Testament na scheiding? Dit moet er in staan

Ga je uit elkaar en heb je samen een kind? Dan ben je voorlopig nog niet van elkaar af. En als je niet oppast, bepaalt je ex wat er met je erfenis gebeurt na de scheiding. Maar gelukkig kun je daar wat aan doen. In dit blog leg ik uit waarom het zin heeft om je testament te herroepen na de scheiding. Bekijk ook even de video met tips hieronder:

Waarom je testament herroepen na de scheiding?

Je testament is na de scheiding nog geldig. Heb je het testament gemaakt tijdens je huwelijk, dan vervalt het wel voor een deel bij de scheiding. Wil je liever dat het helemaal weg is? Dan moet je het testament herroepen na de scheiding. Maar de beste optie is om een nieuw testament maken want daarin kun je nog veel meer regelen.

testament herroepen na scheiding

Waarom een nieuw testament na scheiding?

Als jouw kind van je erft, dan gaat je ex-partner nog steeds over de erfenis. Dit komt door het ouderlijk gezag. Het maakt daarbij niet uit of je getrouwd was of niet. Het ouderlijk gezag van je ex stopt pas als je kind volwassen is. Tot die tijd kun je hier wat aan doen bij de notaris. Je kunt na een scheiding niet het ouderlijk gezag aanpassen bij testament. Maar met de volgende 5 opties maak je de rol van je ex-partner wel zo klein mogelijk.

testament na scheiding

1. Ouderlijk vruchtgenot

Je ex-partner heeft tot de 21e verjaardag van je kind een plicht tot onderhoud. Dit betekent dat hij of zij ook recht heeft op het “ouderlijk vruchtgenot” van jouw erfenis. Dit kun je in je testament uitsluiten. Daardoor is het inkomen uit jouw erfenis niet voor je ex maar voor je kind.

2. Executeur

Als je een executeur aanwijst, dan wikkelt die jouw erfenis af in plaats van je ex-partner. Meestal zal een broer of zus van je deze rol op zich nemen totdat je kind zelf oud genoeg is. De executeur heeft een hoofdrol bij je erfenis en moet meteen na jouw overlijden aan de slag. Het is dus van groot belang om hierover iets op te nemen in je testament na de scheiding.

3. Bewind

Als de executeur klaar is, gaat het nog steeds mis als er geen bewind in je testament staat. Op grond van het ouderlijk gezag wordt je erfenis na de scheiding beheerd door je ex-partner. Hier kun je wat aan doen. Door een bewind in je testament te zetten, past de executeur op het geld totdat je kind oud genoeg is. Daarvoor kun je zelf een leeftijd kiezen. Heb je een polis afgesloten die aan je kind uitkeert bij overlijden? Dan is alleen een testament niet genoeg. Lees in dat geval ook dit blog over wat je moet regelen bij de verzekeraar. Als je dat vergeet, gaat je ex hier nog steeds over!

4. Voogdij

De kans is klein dat je ex-partner en jij beiden overlijden voordat je kind 18 is. Maar gebeurt dat wel en sterf jij als laatste? Dan gaat je kind naar de voogd die jij na de scheiding hebt benoemd in je testament. Je kunt ook samen met je ex een voogd aanwijzen op deze site.

5. Tweetrapsmaking

Je wilt er niet aan denken, maar je kind kan ook kort na jou overlijden. Je hele vermogen gaat dan via je kind naar je ex. Dit kun je voorkomen met een twee-trap. Dat is een clausule waardoor de erfenis in dat geval terug gaat naar je eigen familie.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat zet je in een testament na scheiding?

Ga je uit elkaar en heb je samen een kind? Dan ben je voorlopig nog niet van elkaar af. En als je niet oppast, bepaalt je ex wat er met je erfenis gebeurt na de scheiding. Maar gelukkig kun je daar wat aan doen. Want er zijn 5 slimme clausules die je kunt opnemen in je testament na scheiding. Daarmee maak je de rol van je ex zo klein mogelijk.

Moet je een testament herroepen na scheiding?

Je testament is na de scheiding nog geldig. Heb je het testament gemaakt tijdens je huwelijk, dan vervalt het wel voor een deel bij de scheiding. Wil je liever dat het helemaal weg is? Dan moet je het testament herroepen na de scheiding. Maar de beste optie is om een nieuw testament maken want daarin kun je nog veel meer regelen.

Check ook mijn tips over hoe je zo goedkoop mogelijk van je oude testament afkomt.

Artikel 4:52 van het Burgerlijk Wetboek:
“Een beschikking, getroffen ten voordele van degene met wie de erflater op het tijdstip van het maken van de uiterste wil gehuwd was of reeds trouwbeloften gewisseld had, vervalt door een daarna ingetreden echtscheiding of scheiding van tafel en bed, tenzij uit de uiterste wil zelf het tegendeel is af te leiden.”

Wat gebeurt er met de erfenis als je niks regelt?

Als jouw kind van je erft, dan gaat je ex-partner nog steeds over de erfenis. Dit komt door het ouderlijk gezag. Het maakt daarbij niet uit of je getrouwd was of niet. Het ouderlijk gezag van je ex stopt pas als je kind volwassen is.

Met 5 slimme clausules in je testament maak je de rol van je ex zo klein mogelijk.