informatie over de legitieme portie

Video’s over de legitieme portie

Ben jij onterfd en wil je weten wat je rechten zijn? Bekijk dan de serie video’s over de legitieme portie op mijn YouTube kanaal. Ook voor executeurs en erfgenamen de moeite waard om te bekijken.

Aanspraak maken op de legitieme portie

Je hebt als onterfd kind pas recht op de legitieme portie nadat je er officieel aanspraak op maakt. Voor deze eerste stap kun je de gratis modelbrieven gebruiken.

aanspraak maken op de legitieme portie
stappenplan onterfd kind

Wat zijn de vervolgstappen?

Na het inroepen van de legitieme portie kun je afwachten tot je een reactie krijgt of je kunt zelf op onderzoek uitgaan. Ik zou voor de tweede optie kiezen. Want hoe meer je weet over de erfenis, hoe sterker je staat. Op deze pagina vind je veel tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Hoe groot is de legitieme portie?

Het is gebruikelijk dat de executeur een voorstel doet voor de legitieme portie en dat het onterfde kind controleert of de berekening klopt. Hier vind je een paar voorbeelden, zodat je weet waarop je moet letten.

hoe groot is de legitieme portie
er zit een huis in de erfenis

Er zit een huis in de erfenis

In veel gevallen bestaat de erfenis vooral uit de overwaarde van een koopwoning. De waardering van de woning kan tot grote conflicten leiden. Want elke euro meer of minder betekent dat de legitieme portie omhoog of omlaag gaat. Op deze pagina vind je meer uitleg en een aantal praktische tips.

Erfbelasting en de legitieme portie

Ook als je onterfd bent, moet je gewoon erfbelasting betalen. Dit is het geval als je legitieme portie groter is dan de vrijstelling. Op deze pagina leg ik uit hoe je de erfbelasting berekent.

erfbelasting onterfd kind
meer informatie

Meer informatie nodig?

In totaal vind je op deze website honderden blogs over het maken van een testament of het krijgen van een erfenis. Van alle blogs gaan er ongeveer dertig over onterving en de legitieme portie. Gebruik de zoekfunctie om de hele website te doorzoeken of klik hieronder voor een overzicht van alle blogs over de legitieme.