Akte van verdeling voorbeeld

Samenwoners die uit elkaar gaan hoeven gelukkig niet naar een advocaat of de rechter. Maar als je de woning op één naam wilt laten zetten, heb je wel een notaris nodig. Hieronder vind je een gratis voorbeeld contract waarin je zelf afspraken kunt maken over de inhoud van de akte van verdeling.

Wat is een akte van verdeling?

Bij de aankoop van de woning heb je twee belangrijke documenten ondertekend. De eerste was de koopakte. Dit is een onderhandse akte die meestal door de makelaar is opgesteld. De tweede akte was de akte van levering. Deze wordt door de notaris opgesteld. Na de ondertekening wordt deze akte ingeschreven bij het Kadaster. Door deze inschrijving zijn jullie eigenaar geworden.

Gaan jullie uit elkaar en wil je de koopwoning op één naam laten zetten? Dan heb je opnieuw twee documenten nodig. Voor het eerste document, de overeenkomst voor de uitkoop van de woning, vind je hieronder een voorbeeld. Deze onderhandse akte kun je zelf opstellen. Het tweede document is de akte van verdeling. Deze wordt, net als de akte van levering, door een notaris opgesteld. De notaris kan een concept voor de akte van verdeling maken aan de hand van het door jullie zelf ingevulde contract.

Stappenplan verdeling

  1. Maak eerst een concept overeenkomst en stem de inhoud af met je ex-partner. Kom je er samen niet uit? Schakel dan juridische hulp in. Een gratis tip daarvoor vind je verderop in dit blog.
  2. Zijn jullie het met elkaar eens? Laat het concept dan lezen door je hypotheekadviseur voordat je een handtekening zet. Neem eventueel een voorbehoud van financiering op.
  3. Onderteken samen met je ex-partner 4 exemplaren van de overeenkomst.
  4. De eerste bewaar je zelf, de tweede is voor je ex-partner, de derde is voor de hypotheekadviseur en de vierde stuur je naar de notaris.
  5. Je mag zelf een notaris kiezen voor de akte van verdeling. Je hoeft dus niet terug te gaan naar de notaris die de aankoop heeft geregeld. Het tarief voor een verdeling loopt uiteen van € 631 tot € 2.058 (bron: de goedkoopste notaris). Vraag daarom altijd een paar offertes op voordat je een notaris kiest! Het is gratis en vrijblijvend en je bespaart er veel geld mee.

Zijn jullie het nog niet eens over de waarde van de woning? Veel mensen weten niet dat je online een gratis waardebepaling kunt aanvragen. Makelaars bieden dit vrijblijvend aan voor mensen die overwegen om een huis te verkopen. Worden jij en je ex-partner het niet eens over de waarde? Dan is er een grote kans dat jullie de woning gaan verkopen. Het is dus niet raar om een waardebepaling te laten doen. Je ex-partner kan moeilijk bezwaren hebben tegen iets wat gratis is, toch?

Komen jullie er in onderling overleg niet uit en heb je juridische hulp nodig? Vraag hier dan een gratis gesprek aan met een jurist.

Voorbeeld akte van verdeling

Met het gratis voorbeeld hieronder kun je afspraken vastleggen over de akte van verdeling voor een woonhuis of appartement. Hebben jullie geen minderjarige kinderen en gaan jullie in goed overleg uit elkaar? Dan passen de verplichte afspraken op één pagina. Dit contract gaat alleen over jullie woning. Er staan dus geen afspraken in over de kinderen, jullie pensioenrechten of een alimentatieplicht.

akte van verdeling voorbeeld
klik op de afbeelding voor een PDF

Wat gebeurt er met de hypotheek?

Voor het verdelen van de eigendom van een woning heb je alleen elkaar nodig en een notaris. Voor het verdelen van de hypotheekschuld heb je nog een extra partij nodig. De medewerking van de bank is vereist om de hypotheek op één naam te zetten. Vroeger kon de notaris dit aanvragen bij de bank. Dit werd “ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid” genoemd. Tegenwoordig kan de notaris dit niet meer voor jullie regelen. De bank ziet het overzetten van de hypotheek namelijk als een compleet nieuwe hypotheekaanvraag.

Veel mensen blijven na hun relatiebreuk bij dezelfde bank. Vaak moet de hypotheek verhoogd worden om de ex-partner uit te kunnen kopen. Ook als de lening gelijk blijft, moet de bank controleren of jouw inkomen hoog genoeg is om de lening over te kunnen nemen.

Je kunt de hypotheek ook oversluiten naar een nieuwe bank. Met de nieuwe lening wordt de oude lening afgelost. Daardoor is je ex-partner automatisch verlost van de huidige hypotheek.

Is de nieuwe hypotheek nog niet rond? Neem dan de volgende twee stappen:

  1. Bereken online of je inkomen hoog genoeg is voor de gewenste hypotheek. Dit kan bijvoorbeeld gratis op de website van Hypotheekvisie.
  2. Neem een voorbehoud van financiering op in de overeenkomst. Dit kan heel gemakkelijk door een vinkje te plaatsen in het voorbeeld contract.

Wie betaalt de kosten?

Het is gebruikelijk dat ieder de helft betaalt van de kosten van de akte van verdeling. Dit geldt ook voor de kosten van een taxatie als die nodig is om de onderlinge waarde te bepalen.

