuren, trekken ze daar zelf in en gaat hun oude huis de verhuur in. Zo gaan ze van 10,4% naar de normale 2%.
  • Corrie is 84 jaar en heeft geen kinderen. In haar testament heeft zij een goed doel tot erfgenaam benoemd. Corrie heeft een vakantiehuisje op Terschelling dat ze graag wil verkopen aan haar nichtje Francien. Maar Francien wil liever geen 10,4% belasting betalen. De notaris kwam met een mooie oplossing. Corrie kan in haar testament een “legaat tegen inbreng” opnemen. Dat is geheel vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Dit betekent dat Francien na het overlijden van Corrie het huisje mag kopen van het goede doel met 0% overdrachtsbelasting.
  • Timmerman Erik is vrijgezel. Hij verdient goed, is erg handig en heeft veel vrije tijd. In 2012 heeft hij voor zichzelf een klushuis gekocht en opgeknapt. Dat beviel zo goed dat hij er in 2015 en 2018 nog twee heeft bij gekocht voor de verhuur. Hij heeft nu drie huizen gekocht voor 2% belasting en daarvan heeft hij twee verhuurd. In 2023 heeft Erik weer een klushuis op het oog, maar hij is niet van plan om daar 10,4% belasting voor af te tikken. Daarom gaat hij de eerste woning ook verhuren en zelf in het nieuwe klushuis wonen. Daardoor kan hij zijn vierde huis ook kopen met 2% belasting.

Verzin een smoes (ja echt!)

Hans komt met de volgende smoes bij de notaris. Hij heeft een huis van drie verdiepingen gekocht om zelf te gaan wonen. Maar tussen de koop en de levering heeft hij last gekregen van zijn knieën. Daardoor komt hij de trap niet meer op. Hij kan niet meer onder de koop uit, dus de levering moet wel doorgaan. Hij wil het huis dan maar gaan verhuren en voor zichzelf een gelijkvloers appartement kopen. Kan hij beide woningen kopen met maar 2% belasting? Ja, mogelijk kan dit! Want de belastingdienst heeft nieuw beleid gemaakt. Wanneer je er zelf wilde gaan wonen maar dit door onvoorziene omstandigheden niet meer kan, dan kun je een huis toch kopen met 0% of 2% overdrachtsbelasting. Handige jongens zullen met mooie smoesjes misbruik gaan maken van deze regeling.

Recreatiewoning toch met 0% of 2% belast?

Ook als je er van de gemeente niet permanent mag wonen, kun je een vakantiewoning soms wel kopen met 0% of 2% overdrachtsbelasting. Zie het antwoord van de minister op vraag 38 hierover in dit nieuwe besluit.

Een mooie truc voor samenwoners

Jente en Sam zijn 30 jaar, wonen samen en hebben beiden een goed inkomen. Ze willen graag twee huizen kopen en daarvan eentje verhuren. Beiden kopen een huis op hun eigen naam en schrijven zich daar ook in. Daarbij maken ze gebruik van de startersvrijstelling. Na een jaar op papier “uit elkaar” te zijn geweest gaat Sam weer bij Jente wonen en verhuurt hij zijn woning. Daarna kiezen ze voor een partnerschap in algehele gemeenschap van goederen. Hierdoor hebben ze samen twee huizen in eigendom terwijl ze geen cent overdrachtsbelasting hebben betaald!

Meer lezen?

8 procent overdrachtsbelasting omzeilen

Veelgestelde vragen:

Hoe ontwijk je de hoge overdrachtsbelasting voor een beleggingspand?

Voor kleine beleggers zijn er slimme trucs waarmee je nog steeds onder het 2% tarief valt. Aan de ene kant is het lastig om plannen te maken wanneer de overheid steeds de regels verandert. Aan de andere kant neem de kwaliteit van fiscale wetgeving af, waardoor er altijd “mazen in de wet” zijn.

Hoe hoog is de overdrachtsbelasting op een recreatiewoning?

Ook voor een recreatiewoning kan het 0% of 2% tarief van de overdrachtsbelasting gelden. Volgens de Staatssecretaris is de bestemming niet beslissend maar gaat het er om of de woning objectief gezien je hoofdverblijf is. Bij permanente bewoning val je niet onder het hoge tarief.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *