Je moet er toch niet aan denken dat je ex bepaalt wat er met jouw erfenis gebeurt? Als je uit elkaar gaat en samen een kind hebt, dan ben je voorlopig nog niet van elkaar af. En dat geldt ook voor de erfenis zolang je kind nog geen 18 is. Gelukkig kun je daar wat aan doen door een slim testament te maken na je scheiding.
In de video hieronder vertel ik wat je allemaal in een nieuw testament kunt zetten om je ex uit te sluiten:
Wil jij het ook op deze manier regelen? Rechtsboven in de video vind je een link naar een gratis voorbeeld testament.
Is een langstlevende testament nog geldig na de scheiding?
Ja, een langstlevende testament is na de scheiding nog steeds geldig want het vervalt maar voor een deel. In de wet staat dat alleen het deel voor je partner vervalt. De rest blijft dus gewoon geldig:

Dit artikel geldt dus alleen voor een testament dat je maakt tijdens het huwelijk of tijdens het partnerschap. Heb je daarvóór al testament gemaakt? Dat kan dus van kracht blijven. En dan is je ex dus nog steeds je erfgenaam! Was je niet getrouwd maar woonde je samen? Dan staat er niks in de wet. Het hangt in dat geval af van de tekst van je testament of het nog geldig is.
Je wilt natuurlijk zeker weten dat je ex geen erfgenaam meer is. Je kunt daarom het beste je testament helemaal herroepen. Nog beter is het om een compleet nieuw testament te maken. Vooral wanneer je kinderen hebt. Hierna leg ik uit waarom dat het geval is en wat je in zo’n testament kunt regelen.
Waarom is een nieuw testament na scheiding nodig?
Heb je samen met je ex een kind dat nog geen 18 jaar is? Dan gaat je ex-partner nog steeds over de erfenis als jou wat gebeurt. Dit komt door het ouderlijk gezag. De erfenis die je kind krijgt, staat hierdoor onder bewind van je ex. Het maakt daarbij niet uit of je getrouwd was of niet. Het ouderlijk gezag van je ex stopt pas als je kind volwassen is.
Maar gelukkig kun je hier wat aan doen. En daarvoor heb je geen handtekening nodig van je ex. In een nieuw testament kun je 5 clausules opnemen waarmee de rol van je ex zo klein mogelijk is.

1. Ouderlijk vruchtgenot
Je ex-partner heeft tot de 21e verjaardag van je kind een onderhoudsplicht. Dit betekent ook dat hij of zij recht heeft op het “ouderlijk vruchtgenot” van jouw erfenis. Dit kun je in een testament uitsluiten. Daardoor is het inkomen uit jouw erfenis niet voor je ex maar voor je kind.
2. Executeur
Als je een executeur aanwijst, dan wikkelt die persoon jouw erfenis af in plaats van je ex-partner. De meeste mensen benoemen hiervoor een broer of zus totdat het kind zelf oud genoeg is. Je mag hiervoor zelf een leeftijd kiezen. Gebruikelijk is de 23e verjaardag van het kind. Je kunt deze leeftijd meteen door de notaris in het testament laten opnemen. Dat scheelt je later kosten omdat je het testament niet meer hoeft aan te passen.
De executeur heeft een hoofdrol bij de erfenis en moet meteen na je overlijden aan de slag. Het is dus van groot belang om hierover iets op te nemen in je testament. Want anders is je ex misschien zelfs wel nodig om je uitvaart te kunnen regelen!
3. Bewind
Als de executeur klaar is met afwikkelen, dan kan het nog steeds mis gaan als er geen bewind in je testament staat. Want de executeur heeft maar tijdelijk het beheer over je erfenis. Daarna heeft je ex nog steeds het ouderlijk gezag en dus het bewind over je erfenis. Dit stopt pas als je kind 18 jaar is.
Ook hier kun je wat aan doen. Door een bewind in je testament te zetten, past de executeur op de erfenis totdat je kind oud genoeg is. Ook hiervoor mag je zelf een eindleeftijd kiezen. Bijvoorbeeld als je kind 23 jaar is.
Heb je een polis afgesloten die aan je kind uitkeert bij jouw overlijden? Dan is het opnemen van een bewind in je testament niet genoeg. Lees in dat geval ook dit blog over wat je nog extra moet regelen bij de verzekeraar. Want als je dat vergeet, gaat je ex hier nog steeds over. In dat geval heb je dat slimme testament dus voor niks gemaakt.
