Geregistreerd partnerschap zonder notaris? Dit zijn de 3 gevolgen

Steeds meer stellen kiezen voor een partnerschap. Het is een goedkope manier om je zaken goed te regelen. Voor het aangaan van een partnerschap moet je naar de gemeente. Je hebt alleen een notaris nodig als je voorwaarden wilt maken. Je kunt een geregistreerd partnerschap dus met of zonder notaris regelen. Als je geen voorwaarden maakt, ontstaat er een gemeenschap van goederen. In dit blog ontdek je welke gevolgen dat heeft.

geregistreerd partnerschap zonder notaris

1. Geen algehele gemeenschap van goederen meer

In 2018 is de algehele gemeenschap van goederen afgeschaft. Als je nu een partnerschap aangaat, krijg je standaard een beperkte gemeenschap van goederen. In beginsel blijft alles wat je vóór het partnerschap al had privé vermogen. Denk bijvoorbeeld aan je studieschuld of je spaargeld.

Sommige stellen willen liever nog een oude gemeenschap van goederen. Denk bijvoorbeeld aan het geval dat je al 10 jaar samenwoont in een huis dat op één naam staat. Heb je daar al die jaren samen de kosten van betaald? Dan kan ik me voorstellen dat je graag wilt dat het huis gemeenschappelijk wordt. Bij de algehele gemeenschap van goederen gebeurde dat automatisch. Bij de beperkte gemeenschap van goederen blijft het huis privé vermogen.

Gelukkig is het nog wel mogelijk om te kiezen voor een volledige gemeenschap van goederen. Dit kan alleen door voorwaarden te maken bij de notaris.

2. Standaard een beperkte gemeenschap van goederen

Ga je een geregistreerd partnerschap aan zonder een bezoek aan de notaris? Dan ontstaat er sinds 2018 dus een beperkte gemeenschap van goederen. Daarover bestaan meerdere misverstanden. Veel mensen denken ten onrechte dat partnerschapsvoorwaarden niet meer nodig zijn. Niets is minder waar. Ik denk dat er veel stellen zijn die er te laat achter komen dat ze toch voorwaarden hadden moeten maken.

  • Wat je tijdens het partnerschap spaart is van jullie samen. Ook als je het op je eigen rekening stort! Wanneer je de geldzaken privé wilt houden, heb je altijd voorwaarden nodig.
  • Loopt het zakelijk verkeerd? Bij een beperkte gemeenschap van goederen kun je samen failliet gaan. Ook de niet-ondernemer raakt dus betrokken bij het faillissement.

Het is belangrijk om de partnerschapsvoorwaarden te regelen vóórdat je het partnerschap aangaat. Tijdens het partnerschap is het maken van voorwaarden veel duurder. Het kost al snel twee tot drie keer zoveel!

Notarissen mogen zelf hun tarieven bepalen. Hierdoor zijn er grote prijsverschillen tussen notariskantoren. Vraag daarom altijd een paar offertes op voordat je een notaris kiest. De tarieven voor partnerschapsvoorwaarden lopen uiteen van € 653 tot € 1.797 (bron). Let op: dit zijn de kosten als je het vóór je partnerschap regelt. Tijdens het partnerschap zijn de kosten hoger. De tarieven bij jou in de buurt vind je op deze pagina. Vul een plaatsnaam in en je ziet direct hoeveel geld je kunt besparen.

3. Pensioenverevening

Misschien heb je wel eens gehoord van pensioenverevening. Dit betekent dat het pensioen wat je tijdens het huwelijk opbouwt door de helft gaat bij een scheiding. Pensioenverevening is ook van toepassing bij een partnerschap. Zijn jullie een jong stel dat in loondienst is en een kinderwens heeft? Dan lijkt het mij logisch om het pensioen samen te delen. Je kunt het zien als een stukje compensatie voor degene die minder gaat werken om voor de kinderen te zorgen.

Verwachten jullie samen geen kinderen? Is één van beiden ondernemer? Of ben je misschien al een keer gescheiden? Dan kan ik me voorstellen dat je geen pensioenverevening wilt. Denk bijvoorbeeld aan het geval dat één van beiden een onderneming heeft en de ander in loondienst is. Dankzij de beperkte gemeenschap van goederen blijft de onderneming privé vermogen. Maar het pensioen van de ander gaat wel door de helft. In die situatie zou ik geen geregistreerd partnerschap aangaan zonder een bezoek aan de notaris.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Is een bezoek aan de notaris verplicht bij een geregistreerd partnerschap?

Het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap gebeurt bij de gemeente. Een bezoek aan de notaris is alleen verplicht als je huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden wilt maken. Daarin kun je bijvoorbeeld het volgende regelen:

  • Wel of geen gemeenschap van goederen.
  • Wel of geen pensioenverevening.
  • Het vastleggen van eventuele vergoedingsrechten.

Is een geregistreerd partnerschap overal geldig?

De meeste Europese landen erkennen het geregistreerd partnerschap. In de rest van de wereld zijn er veel landen die alleen het huwelijk erkennen. In die landen heb je dus niks aan een Nederlands samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap. Heb je vermogen in het buitenland of overweeg je om in het buitenland te gaan wonen? Laat je dan goed informeren voordat je een partnerschap aangaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *