Dit zijn de 4 nadelen van een geregistreerd partnerschap

Steeds meer stellen gaan een partnerschap aan. Het is een mooie manier om je zaken te regelen en het kan gewoon gratis bij de gemeente. Sta voordat je elkaar het jawoord geeft wel even stil bij deze 4 nadelen van het geregistreerd partnerschap.

1. Gemeenschap van goederen

Er wordt vaak gezegd dat je sinds 2018 “standaard trouwt met huwelijkse voorwaarden”. Niets is minder waar. Je krijgt bij een huwelijk of partnerschap nog steeds een gemeenschap van goederen. Maar in plaats van “volledig” is deze nu “beperkt”.

Ook met een beperkte gemeenschap van goederen ga je gewoon samen failliet als het met een onderneming verkeerd afloopt. Eén van de nadelen van een geregistreerd partnerschap is dus dat je verhaal biedt voor elkaars schulden. Dit kun je voorkomen door van tevoren partnerschapsvoorwaarden te maken bij de notaris.

De kosten voor partnerschapsvoorwaarden liggen tussen € 623 en € 1.797 (bron). Gezien het absurd grote verschil raad ik je aan om eerst een paar offertes op te vragen voordat je een notaris kiest. Dit kan heel gemakkelijk op de pagina Partnerschapsvoorwaarden. Vul een plaatsnaam in en je ziet meteen hoeveel jij kunt besparen.

2. Uit elkaar gaan werkt net zoals bij een huwelijk

Als je uit elkaar gaat met een partnerschap loop je tegen dezelfde regels aan als bij een huwelijk. Daarbij kun je denken aan:

  • Partneralimentatie.
  • Pensioenverevening.
  • Gemeenschap van goederen verdelen.
  • Advocaatkosten.

Door van tevoren voorwaarden te maken bij de notaris kun je afzien van pensioenverevening en de gemeenschap van goederen. Dit betekent dat je pensioen en spaargeld privé blijft als je uit elkaar gaat. Maar van tevoren afzien van alimentatie is niet mogelijk. Als je deze nadelen van het geregistreerd partnerschap niet ziet zitten, dan kun je natuurlijk altijd nog kiezen voor een samenlevingscontract. Samenwoners hebben minder rechten en plichten als ze uit elkaar gaan.

3. Erkenning in het buitenland

Je partnerschap wordt misschien niet erkend in het buitenland. Stel dat je een paar jaar in een ander land wilt gaat werken. Dan kan het zijn dat je in dat land bepaalde belastingvoordelen mist omdat je niet getrouwd bent. In sommige landen zijn de regels nog strenger en mag je niet eens samenwonen als je ongehuwd bent.

4. Niet meer trouwen in het buitenland?

Sommige stellen zien het partnerschap als een tussenoplossing omdat ze later nog willen trouwen. Wil je dat huwelijk in het buitenland laten voltrekken? Dat kan een probleem zijn. Want in Nederland verandert je burgerlijke staat door het partnerschap. Je bent niet gehuwd, maar ook niet ongehuwd. Wil je later in het buitenland kunnen trouwen? Kies dan niet voor een partnerschap.

Meer lezen?

nadelen geregistreerd partnerschap

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de nadelen van een geregistreerd partnerschap?

Een geregistreerd partnerschap heeft in Nederland dezelfde juridische gevolgen als een huwelijk. Het is een gemakkelijke manier om je zaken te regelen, maar het heeft een paar gevolgen die veel stellen helemaal niet willen. Zoals een gemeenschap van goederen en een alimentatieverplichting. Ook kan een partnerschap problemen geven als je plannen hebt om in het buitenland te wonen, te werken of te trouwen.

Waarom zou je kiezen voor een geregistreerd partnerschap?

Het grote pluspunt van een partnerschap is dat je het gratis kunt regelen bij de gemeente. De alternatieven zijn een samenlevingscontract of een huwelijk. Voor een contract moet je naar de notaris, wat betekent dat het niet gratis kan. Een huwelijk is voor veel stellen nog een stap te ver. Vandaar dat veel stellen kiezen voor het partnerschap.