Dit zijn de 4 nadelen van een geregistreerd partnerschap

Steeds meer stellen gaan een partnerschap aan. Het is een mooie manier om je zaken te regelen en het kan gewoon gratis bij de gemeente. Sta voordat je elkaar het jawoord geeft wel even stil bij deze 4 nadelen van het geregistreerd partnerschap.

1. Gemeenschap van goederen

Er wordt vaak gezegd dat je sinds 2018 “standaard trouwt met huwelijkse voorwaarden”. Niets is minder waar. Je krijgt bij een huwelijk of partnerschap nog steeds een gemeenschap van goederen. Maar in plaats van “volledig” is deze nu “beperkt”. Ook met een beperkte gemeenschap van goederen ga je gewoon samen failliet als het met een onderneming verkeerd afloopt. Eén van de nadelen van een geregistreerd partnerschap is dus dat je verhaal biedt voor elkaars schulden.

2. Uit elkaar gaan werkt net zoals bij een huwelijk

Als je uit elkaar gaat met een partnerschap loop je tegen dezelfde regels aan als bij een huwelijk. Daarbij kun je denken aan:

  • Partneralimentatie.
  • Pensioenverevening.
  • Gemeenschap van goederen verdelen.
  • Advocaatkosten.

Door van tevoren voorwaarden te maken bij de notaris kun je afzien van pensioenverevening en de gemeenschap van goederen. Maar vooraf afzien van alimentatie is niet mogelijk. Als je deze nadelen van het geregistreerd partnerschap niet ziet zitten, dan kun je natuurlijk altijd nog kiezen voor een samenlevingscontract.

3. Erkenning in het buitenland

Je partnerschap wordt misschien niet erkend in het buitenland. Stel dat je een paar jaar in een ander land gaat werken. Dan kan het zijn dat je in dat land bepaalde belastingvoordelen mist omdat je niet getrouwd bent.

4. Niet meer trouwen in het buitenland?

Sommige stellen zien het partnerschap als een tussenoplossing omdat ze later nog willen trouwen. Wil je dat huwelijk in het buitenland laten voltrekken? Dat kan een probleem zijn. Want in Nederland verandert je burgerlijke staat door het partnerschap. Je bent dus niet meer ongehuwd. Wil je later nog eens in het buitenland trouwen? Kies dan niet voor een partnerschap.

Meer lezen?

nadelen geregistreerd partnerschap