Woning schenken aan kind in 2021 naar 0% belasting!

Door het nieuwe 0% tarief is het voor rijke ouders vanaf 2021 nog goedkoper om een woning te schenken aan hun kind. Dat is niet waarvoor deze nieuwe regel is bedoeld, maar daarvoor zal hij wel worden gebruikt. Bekijk ook even de video met tips onderaan dit blog.

Hoe kun je een woning schenken aan je kind voor 0% belasting?

Bert en Alexandra hebben 7 jaar geleden van hun spaargeld een appartement gekocht toen hun dochter Laura ging studeren. Laura heeft inmiddels een goede baan en is niet van plan om te verhuizen. Haar ouders vinden het maar niks dat ze elk jaar Box 3 heffing moeten betalen. Daarom hebben ze de notaris gevraagd of hier wat aan te doen is. Bert en Alexandra werden erg blij van het antwoord!

Wie vanaf 2021 een woning wil schenken aan zijn kind betaalt geen overdrachtsbelasting meer. De enige eis is dat je kind er zelf gaat wonen en nog geen 35 jaar is.

Als je het slim aanpakt, kom je ook onder de schenkbelasting uit. Stel dat het appartement een WOZ waarde heeft van € 200.000. Je kunt het dan verkopen aan je kind voor € 100.000 met een beroep op de “jubelton”. Je kind betaalt de koopprijs niet maar blijft deze aan je schuldig. Elk jaar kun je daarop € 5.000 belastingvrij kwijtschelden. Daardoor gaat de Box 3 heffing ieder jaar omlaag. En de rente die je kind betaalt, is ook nog eens aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Alleen maar voordelen dus!

Hoe hoog is de Jubelton in 2022 en 2023?

De jubelton gaat elk jaar een beetje omhoog. In 2022 kun je zonder belasting € 106.671 schenken als je kind dit bedrag in een huis stopt. In 2023 gaat deze vrijstelling helaas omlaag naar € 28.947.

Hoe zit het fiscaal als je een huis wilt schenken en je kind wel belasting moet betalen?

In de video hieronder leg ik uit hoe je zelf de belasting kunt berekenen als je een huis wilt schenken aan een kind dat geen recht heeft op de vrijstelling:

bezoek mijn YouTube kanaal voor meer video’s

Meer lezen?

woning schenken aan kind

Hoe hoog is de Jubelton in 2022 en 2023?

De jubelton gaat elk jaar een beetje omhoog. In 2022 kun je zonder belasting € 106.671 schenken als je kind dit bedrag in een huis stopt. In 2023 gaat deze vrijstelling helaas omlaag naar € 28.947.

Hoe schenk je een huis aan je kind met 0% belasting?

Een huis schenken aan je kind zonder belasting kan in vier stappen:
1) Maak gebruik van de 0% startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting;
2) Doe een beroep op de Jubelton: schenk een maximaal bedrag met 0% schenkbelasting;
3) Laat je kind de rest van de waarde schuldig blijven en scheld daarop jaarlijks een bedrag kwijt met 0% schenkbelasting;
4) Over de vordering op je kind betaal je in de tussentijd Box 3 heffing. Maar je kind krijgt ook belasting terug vanwege de hypotheekrenteaftrek. Als je het slim regelt, vallen deze twee tegen elkaar weg en betaal je onderaan de streep dus ook 0% inkomstenbelasting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *