Negatieve rente bij de notaris? Zo zit het!

Nog niet zo lang geleden was negatieve rente alleen iets voor staatsobligaties en grote bedrijven. Maar ook gewone mensen krijgen steeds vaker te maken met negatieve rente, als ze voor de koop of verkoop van hun huis naar de notaris gaan.

Waarom moet je negatieve rente betalen aan de notaris?

De notaris stalt derdengelden op een speciale rekening bij de bank. Daar staat je geld dus 100% veilig tot een bedrag van € 500.000. Maar omdat dit een zakelijke rekening is, brengt de bank daarvoor rente in rekening bij de notaris. En die is dus verplicht om deze rente aan jou door te berekenen.

negatieve rente notaris berekenen

Waarom mag de notaris aan de verkoper negatieve rente berekenen?

Vanaf het moment dat de akte van levering is getekend, is de koopprijs van jou als verkoper. Maar pas als de akte bij het kadaster is ingeschreven, lost de notaris je hypotheek af en krijg jij de overwaarde op je rekening. Dat kan één of twee werkdagen duren en daarover kan de notaris dus negatieve rente aan jou berekenen. Zit er een weekend tussen, dan komen er nog een paar dagen bij.

negatieve rente notaris verkoper

Waarom betaal je als koper negatieve rente over de waarborgsom?

De waarborgsom is geld van de koper. Ook al stort je het als zekerheid voor de verkoper. Zolang je geen boete verbeurt aan de verkoper, krijg je als koper je geld weer terug bij de overdracht. Daarom betaal je als koper negatieve rente over de waarborgsom.

negatieve rente waarborgsom

Is de negatieve rente die je aan de notaris betaalt aftrekbaar?

Bij een aankoop, verkoop of oversluiten zijn de kosten aftrekbaar die bij je hypotheek horen. Dat zijn onder andere de kosten van de notaris voor de hypotheekakte, de rekening van de hypotheekadviseur en de rente van de bank. Wat mij betreft zou de negatieve rente van de notaris over de hypotheeksom ook aftrekbaar moeten zijn. Helaas zegt de site van de fiscus hierover op dit moment nog niks.

negatieve rente notaris aftrekbaar

Meer lezen?