Wat gebeurt er met je oude testament als je gaat trouwen?

Elke notaris kan je er wel een naar verhaal over vertellen. Een echtgenoot sterft en er blijkt nog een oud testament te liggen. De wet regelt soms dat je oude partner er uit gaat, maar nooit dat je nieuwe partner er bij in komt. Dat moet je toch echt zelf regelen. In dit blog leg ik met een paar voorbeelden uit hoe het zit met de geldigheid van je oude testament als je daarna gaat trouwen.

Voorbeeld 1: samenwoners hebben een testament en gaan daarna trouwen

Jeanet en Marco hebben 5 jaar geleden een samenlevingscontract en testament getekend. Dit hebben ze gedaan omdat ze samen een huis kochten en hun eerste kind op komst was. Binnenkort gaan ze trouwen. Daarom vragen ze zich af of ze het testament moeten herzien. Gelukkig hoeft dat niet. Een testamant voor samenwoners met een kind blijft gewoon geldig als je gaat trouwen. Vraag het voor de zekerheid altijd even na bij je notaris. Maar meestal hoef je dus niks te doen.

Voorbeeld 2: geldigheid testament vorige huwelijk na het trouwen met je nieuwe partner

Stef heeft 10 jaar geleden een testament gemaakt. Hij was toen nog getrouwd met Saskia. Daarna zijn ze gescheiden. Ze hebben co-ouderschap over hun kinderen. Stef heeft nu een relatie met Manon, die hij ten huwelijk heeft gevraagd. In dit geval moet Stef wel een nieuw testament maken. Saskia is vanzelf uit het testament gegaan door de scheiding. Nu zijn de kinderen erfgenaam. Maar Manon komt er niet automatisch bij in. Stef heeft haar onterfd zonder dat dit zijn bedoeling is. Hij kan dit oplossen met een nieuw testament.

geldigheid testament en daarna trouwen

Voorbeeld 3: toch een testament nodig bij trouwen ook al is het je eerste huwelijk.

Arend heeft zijn zus Betsy tot erfgenaam benoemd. Hij heeft dit gedaan omdat hij met zijn broer Cor totaal niet op kan schieten. Jaren later komt hij Diny tegen. Beiden hebben geen kinderen. Ze besluiten om te gaan trouwen. Voor de zekerheid belt Arend toch even met de notaris. Die vertelt hem dat het nodig is om een nieuw testament te maken. Een testament voor je ex vervalt normaal gezien vanzelf als je uit elkaar gaat. Maar een testament voor je zus vervalt niet wanneer je een relatie krijgt, ook niet bij een huwelijk.

Meer lezen?