Akte van verdeling voorbeeld

Ga je uit elkaar en wil je de koopwoning op 1 naam laten zetten? Samenwoners hebben daarvoor geen advocaat of rechter nodig, maar wel een notaris voor de conceptakte van verdeling. In dit voorbeeld convenant kun je zelf afspraken maken over de akte van verdeling. Dit scheelt de notaris een hoop werk, waardoor jullie kunnen besparen op de kosten voor het opstellen van de akte van verdeling.

Akte van verdeling

Het voorbeeld hieronder gaat alleen over het op 1 naam zetten van je koopwoning met een akte van verdeling. Woonde je samen zonder kinderen en ga je in goed overleg uit elkaar? Dan passen de verplichte afspraken over de conceptakte van verdeling op één blaadje. Er staat dus niks in over de kinderen, het pensioen of alimentatie. Je kunt het zelf verder maken en in viervoud ondertekenen. De eerste is voor je zelf en de tweede is voor je ex-partner. De derde geef je aan de hypotheekadviseur en de vierde stuur je naar de notaris. De notaris kan met dit voorbeeld dan de akte van verdeling gaan opstellen.

akte van verdeling voorbeeld

De hypotheek

Voor je huis heb je een handtekening nodig van elkaar en de notaris. Voor de hypotheek heb je nog een vierde handtekening nodig van de bank. Dit wordt door de bank “ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid” genoemd. Degene die de woning op naam wil hebben, moet dit door een hypotheekadviseur laten aanvragen bij de bank. Laat je convenant daarom eerst lezen door je adviseur voordat je een handtekening zet.

Wie betaalt de kosten?

Het is normaal om elk de helft van de kosten van de akte van verdeling te betalen. Dat geldt ook voor een taxatie die nodig is voor de verdeling. Gebruikelijk is dat de overnemer de kosten van de hypotheek betaalt. Denk aan een taxatie die alleen daarvoor nodig is. Of de rekening van de hypotheekadviseur. En de kosten van de notaris voor de hypotheekakte. In deze zaak moest de rechter daar een oordeel over geven.

Ouderschapsplan

Een ouderschapsplan is verplicht als je uit elkaar gaat met jonge kinderen. Ben je getrouwd of heb je een partnerschap? Dan mag je pas naar de rechter als je plan voor de kinderen klaar is. Woonde je samen? Dan zal de notaris ook een akte van verdeling opstellen als je nog geen afspraken hebt gemaakt over de kinderen. Zelf hiermee aan de slag? Op deze site kun je een voorbeeld ouderschapsplan maken.

Pensioen, alimentatie en polissen

Als je geen kinderen hebt, dan ligt het voor de hand om geen aanspraak te maken op elkaars pensioen. Dit kun je zelf regelen met je pensioenfonds. Je hoeft hierover niet iets af te spreken in de akte van verdeling. Vergeet je dit, dan blijf je mogelijk recht houden op elkaars pensioen bij overlijden. Je wilt daar niet pas achter komen op het moment dat je een nieuwe partner gaat aanmelden. Heb je wel kinderen? Dan kun je het beste samen naar een mediator gaan voor advies over alimentatie, je pensioen en het ouderschapsplan.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kun je zelf een akte van verdeling maken?

Ex-samenwoners hebben geen advocaat of rechter nodig om af te spreken dat het koophuis op 1 naam komt. Maar je moet nog wel naar de notaris voor het overschrijven van het huis en naar de hypotheekadviseur voor een nieuwe financiering. Er zijn ook een paar dingen die je wel zelf kunt regelen met je ex. Een daarvan is het vastleggen van de afspraken over wat je gaat doen met het huis.

Met het voorbeeld bij dit blog kun je zelf op papier zetten hoe je de woning gaat verdelen.

Waar vind ik een voorbeeld voor een akte van verdeling?

Alles wat je zelf op papier zet, hoeft de notaris niet meer voor je op te schrijven. Daardoor gaan de kosten voor de akte van verdeling omlaag. Je kunt de akte dus niet zelf maken maar alle andere afspraken met je ex mag je wel zelf opschrijven.

Met mijn voorbeeld convenant kun je als ex-samenwoners zelf afspraken maken over de akte van verdeling.

Wat kan ik doen als we er samen niet uitkomen?

Als je het niet met elkaar eens bent over hoe het verder moet met het koophuis, dan kun je de rechter vragen om een beslissing te nemen.

Check in dat geval mijn blog waarin ik uitleg hoe je een verkoop of verdeling kunt afdwingen via de rechter.

Wat zijn de kosten voor een akte van verdeling?

Helaas kost het een hoop geld om je huis op één naam te laten zetten. Naast de kosten van de notaris voor de akte verdeling, krijg je ook een factuur van de hypotheekadviseur. Verder moet je rekening houden met de kosten van het kadaster en de taxateur. Als je wisselt van bank kun je ook te maken krijgen met boeterente en kosten voor royement. Je kunt het beste vooraf een offerte vragen maar goedkoop is het nooit.

Zijn de kosten voor een akte van verdeling aftrekbaar?

Soms zijn de kosten van de notaris aftrekbaar maar voor de akte van verdeling is dat helaas niet het geval. Wel aftrekbaar zijn de kosten die je op dat moment maakt voor de financiering, zoals de rekening van je hypotheekadviseur en de rekening van de notaris voor de hypotheekakte. Een deel van de kosten die je maakt bij het verdelen van je huis zijn dus wel aftrekbaar.