Steeds meer mensen kiezen voor een partnerschap. Het is een goedkope manier om je zaken te regelen. En dankzij een paar wetswijzigingen is het voor veel stellen een prima keuze. Een geregistreerd partnerschap kun je met of zonder notaris regelen. Dit zijn de gevolgen als je geen partnerschapsvoorwaarden maakt.

1. Geen algehele gemeenschap van goederen meer
Sinds 2018 krijg je bij een partnerschap standaard geen volledige gemeenschap van goederen meer. Voor de één is dat goed nieuws, voor de ander juist niet. Zo zijn er nog steeds veel stellen die wel alles samen willen delen.
Denk aan het geval dat je al 10 jaar bij elkaar bent en liever een grote gemeenschap van goederen hebt. Dit kan nog steeds, maar daarvoor heb je nu dus wel partnerschapsvoorwaarden nodig. In dit geval is een geregistreerd partnerschap zonder een bezoek aan de notaris geen goed idee. Want in dat geval krijg je een beperkte gemeenschap van goederen.
2. Wel een beperkte gemeenschap van goederen
Wie zijn geregistreerd partnerschap regelt bij de gemeente zonder een bezoek aan de notaris, krijgt nu dus een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat wat je al had privé blijft. Je trekt een soort streep in het zand en alles wat daarna gebeurt is van jullie samen. De uitzondering daarop is een schenking of erfenis die je krijgt tijdens je partnerschap. Die blijft nog wel privé. Voor veel stellen is dit een mooie regeling.
Maar in één geval kun je toch echt beter een bezoek brengen aan de notaris. En dat is als één van jullie ondernemer is of mogelijk in de toekomst wil gaan ondernemen. Want de ander van beiden loopt dankzij de beperkte gemeenschap van goederen nog steeds risico als het zakelijk fout loopt. Dit kan zelfs zo ver gaan dat het salaris van de één naar de schuldeisers van de ander gaat! Kies dus nooit voor een geregistreerd partnerschap zonder partnerschapsvoorwaarden als er schulden of risico’s zijn.
De kosten voor partnerschapsvoorwaarden liggen tussen € 623 en € 1.797 (bron). Gezien het absurd grote verschil raad ik je aan om eerst een paar offertes op te vragen voordat je een notaris kiest. Dit kan heel gemakkelijk op de pagina Partnerschapsvoorwaarden. Vul een plaatsnaam in en je ziet meteen hoeveel jij kunt besparen.
3. Pensioenverevening
Als je kiest voor een huwelijk of partnerschap zonder voorwaarden, dan bepaalt de wet dat je pensioen bij een scheiding door de helft gaat. In combinatie met de beperkte gemeenschap van goederen kan dit onredelijk uitpakken.
Denk aan het geval dat één van beiden al ondernemer was vóór het partnerschap en dat de ander in loondienst is. Bij een scheiding gaat het bedrijf niet door de helft maar het pensioen wel. Is er sprake van een onderneming? Of leeft één van beiden van privé vermogen? Denk er dan goed over na of je de pensioenverevening aan of uit wilt zetten.
Meer lezen?
- Video met tips voor wie nog twijfelt over het maken van voorwaarden.
- Dit zijn de 10 belangrijkste redenen waarom stellen kiezen voor een partnerschap.
Veelgestelde vragen:
Is notaris verplicht bij geregistreerd partnerschap?
Nee, je hebt geen notaris nodig om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Wil je het partnerschap aangaan met voorwaarden? Dan heb je wel een notaris nodig. Want partnerschapsvoorwaarden kun je alleen maken bij notariële akte.
Waar geldt geregistreerd partnerschap niet?
De meeste Europese landen erkennen het geregistreerd partnerschap. In de rest van de wereld zijn er veel landen die alleen het huwelijk erkennen. Heb je plannen om naar het buitenland te verhuizen? Laat je dan goed informeren voordat je een partnerschap aangaat.