Levenstestament Checklist (nu met video!)

Een levenstestament is een akte waarin je een volmacht geeft aan de persoon die jij het meeste vertrouwt. Elke maand gaan daarvoor 10.000 mensen langs de notaris. Jij binnenkort ook? Met de 10 punten op deze checklist weet je precies waar je op moet letten bij het maken van je levenstestament. Je kunt de checklist voor je levenstestament ook invullen aan de hand van de uitleg in de video hieronder:

1. Wees er op tijd bij

Je moet nog wilsbekwaam zijn om een levenstestament te kunnen maken. Begrijp je niet meer wat een volmacht is? Kun je zelf niet aan de notaris vertellen wat je op papier wilt hebben? Dan is het te laat voor een levenstestament en kun je de rest van deze checklist overslaan. In dit geval kan iemand voor jou een bewind aanvragen. Op deze site kun je daar meer over lezen.

2. Wanneer gaat de volmacht in?

Je kunt de volmacht direct in laten gaan of pas als je dement wordt. Laat je de volmacht meteen ingaan? Dan werkt hij ook als je in het ziekenhuis ligt of in het buitenland zit. Je krijgt dus meer volmacht voor je geld. Gaat de volmacht pas in als je dement bent? Dan moet je gekeurd worden door een arts voordat de volmacht werkt. Dit betekent dat je meer geld kwijt bent voor een kleinere volmacht.

levenstestament checklist
het aantal levenstestamenten stijgt hard!

3. Wil je één of meer gevolmachtigden?

Geef je als tante een volmacht aan je neef? Voor het geval hem wat overkomt, is het handig als er alvast een tweede persoon in de volmacht staat. Wil je uit voorzorg een levenstestament maken, maar weet je nog niet welk kind er in moet komen? Dan kun je ook alle kinderen in de volmacht zetten, waardoor ze later zelf de taken kunnen verdelen.

4. Zijn de gevolmachtigden samen of alleen bevoegd?

Benoem je meerdere personen in je levenstestament? Dan kun je ze alleen, samen of in volgorde bevoegd maken. Geef je uit voorzorg een volmacht aan alle kinderen? Maak ze dan samen bevoegd zodat ze altijd van elkaar weten waar ze mee bezig zijn. Dit beperkt ook de invloed van een schoonkind. Een andere optie is het verdelen van de taken.

5. Echtparen

De meeste volmachten worden gemaakt door stellen. Ook als echtpaar heb je een levenstestament nodig om voor elkaar een handtekening te kunnen zetten. Met elkaar trouwen in gemeenschap van goederen is daarvoor niet genoeg. Veel stellen komen daar pas achter wanneer één van beiden dement wordt. Denk ook eens aan stellen in je omgeving die dit niet weten. Een goede tip van jou hierover is goud waard.

6. Toezicht?

Op elke checklist voor je levenstestament kom je wel iets tegen over toezicht. Daarbij gaat het dus om een persoon die de gevolmachtigde in de gaten houdt. Daarvoor kun je een goede reden hebben. Denk aan het geval dat je de volmacht geeft aan een goede kennis. Moet die persoon dan inzage geven aan je erfgenaam vanaf het moment dat jij dement bent? Of mag je erfgenaam pas vragen stellen na je overlijden? Dit is een goed punt om te bespreken met de notaris. Neem je de kinderen op in de volmacht en zijn ze samen bevoegd? Dan houden ze vanzelf toezicht op elkaar.

7. Schenken en lenen

Een groot verschil tussen het levenstestament en een bewind is het weggeven of uitlenen van je geld. Met een bewind mag dit niet maar met een levenstestament kan het juist wel. Dit is vooral van belang voor stellen met kinderen. Denk aan het geval dat je naar het verpleeghuis gaat en je geld dan aan de kinderen wilt geven. Dit kan alleen maar als je een volmacht hebt getekend bij de notaris. Heb je geen kinderen en geef je een volmacht aan iemand die niet van jou gaat erven? Dan kun je opnemen dat er geen schenking mag worden gedaan.

8. Je gezondheid

Gaat de persoon die de bankzaken voor jou doet ook met je mee naar het ziekenhuis? Je kunt voor je gezondheid een andere persoon aanwijzen dan voor je vermogen. Beide volmachten kun je in één levenstestament opnemen.

9. Euthanasie

Met een levenstestament kun je geen euthanasie regelen. Daarvoor hoef je dus niet naar de notaris. Je kunt er wel iets over opnemen in de akte maar dit hoeft niet. Wat je hierover zelf opschrijft is ook geldig. Hiervoor hoef je dus geen kosten te maken.

10. Ook een executeur benoemen?

Een levenstestament is niet hetzelfde als een gewoon testament. Het levenstestament stopt bij je overlijden. Is dat niet de bedoeling? Dan kun je in een gewoon testament een executeur benoemen. Daardoor kan jouw gevolmachtigde ook na je overlijden de zaken regelen.

Wat kost een levenstestament?

De kosten voor een levenstestament verschillen per notaris. Bij de goedkoopste kost één akte maar een paar honderd euro. De duurste rekent voor een dubbel levenstestament meer dan duizend euro aan kosten. Wij raden je aan om altijd een offerte te vragen voordat je een afspraak maakt bij de notaris.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Gaat een levenstestament pas in bij dementie?

Je kunt de volmacht in je levenstestament direct in laten gaan of pas als je dement wordt. Laat je het direct ingaan? Dan werkt hij ook als je in het ziekenhuis ligt of in het buitenland zit. Je krijgt daardoor een grotere volmacht voor je geld. Gaat het pas in als je dement bent? Dan moet je gekeurd worden door een arts voordat de volmacht werkt. Dit betekent dat je meer geld kwijt bent voor een kleinere volmacht.

Check mijn blog voor een checklist met 10 punten waar je over na moet denken als je een levenstestament gaat maken.

Wanneer stopt een levenstestament?

Je kunt een levenstestament altijd herroepen dus je zit er niet aan vast.

In het model levenstestament kun je lezen hoe het herroepen werkt.

Een levenstestament stopt na je overlijden. Als je gevolmachtigde ook de erfenis moet afwikkelen, dan kun je hem tot executeur benoemen in een testament bij de notaris.

In dit blog vind je alle info over het benoemen van een executeur.

Wat zijn de kosten voor een levenstestament?

Een simpel levenstestament voor een alleenstaande begint bij een paar honderd euro. Een uitgebreid levenstestament voor een echtpaar (2 personen) kan meer dan duizend euro kosten. Wij raden je aan om altijd een offerte te vragen voordat je een afspraak maakt bij de notaris.

Check ook de 5 tips voor een goedkoper levenstestament!

Wat is het verschil tussen een levenstestament en bewindvoering?

Een levenstestament regel je uit voorzorg zelf. Een bewind wordt door iemand anders aangevraagd als het nodig is. Bij een levenstestament wijs je zelf iemand aan. Bij bewindvoering wijst de kantonrechter iemand aan. De gevolmachtigde in je levenstestament mag een schenking doen. Een bewindvoerder mag dit meestal niet.