Elke notaris kan je er wel een naar verhaal over vertellen. Een echtgenoot sterft en er blijkt nog een oud testament te liggen. De wet regelt soms dat je oude partner er uit gaat, maar nooit dat je nieuwe partner er bij in komt. Dat moet je toch echt zelf regelen. In dit blog leg ik met een paar voorbeelden uit hoe het zit met de geldigheid van je oude testament als je daarna gaat trouwen.
Voorbeeld 1: samenwoners hebben een testament en gaan daarna trouwen
Jeanet en Marco hebben 5 jaar geleden een samenlevingscontract en testament getekend. Dit hebben ze gedaan omdat ze samen een huis kochten en hun eerste kind op komst was. Binnenkort gaan ze trouwen. Daarom vragen ze zich af of ze het testament moeten herzien. Gelukkig hoeft dat niet. Een testamant voor samenwoners met een kind blijft gewoon geldig als je gaat trouwen. Vraag het voor de zekerheid altijd even na bij je notaris. Maar meestal hoef je dus niks te doen.
Voorbeeld 2: geldigheid testament vorige huwelijk na het trouwen met je nieuwe partner
Stef heeft 10 jaar geleden een testament gemaakt. Hij was toen nog getrouwd met Saskia. Daarna zijn ze gescheiden. Ze hebben co-ouderschap over hun kinderen. Stef heeft nu een relatie met Manon, die hij ten huwelijk heeft gevraagd. In dit geval moet Stef wel een nieuw testament maken. Saskia is vanzelf uit het testament gegaan door de scheiding. Nu zijn de kinderen erfgenaam. Maar Manon komt er niet automatisch bij in. Stef heeft haar onterfd zonder dat dit zijn bedoeling is. Hij kan dit oplossen met een nieuw testament.
Je kunt al een nieuw testament maken vanaf € 255 (bron). Bij veel notarissen betaal je al snel het dubbele. Vergelijk daarom eerst de tarieven voordat je een notaris kiest. Dit kan heel gemakkelijk op de pagina testament 1 persoon of de pagina testament 2 personen. Vul je woonplaats in en je ziet direct de tarieven van notarissen bij jou in de buurt.

Voorbeeld 3: toch een testament nodig bij trouwen ook al is het je eerste huwelijk.
Arend heeft zijn zus Betsy tot erfgenaam benoemd. Hij heeft dit gedaan omdat hij met zijn broer Cor totaal niet op kan schieten. Jaren later komt hij Diny tegen. Beiden hebben geen kinderen. Ze besluiten om te gaan trouwen. Voor de zekerheid belt Arend toch even met de notaris. Die vertelt hem dat het nodig is om een nieuw testament te maken. Een testament voor je ex vervalt normaal gezien vanzelf als je uit elkaar gaat. Maar een testament voor je zus vervalt niet wanneer je een relatie krijgt, ook niet bij een huwelijk.
In dit geval is het herroepen van het oude testament nodig om er voor te zorgen dat Diny enig erfgenaam wordt. Dit kan al vanaf € 175 (bron).
Meer lezen?
- Je partner per ongeluk onterfd? Dan heeft hij of zij nog wel deze rechten.
- Op deze 5 manieren heeft je ex nog recht op je erfenis.
- Uit elkaar met jonge kinderen? Dit zijn de 5 dingen die je kunt regelen in je testament.
- Is het te lang geleden en weet je het niet meer? Bij het CTR kun je navragen of je een testament hebt.
Veelgestelde vragen:
Vervalt een testament bij een nieuw huwelijk?
Nee, een testament vervalt niet automatisch. Ook niet door het aangaan van een huwelijk. Mogelijk vervalt een beperkt deel van je testament wel door het verbreken van de relatie met je vorige partner. Dit hangt af van de formulering van het testament en het moment waarop je het testament hebt gemaakt.
Kan een testament verjaren?
Nee, een testament verjaart niet. En dat kan in de praktijk grote problemen geven. Want soms blijkt er na een overlijden nog een testament te liggen dat iedereen was vergeten. En normaal gezien, is zo’n testament nog steeds geldig. Ook als het 30 of 40 jaar geleden is gemaakt.
Waarom zou je een testament maken als je getrouwd bent?
Sinds 2003 staat er een prima standaard testament in de wet voor stellen die getrouwd zijn en samen kinderen hebben. Toch maken veel stellen nog een testament, ook al zijn ze getrouwd. Dit zijn een paar goede redenen om dat te doen:
- Er zijn kinderen uit een eerdere relatie. Een stiefkind heeft meer rechten dan een gezamenlijk kind!
- Er zijn helemaal geen kinderen en je wilt vastleggen wie erft als de laatste van beiden overlijdt.
- Je laat veel vermogen na en wilt met een slim testament belasting besparen.
- Speciale clausules zoals de privé clausule of een legaat voor de kleinkinderen.