Stellen kiezen steeds vaker voor een geregistreerd partnerschap. En daarom worden er ook steeds meer partnerschapsvoorwaarden gemaakt. Op deze pagina vind je een eenvoudig voorbeeld voor je partnerschapsvoorwaarden.
Gaan jullie binnenkort een partnerschap aan en weet je nog niet of je voorwaarden wilt maken? Of heb je al besloten dat je voorwaarden wilt maken, maar weet je nog niet wat er in moet staan? Bekijk dan de video hieronder over de 10 belangrijkste onderwerpen:
Meer video’s over het maken van voorwaarden vind je op mijn YouTube kanaal.
Waarom maken stellen partnerschapsvoorwaarden?
Notarissen krijgen de laatste jaren veel meer vragen over het maken van voorwaarden. Dit komt doordat in 2018 de wet is veranderd. Sinds dat jaar krijg je standaard een beperkte gemeenschap van goederen. Stellen weten niet precies wat dit betekent. En daarom vragen ze zich af of het opstellen van partnerschapsvoorwaarden nog zin heeft. Het antwoord hierop hangt af van je situatie:
- Ben je geen ondernemer en wil je samen vermogen opbouwen? Dan is er een grote kans dat de beperkte gemeenschap van goederen bij je past.
- Ben je wel ondernemer of heb je plannen om voor jezelf te beginnen? Of wil je ook privé vermogen kunnen opbouwen op je eigen naam? Bijvoorbeeld door tijdens het partnerschap geld te sparen op je eigen bankrekening? In dat geval heb je partnerschapsvoorwaarden nodig.
Er bestaat niet zoiets als “standaard” partnerschapsvoorwaarden. Stellen willen heel verschillende dingen afspreken. Zo zijn er stellen die wel samen vermogen willen opbouwen maar niet samen failliet willen gaan als het zakelijk verkeerd gaat. En er zijn stellen die hun spaargeld privé willen houden maar het pensioen (ook een soort spaargeld) wel met elkaar willen delen.
Partnerschapsvoorwaarden voorbeeld
Bij de meest simpele voorwaarden spreek je af dat alles privé blijft. We noemen dat ook wel “koude uitsluiting”. Omdat de gevolgen van het partnerschap keurig in de wet zijn geregeld, hoef je in de voorwaarden alleen maar te zeggen wat je niet wilt. Het voorbeeld voor je partnerschapsvoorwaarden hieronder past daardoor op één pagina. Het enige wat er in staat, is dat je geen gemeenschap van goederen wilt en geen pensioenverevening. Natuurlijk kun je nog veel meer afspraken opnemen, maar dat is niet verplicht.

Het huwelijksgoederenrecht is ook van toepassing op een partnerschap. Dit betekent dat de procedure en de opties hetzelfde zijn. Ook de kosten van partnerschapsvoorwaarden en huwelijkse voorwaarden zijn hetzelfde. Dit is de gebruikelijke procedure:
- Vraag op tijd een paar offertes aan en kies een notaris. Dit kan heel gemakkelijk op de pagina Partnerschapsvoorwaarden. Het kost maar een paar minuten en je bespaart er honderden euro’s mee.
- Verdiep je in de mogelijkheden (bekijk bijvoorbeeld de video hierboven) en maak een afspraak bij de notaris.
- In het eerste gesprek bij de notaris bespreek je de gewenste inhoud van de voorwaarden.
- De notaris maakt een concept met een toelichting. Neem de documenten samen met je partner door.
- Daarna volgt nog een tweede afspraak bij de notaris voor de ondertekening van de akte. Deze laatste stap moet plaatsvinden vóór de registratie van het partnerschap.
Moet je voor partnerschapsvoorwaarden naar de notaris?
Voorwaarden kun je alleen maken bij notariële akte. Dit staat in artikel 1:115 van het Burgerlijk Wetboek: “Huwelijkse voorwaarden moeten op straffe van nietigheid bij notariële akte worden aangegaan.” Dit artikel geldt ook voor een partnerschap met voorwaarden.
