Partnerschapsvoorwaarden Voorbeeld

Ben je van plan om een geregistreerd partnerschap aan te gaan en wil je dat met voorwaarden doen? Bekijk dan eerst dit eenvoudige voorbeeld voor je partnerschapsvoorwaarden.

Waarom partnerschapsvoorwaarden?

Partnerschapsvoorwaarden maak je alleen nog maar als je daar een goede reden voor hebt. In 2018 is de wet veranderd. Sinds dat jaar heb je standaard al een beperkte gemeenschap van goederen. De meeste stellen gaan daarom niet meer langs de notaris. Maar als je helemaal niks met elkaar wilt delen? Dan kun je er voor kiezen om het geregistreerd partnerschap met voorwaarden aan te gaan. Wat je daarin kunt afspreken? Dat verschilt per geval, maar hierna gaan we er vanuit dat je alles privé wilt houden.

Partnerschapsvoorwaarden voorbeeld

partnerschapsvoorwaarden voorbeeld
klik op het plaatje voor pdf

In dit voorbeeld voor je partnerschapsvoorwaarden spreek je af dat je geen gemeenschap van goederen wilt. Ook je pensioen blijft privé als je uit elkaar gaat. De notaris zal normaal gezien nog wat meer tekst in de akte opnemen. Zoals een afspraak over het geld dat je in je koophuis stopt. Met dit simpele voorbeeld willen we duidelijk maken dat het in principe op één blaadje kan.

Partnerschapsvoorwaarden kosten net zoveel als voorwaarden wanneer je gaat trouwen. Voor de notaris is het evenveel werk. Maar dat betekent nog niet dat het standaard werk is. Om die reden kun je het niet online regelen. De notaris zal ook geen akte maken voordat je op gesprek bent geweest. Als je slim bent, vraag je eerst een offerte op bij de notaris zodat je vooraf weet wat je partnerschapsvoorwaarden gaan kosten.

Nog meer lezen?

We hebben nog veel meer nuttige blogs voor je. Wat dacht je van dit blog met de 10 redenen om voor een partnerschap te kiezen? Of dit blog over het verschil tussen een partnerschap en een contract. Voor alle blogs over het maken van voorwaarden klik je hier.

Veelgestelde vragen:

Waarom zou je het geregistreerd partnerschap aangaan onder voorwaarden?

Partnerschapsvoorwaarden maak je alleen nog maar als je daar een goede reden voor hebt. In 2018 is de wet veranderd. Sinds dat jaar heb je standaard al een beperkte gemeenschap van goederen. De meeste stellen gaan daarom niet meer langs de notaris. Maar als je helemaal niks met elkaar wilt delen? Dan kun je er voor kiezen om het geregistreerd partnerschap met voorwaarden aan te gaan.

Wat kosten partnerschapsvoorwaarden?

Voorwaarden bij je partnerschap kosten net zoveel als voorwaarden wanneer je gaat trouwen. Voor de notaris is het evenveel werk. Notarissen mogen zelf hun tarieven bepalen. Als je slim bent, dan vraag je dus eerst een offerte op bij de notaris zodat je vooraf weet wat je partnerschapsvoorwaarden gaan kosten.

Kun je ook zelf partnerschapsvoorwaarden opstellen?

Het is niet mogelijk om de voorwaarden voor je geregistreerd partnerschap online te regelen. De notaris zal ook geen akte maken voordat je op gesprek bent geweest.

Artikel 1:115 Burgerlijk Wetboek: “Huwelijkse voorwaarden moeten op straffe van nietigheid bij notariële akte worden aangegaan.” (voor een partnerschap geldt hetzelfde)

Kun je ook achteraf partnerschapsvoorwaarden maken?

Je kunt ook voorwaarden maken na het aangaan van je partnerschap, maar dat is wel duurder. Wil je daarover meer weten? Check dan dit blog.