informatie voor echtparen

Wat staat er in een langstlevende testament?

Veel echtparen ontdekken pas in het eerste gesprek bij de notaris wat ze allemaal kunnen regelen in een testament. Als je van tevoren weet wat er mogelijk is, ga je waarschijnlijk met een beter testament naar huis. In deze video bespreek ik alle gebruikelijke onderwerpen.

Wij willen ons huis niet opeten!

Met een slim testament kun je voorkomen dat de overwaarde van je huis opgaat aan zorgkosten. Hoe dat precies werkt, is voor veel mensen een groot mysterie. Op deze pagina vind je een compleet stappenplan waarmee alles duidelijk wordt.

huis niet opeten voor zorgkosten
wilsonbekwaamheid

De zaken regelen bij wilsonbekwaamheid

Als je niet meer in staat bent om je wil te verklaren, moet iemand anders je zaken kunnen regelen. Daarom hebben al meer dan een miljoen (!) Nederlanders uit voorzorg een volmacht vastgelegd bij de notaris. Zo’n volmacht heet een “levenstestament”. Op deze pagina leg ik uit waar je op moet letten wanneer je als echtpaar met kinderen een levenstestament wilt maken.

Moet ik mij zorgen maken over de erfbelasting?

Veel echtparen zijn bang dat de langstlevende in de problemen gaat komen door de erfbelasting. Vaak blijkt deze angst onterecht te zijn. Op deze pagina leg ik uit hoe de erfbelasting werkt als de eerste van beide echtgenoten overlijdt.

erfbelasting bij overlijden eerste van beide echtgenoten
erfbelasting besparen

Wanneer heeft een opvullegaat zin?

In sommige gevallen is de zorg over de erfbelasting wel terecht. Bijvoorbeeld in de situatie dat je weinig spaargeld hebt, maar wel een duur huis met veel overwaarde. In dat geval kun je een opvullegaat opnemen in je testament. Daarmee stel je de erfbelasting uit tot na het overlijden van de langstlevende. Met de uitleg op deze pagina kun je zelf uitrekenen of een opvullegaat zin heeft in jullie situatie.

Gratis uitgebreide modellen

Een vaak gehoorde klacht is dat het erg lang duurt voordat je een concept akte krijgt van de notaris. Bovendien zijn de teksten die notarissen gebruiken erg ingewikkeld. Daarom heb ik een speciale website gemaakt waar je direct uitgebreide modellen kunt bekijken. Ik heb mijn best gedaan om de teksten zo begrijpelijk mogelijk te maken.

gratis uitgebreide modellen