Wat staat er in een samenlevingscontract over spaargeld?

De meeste mensen snappen dat het spaargeld van je samen is als je trouwt in gemeenschap van goederen. Maar hoe zit het als je samenwoont? Krijg je het eigen spaargeld weer terug bij het ontbinden van je samenlevingscontract? Of kun je dan fluiten naar je centen?

samenlevingscontract spaargeld

Hoe zit het als je met elkaar trouwt?

Tot 2018 trouwde je automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alles van je samen is. Ook het spaargeld dat je al had voor je huwelijk. Na 2018 heb je standaard een beperkte gemeenschap van goederen. Daarin valt alleen het spaargeld wat je opbouwt na je trouwdag. Het eigen spaargeld dat je voor je huwelijk al had, blijft privé.

Trouwde je in de jaren ’70 of 80 met huwelijkse voorwaarden? Dan stond daar meestal een “periodiek verrekenbeding” in. Dat is de afspraak om alles wat je tijdens het huwelijk spaart uit je inkomen door de helft te delen. Dat is dus ongeveer hetzelfde als de huidige beperkte gemeenschap van goederen. Wat je al had blijft privé. Wat er bij komt, gaat door de helft.

Heb je in de jaren ’90 of later huwelijkse voorwaarden gemaakt? Dan staat er meestal een “finaal verrekenbeding” of helemaal geen verrekenbeding in de akte. Bij een finaal beding hangt het van de tekst af wie er recht heeft op het spaargeld. Heb je geen verrekenbeding? Dan blijft al het spaargeld privé.

Hoe zit het als je samenwoont?

Woon je samen zonder samenlevingscontract? Dan regelt de wet bijna niks voor je. Dit betekent dat je in beginsel geen recht hebt op het spaargeld van je partner.

Hoe zit het dan als je samen een huis koopt en één van beiden daar meer geld in investeert dan de ander? Bijvoorbeeld als één van beiden een verbouwing betaalt. Bij een huwelijk of partnerschap heb je in dat geval een vergoedingsrecht omdat dit in de wet staat. Voor samenwoners is er geen wet. Toch kun je het recht hebben om je eigen spaargeld terug te vragen wanneer je het huis verkoopt. Rechtszaken daarover vallen verschillend uit:

  • In deze zaak kreeg een samenwoner zijn spaargeld niet terug.
  • In deze zaak kreeg een samenwoner zijn spaargeld wel terug.

Wat staat er in een samenlevingscontract over je eigen spaargeld?

In het meest gebruikte model samenlevingscontract staan de volgende afspraken over spaargeld:

samenlevingscontract ontbinden eigen spaargeld

Deze drie afspraken houden het volgende in:

  1. Stel één van beiden betaalt een te groot deel van de huur of de boodschappen en de ander bouwt daardoor meer spaargeld op. Dan kun je dit van de ander terug vragen. Je hebt op grond van het samenlevingscontract dus een claim op het spaargeld van de ander. Maar, hoe ga je jaren later bewijzen dat je teveel hebt betaald? Dat lijkt me haast niet te doen.
  2. Als één van beiden eigen spaargeld in het huis stopt, dan mag je dit bij het ontbinden van je samenlevingscontract weer terug vragen. Dit heet een vergoedingsrecht.
  3. Het saldo op een gezamenlijke rekening gaat door de helft. Dit geldt ook voor spaargeld als het een gezamenlijke spaarrekening is.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoeveel spaargeld mag je hebben als je samenwoont?

Het ligt er aan of je fiscaal partner bent of niet. Als je samenwoont en fiscaal partner bent, heb je samen een dubbele vrijstelling voor je spaargeld in Box 3. Woon je samen en ben je geen fiscaal partner? Dan heb je beiden een eigen vrijstelling. Zit één van beiden net boven de vrijstelling en zit de ander er nog onder? Dan ben je liever fiscaal partner zodat je geen belasting betaalt in Box 3.

Is het samenvoegen van je spaarrekening slim?

Nee, ik raad samenwoners af om hun spaarrekeningen samen te voegen. Met een samenlevingscontract heb je geen gemeenschap van goederen en dus altijd privé vermogen. Als je geen eigen rekening hebt, is het niet duidelijk wat van wie is.