Het is normaal dat degene die het huis overneemt de kosten betaalt voor het oversluiten van de hypotheek. Daarbij kun je denken aan de kosten van de hypotheekadviseur. Of de kosten voor een taxatie als die nodig is voor de nieuwe hypotheek.

In deze rechtszaak verdeelde de rechter de kosten op de manier die ik hierboven heb beschreven.

Als je de nieuwe hypotheek afsluit bij een andere bank heb je altijd een nieuwe hypotheekakte nodig. Blijf je bij dezelfde bank en verhoog je de hypotheek niet? Dan heb je misschien geen nieuwe hypotheekakte nodig. Geef bij het aanvragen van een offerte bij de notaris duidelijk aan of je wel of geen nieuwe hypotheekakte nodig hebt. Weet je dit nog niet? Zet in de omschrijving bij de aanvraag dan dat je graag een offerte ontvangt voor beide situaties (met en zonder hypotheekakte). Het aanvragen van een vrijblijvende offerte kan op deze pagina.

Ouderschapsplan

Hebben jullie samen minderjarige kinderen? Dan ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Als jullie getrouwd zijn of geregistreerd als partner dan houdt de rechter hier toezicht op. Het aanvragen van de scheiding kan pas nadat je een ouderschapsplan hebt gemaakt.

Een ouderschapsplan is ook verplicht voor samenwoners, maar de rechter houdt hier geen toezicht op. Ook de notaris maakt er geen punt van. Je kunt het huis dus verdelen voordat het ouderschapsplan klaar is.

Willen jullie zelf aan de slag met een ouderschapsplan? Kijk dan eens op deze website. Hier kun je voor een acceptabel bedrag zelf een concept maken en dit laten controleren door een jurist.

Pensioen, alimentatie en verzekeringen

Zijn jullie over en weer aangemeld voor het partnerpensioen bij overlijden? Denk er dan aan om elkaar af te melden. Dit kun je samen regelen bij het pensioenfonds. Het is ook mogelijk om begunstigde te blijven. Daar kun je bijvoorbeeld voor kiezen als jullie samen kinderen hebben.

Het is niet verplicht om in de akte van verdeling afspraken te maken over partnerpensioen, maar het kan wel. Staat er in jullie convenant of de akte van verdeling iets over partnerpensioen? Denk er dan aan om dit door te geven aan je pensioenfonds. Dit wordt regelmatig vergeten.

Hebben jullie een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op elkaars leven? Het is gebruikelijk om deze te beëindigen zodra de hypotheek op één naam staat. Maar je kunt er ook voor kiezen om de polis door te laten lopen. Denk bijvoorbeeld aan het geval dat jullie samen minderjarige kinderen hebben en geen pensioen opbouwen. Dan kan het verstandig zijn om de polis in stand te laten. Dit is iets wat je kunt bespreken met een hypotheekadviseur.

Willen jullie iets vastleggen over partneralimentatie of kinderalimentatie? Schakel in dat geval altijd een deskundige in. Die kan voor jullie een berekening maken en de afspraken vastleggen in een contract.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kun je zelf een akte van verdeling maken?

Bij de verdeling van een registergoed moet de akte van verdeling verplicht door een notaris worden gemaakt. Voorbeelden van registergoederen zijn appartementen en woonhuizen. Een convenant mag je wel zelf opstellen. Met de voorbeeld overeenkomst voor de uitkoop van een woning kun je bijvoorbeeld afspreken wat er in de akte van verdeling komt te staan. Door dit zelf te doen, kun je flink besparen op de kosten bij de notaris.

Waar vind ik een voorbeeld voor een akte van verdeling?

Elke situatie is uniek en iedere akte van verdeling is daardoor anders. Denk bijvoorbeeld aan de voorwaarden van de uitkoop, de omschrijving van het registergoed en de eventuele erfdienstbaarheden. De inhoud van de akte van verdeling is voor een groot deel gelijk aan de akte van levering.

Wat kan ik doen als we er samen niet uitkomen?

Lukt het niet om in onderling overleg de zaken op papier te zetten? Dan kun je als uiterste redmiddel de rechter vragen om een beslissing te nemen over de woning. Voordat je naar de rechter stapt kun je ook proberen om een mediator in te schakelen. Dat is een onpartijdige deskundige die samen met jullie probeert om tot een oplossing te komen.

Hoeveel kost een akte van verdeling?

Notarissen mogen zelf hun tarieven bepalen. Hierdoor zijn er grote prijsverschillen tussen kantoren. Vraag daarom altijd een paar offertes op voordat je een notaris kiest. Behalve de kosten van de notaris moet je ook rekening houden met de kosten van de bank, de hypotheekadviseur en de taxateur. Een verdeling kost ongeveer net zoveel als een aankoop. De enige meevaller is dat je bij een verdeling geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen.

Zijn de kosten voor een akte van verdeling aftrekbaar?

Sommige kosten van de notaris zijn aftrekbaar. De kosten voor de akte van verdeling zijn niet aftrekbaar maar de kosten voor de hypotheekakte wel. Ook zijn de kosten van de hypotheekadviseur en de eventuele boeterente van de bank aftrekbaar. Het is alleen mogelijk om deze kosten af te trekken als de hypotheek een zogenoemde “eigenwoningschuld” is. Dit betekent dat de kosten niet aftrekbaar zijn als het om een vakantiewoning of een verhuurde woning gaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *