Negatieve rente bij de notaris? Zo zit het!

Nog niet zo lang geleden was negatieve rente alleen iets voor staatsobligaties en grote bedrijven. Maar ook gewone mensen krijgen steeds vaker te maken met negatieve rente, als ze voor de koop of verkoop van hun huis naar de notaris gaan.

Waarom moet je negatieve rente betalen aan de notaris?

De notaris stalt derdengelden op een speciale rekening bij de bank. Daar staat je geld dus 100% veilig tot een bedrag van € 500.000. Maar omdat dit een zakelijke rekening is, brengt de bank daarvoor rente in rekening bij de notaris. En die is dus verplicht om deze rente aan jou door te berekenen.

negatieve rente notaris berekenen

Waarom mag de notaris aan de verkoper negatieve rente berekenen?

Vanaf het moment dat de akte van levering is getekend, is de koopprijs van jou als verkoper. Maar pas als de akte bij het kadaster is ingeschreven, lost de notaris je hypotheek af en krijg jij de overwaarde op je rekening. Dat kan één of twee werkdagen duren en daarover kan de notaris dus negatieve rente aan jou berekenen. Zit er een weekend tussen, dan komen er nog een paar dagen bij.

negatieve rente notaris verkoper

Waarom betaal je als koper negatieve rente over de waarborgsom?

De waarborgsom is geld van de koper. Ook al stort je het als zekerheid voor de verkoper. Zolang je geen boete verbeurt aan de verkoper, krijg je als koper je geld weer terug bij de overdracht. Daarom betaal je als koper negatieve rente over de waarborgsom.

negatieve rente waarborgsom

Is de negatieve rente die je aan de notaris betaalt aftrekbaar?

Bij een aankoop, verkoop of oversluiten zijn de kosten aftrekbaar die bij je hypotheek horen. Dat zijn onder andere de kosten van de notaris voor de hypotheekakte, de rekening van de hypotheekadviseur en de rente van de bank. Wat mij betreft zou de negatieve rente van de notaris over de hypotheeksom ook aftrekbaar moeten zijn. Helaas zegt de site van de fiscus hierover op dit moment nog niks.

negatieve rente notaris aftrekbaar

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe hoog is de negatieve rente bij de notaris?

De rente verschilt per notaris. De notaris hoort in beginsel de werkelijke positieve of negatieve rente op de kwaliteitsrekening door te berekenen aan de klant. Bij mijn weten is de negatieve rente bij de notaris niet groter geweest dan -0,5%.

Is negatieve rente van de notaris aftrekbaar?

Bij de overdracht van een huis zijn de kosten aftrekbaar die bij de hypotheek horen. Wat mij betreft zou de negatieve rente over een hypotheeksom daar ook onder moeten vallen. Negatieve rente over andere bedragen kan volgens mij niet aftrekbaar zijn.

Wie betaalt de negatieve rente over de waarborgsom?

De koper stort een waarborgsom als zekerheid voor de verkoper. Het is dus geld van de koper, dat je weer terug krijgt na de overdracht. De notaris brengt de negatieve rente daarom ook in rekening bij de koper.

Waarom berekent de notaris kosten derdenrekening?

Het gebruik van de derdenrekening is niet gratis. De bank berekent kosten en – soms – negatieve rente. De notaris kan er voor kiezen om deze kosten niet in het honorarium te verwerken maar als een aparte post op de nota van afrekening te vermelden. In een offerte van de notaris moeten alle onvermijdbare kosten worden vermeld die de notaris standaard in rekening brengt. Kosten voor de derdenrekening mogen dus niet op de nota staan als je een offerte hebt waar deze kosten niet duidelijk in staan.