Partnerschapsvoorwaarden Voorbeeld

Ben je van plan om een geregistreerd partnerschap aan te gaan en wil je dat met voorwaarden doen? Bekijk dan eerst mijn video met uitleg en het eenvoudige voorbeeld voor je partnerschapsvoorwaarden hieronder:

Bezoek mijn YouTube kanaal voor meer video’s over voorwaarden.

Waarom partnerschapsvoorwaarden opstellen?

Partnerschapsvoorwaarden opstellen doe je alleen nog maar als je daar een goede reden voor hebt. In 2018 is de wet veranderd. Sinds dat jaar heb je standaard al een beperkte gemeenschap van goederen. De meeste stellen gaan daarom niet meer langs de notaris. Maar als je helemaal niks met elkaar wilt delen? Dan kun je er voor kiezen om het geregistreerd partnerschap met voorwaarden aan te gaan. Wat je daarin kunt afspreken? Dat verschilt per geval, maar hierna ga ik er van uit dat je alles privé wilt houden.

Partnerschapsvoorwaarden voorbeeld

In dit voorbeeld voor je partnerschapsvoorwaarden spreek je af dat je geen gemeenschap van goederen wilt. Ook je pensioen blijft privé als je uit elkaar gaat. De notaris zal normaal gezien nog wat meer tekst in de akte opnemen. Zoals een afspraak over het eigen geld dat je in het koophuis stopt. Met dit simpele voorbeeld wil ik duidelijk maken dat het in principe op één blaadje kan. Je kunt in je voorwaarden natuurlijk ook kiezen voor andere stelsels. Wil je daar meer over weten? Bekijk dan de video met uitleg hierboven.

partnerschapsvoorwaarden voorbeeld
klik op het plaatje voor een pdf

Partnerschapsvoorwaarden opstellen kost net zoveel als voorwaarden wanneer je gaat trouwen. Voor de notaris is het evenveel werk. Maar dat betekent nog niet dat elke akte hetzelfde is. Om die reden kun je dit niet online regelen. De notaris zal ook geen akte maken voordat je op gesprek bent geweest. Als je slim bent, vraag je eerst een offerte op bij de notaris zodat je vooraf weet wat je partnerschapsvoorwaarden gaan kosten.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Waarom zou je het geregistreerd partnerschap aangaan onder voorwaarden?

Partnerschapsvoorwaarden maak je alleen nog maar als je daar een goede reden voor hebt. In 2018 is de wet veranderd. Sinds dat jaar heb je standaard al een beperkte gemeenschap van goederen. De meeste stellen gaan daarom niet meer langs de notaris. Maar als je helemaal niks met elkaar wilt delen? Dan kun je er voor kiezen om het geregistreerd partnerschap met voorwaarden aan te gaan.

Bekijk het voorbeeld voor je partnerschapsvoorwaarden en de video met uitleg.

Wat kosten partnerschapsvoorwaarden?

Voorwaarden bij je partnerschap kosten net zoveel als voorwaarden wanneer je gaat trouwen. Voor de notaris is het evenveel werk. Notarissen mogen zelf hun tarieven bepalen. Als je slim bent, dan vraag je dus eerst een offerte op bij de notaris zodat je vooraf weet wat je partnerschapsvoorwaarden gaan kosten.

Kun je ook zelf partnerschapsvoorwaarden opstellen?

Soms kun je een akte zelf online opstellen maar voor partnerschapsvoorwaarden lukt dat niet. De notaris zal ook geen akte maken voordat je op gesprek bent geweest.

Artikel 1:115 Burgerlijk Wetboek:
“Huwelijkse voorwaarden moeten op straffe van nietigheid bij notariële akte worden aangegaan.”
(voor een partnerschap geldt dat ook)

Kun je ook achteraf partnerschapsvoorwaarden maken?

Je kunt ook voorwaarden maken na het aangaan van je partnerschap maar dat is wel duurder.

Check ook de 3 voorbeelden waarin ik uitleg hoe je achteraf partnerschapsvoorwaarden maakt.