4. Voogdij
De kans is klein dat je ex-partner en jij beiden overlijden voordat je kind 18 is. Maar gebeurt dat wel en sterf jij als laatste? Dan gaat je kind naar de voogd die jij na de scheiding hebt benoemd in je testament. Je kunt ook samen met je ex een voogd aanwijzen op deze website. Dit laatste is natuurlijk het beste. Maar als dat geen optie is, benoem dan een voogd in je testament.
5. Tweetrapsmaking
Je wilt er liever niet aan denken, maar je kind kan ook kort na jou overlijden. Denk aan het geval dat jullie samen wat overkomt en je kind een dag later overlijdt. Je kind heeft vast nog geen eigen testament. Op grond van de wet is je ex-partner dan de erfgenaam van jouw kind. En dat betekent dat je hele vermogen via je kind naar je ex vererft!
Je kunt dit voorkomen door in jouw testament een “tweetrap” op te nemen. Dit kun je zien als een soort testament dat je voor je kind maakt. Het houdt in dat wat je kind overlaat van jouw erfenis naar een reserve erfgenaam gaat die jij benoemt. Bijvoorbeeld je andere kind of je eigen familie. Als je hier meer over wilt weten, bekijk dan de video hierboven. In het voorbeeld testament (link in de video) is deze clausule ook opgenomen.
Betaal niet teveel!
Elke notaris mag zelf de tarieven bepalen. Dit heeft tot gevolg dat er grote prijsverschillen zijn tussen notarissen. Jouw situatie is niet standaard. Daarom is het verstandig om eerst een paar offertes aan te vragen voordat je een notaris kiest. Daarmee kun je honderden euro’s besparen. Je kunt al een testament maken vanaf € 255 (bron). Een offerte aanvragen kan gratis en vrijblijvend op de pagina Testament.
Meer lezen?
- Hier leg ik uit hoe je zo goedkoop mogelijk van je vorige testament af komt.
- Zo leg je zelf (zonder kosten) de wensen voor je uitvaart vast.
- Dit kun je regelen in een zelf gemaakt testament, zonder kosten.
- Je kunt je partner ook al uit je testament halen vóór de scheiding.
- Alles wat je moet weten over het levenstestament.
- Op deze twee manieren kun je een voogd benoemen.
- Meer info over het ouderlijk vruchtgenot.
Veelgestelde vragen:
Wat zet je in een testament na scheiding?
Ga je uit elkaar en heb je samen een kind? Dan ben je voorlopig nog niet van elkaar af. En als je niet oppast, bepaalt je ex ook nog wat er met je erfenis gebeurt. Maar gelukkig kun je daar wat aan doen. Want er zijn 5 slimme clausules die je kunt opnemen in je testament na de scheiding. Daarmee maak je de rol van je ex zo klein mogelijk.
Moet je een testament herroepen na scheiding?
Je testament is na de scheiding nog geldig. Heb je het testament gemaakt tijdens je huwelijk, dan vervalt het wel voor een deel bij de scheiding. Wil je liever dat het helemaal weg is? Dan moet je het testament herroepen na de scheiding. Maar de beste optie is om een nieuw testament maken want daarin kun je nog veel meer regelen.
Check ook mijn tips over hoe je zo goedkoop mogelijk van je oude testament afkomt.
Artikel 4:52 van het Burgerlijk Wetboek:
“Een beschikking, getroffen ten voordele van degene met wie de erflater op het tijdstip van het maken van de uiterste wil gehuwd was of reeds trouwbeloften gewisseld had, vervalt door een daarna ingetreden echtscheiding of scheiding van tafel en bed, tenzij uit de uiterste wil zelf het tegendeel is af te leiden.”
Wat gebeurt er met de erfenis als je niks regelt?
Als jouw kind van je erft, dan gaat je ex-partner nog steeds over de erfenis. Dit komt door het ouderlijk gezag. Het maakt daarbij niet uit of je getrouwd was of niet. Het ouderlijk gezag van je ex stopt pas als je kind volwassen is.
Met 5 slimme clausules in je testament maak je de rol van je ex zo klein mogelijk.