Tegenwoordig kun je steeds meer zaken online regelen. Voor partnerschapsvoorwaarden geldt dit niet. Vanwege de zorgplicht van de notaris begint het traject altijd met een eerste gesprek. Dat kan in theorie op afstand via beeldbellen. Opvallend genoeg kan ook de ondertekening op afstand. Want voorwaarden tekenen bij volmacht is wettelijk toegestaan. Toch is er bij mijn weten nog geen notaris die 100% online partnerschapsvoorwaarden aanbiedt.
Kun je achteraf nog partnerschapsvoorwaarden maken?
Doordat de wet een paar keer is gewijzigd, is het nu veel gemakkelijker om achteraf partnerschapsvoorwaarden te maken. Sinds 2012 hoef je niet meer voor goedkeuring naar de rechtbank. En sinds 2018 ontstaat er standaard geen algehele gemeenschap van goederen meer. Dit betekent dat het een stuk sneller, goedkoper en eenvoudiger is om te regelen dan vroeger.
Er is geen wachttijd meer bij de rechtbank. Je hebt alleen nog een notaris nodig. En het verdelen van het vermogen is eenvoudiger. Dat laatste komt doordat de beperkte gemeenschap van goederen in beginsel leeg is. Wil je kort na je partnerschap alsnog voorwaarden maken? Dan is dit allemaal heel goed nieuws. Klik voor meer uitleg op de eerste link in de lijst hieronder.
Meer lezen?
- Zo maak je alsnog partnerschapsvoorwaarden achteraf (3 voorbeelden).
- Meer uitleg over de beperkte gemeenschap van goederen.
- Zo leg je zonder notaris vast wat van wie is.
- Een partnerschap aangaan in volledige gemeenschap? Dat kan met deze akte.
- Dit zijn de Top 10 redenen om voor een partnerschap te kiezen.
- Handige info van de overheid over het partnerschap.
- Check hier wat een partnerschap kost in jouw gemeente.
Veelgestelde vragen:
Waarom zou je partnerschapsvoorwaarden maken?
Dankzij de beperkte gemeenschap van goederen zijn voorwaarden voor veel stellen niet meer nodig. Erfenissen, schenkingen en bezittingen en schulden van voor het partnerschap blijven nu standaard privé. Dit zijn de 2 belangrijkste redenen waarom stellen nog steeds partnerschapsvoorwaarden maken:
- Er is sprake van een onderneming. Zonder voorwaarden is je partner onvoldoende beschermd bij een faillissement. En bij een scheiding moet je de gemaakte winsten delen met je partner. Veel ondernemers willen dat niet.
- Je ziet geld als privé vermogen. Alles wat je tijdens het partnerschap verdient, is van jullie samen. Als je dat niet wilt, dan heb je partnerschapsvoorwaarden nodig om je spaargeld privé te houden.
Wat zet je in partnerschapsvoorwaarden?
In partnerschapsvoorwaarden leg je een aantal keuzes vast. Dit zijn de 5 belangrijkste opties:
- Wel of geen gemeenschap van goederen.
- Wel of geen verrekenbeding.
- Een vast of variabel vergoedingsrecht.
- Wel of geen lijst met privé goederen.
- Wel of geen pensioenverevening.
Voor uitleg over deze onderwerpen kun je de video bekijken.
Wat kosten partnerschapsvoorwaarden?
De kosten voor eenvoudige partnerschapsvoorwaarden liggen tussen € 600 en € 1.200. Er zijn dus grote verschillen tussen notarissen. Dit komt doordat de tarieven vrij zijn gegeven en omdat er weinig vraag is naar deze dienst. Daardoor is er ook weinig concurrentie. Het loont om een paar offertes op te vragen voordat je een afspraak maakt bij de notaris. Regel het op tijd, want anders betaal je mogelijk een spoedtarief.
Hoe lang duurt het om partnerschapsvoorwaarden op te stellen?
In theorie kun je in één dag partnerschapsvoorwaarden opstellen. Zo kan ik mij een geval herinneren waarbij ik op de dag van de ceremonie nog voorwaarden moest maken. De reden hiervoor was dat één van beide partners gedetineerd was en maar één dag verlof kreeg om alles te regelen. Het is verstandig om ruim van tevoren naar de notaris te gaan zodat je geen spoedtarief betaalt.