Als de overheid ergens goed in is, dan is het wel het verzinnen van nieuwe regels. Ook de notaris moet aan steeds meer wetten voldoen. Als klant klant merk je dat bij de verkoop van een huis, het afsluiten van een hypotheek of een transactie met aandelen. De notaris vraagt je daarbij om het invullen van een PEP verklaring.
Een pep verklaring, wat is dat nou weer?
PEP staat voor “Politically Exposed Person”. Een ondernemer zoals een notaris moet op grond van de WWFT weten met wie hij zaken doet. Een kopietje maken van je paspoort is daarvoor niet meer genoeg. Als Harry Hoekstra voor een mooie prijs een stukje grond kan kopen, dan hoeft er niks aan de hand te zijn. Maar wat als Harry Hoekstra wethouder is en hij dat stukje grond koopt van een bedrijf dat graag wil uitbreiden in zijn gemeente? Dat kan een reden zijn om meer vragen te stellen of een melding te doen van een ongebruikelijke transactie. Met de PEP verklaring kun je als klant zelf aangeven of je een Politiek Prominent Persoon bent.

Bij het recht op privacy bij de notaris moet je je niet teveel voorstellen. Wist je dat:
- de belastingdienst een kopie krijgt van elke akte die je bij de notaris tekent?
- de inhoud van je huwelijkse voorwaarden openbaar is?
- iedereen mag weten hoeveel je voor je huis hebt betaald?
- notarissen werken met twintig jaar oude software, waardoor het hele kantoor alle gegevens van elke klant kan inzien?
- de overheid ook mag neuzen in jouw dossier bij de notaris?
Veelgestelde vragen:
Wat is een PEP verklaring?
Een PEP verklaring is een eigen verklaring waarin je kunt aangeven of je een zogenoemde “PEP” bent.
Waarvoor staan de letters PEP?
PEP staat voor “Politically Exposed Person”. De Nederlandse vertaling hiervan is “Politiek Prominent Persoon”.
Wie valt onder PEP?
Onder PEP vallen bijvoorbeeld de leden van het Kabinet, leden van de Tweede Kamer en Eerste Kamer, hoge rechters en ambassadeurs.
Hoe lang blijf je een PEP?
Eens een PEP, altijd een PEP? Het antwoord verschilt per geval. Het neerleggen van je functie betekent niet dat je direct geen PEP meer bent. Een recent afgetreden premier is een ander geval dan iemand die lang geleden in de Tweede Kamer zat.
(The Financial Action Task Force (FATF), the global money laundering and terrorist financing watchdog) “…also defines a PEP as being someone who has been (but may no longer be) entrusted with a prominent public function. The language of Recommendation 12 is consistent with a possible open ended approach (i.e., “once a PEP – could always remain a PEP”). The handling of a client who is no longer entrusted with a prominent public function should be based on an assessment of risk and not on prescribed time limits.”