Akte van verdeling voorbeeld

Gaan jullie uit elkaar en wil je de koopwoning op één naam laten zetten? Als samenwoners hoef je niet naar de rechter om uit elkaar te kunnen gaan. En wanneer je het met elkaar eens bent, heb je ook geen advocaat of mediator nodig om een convenant te maken. Je mag dus zelf op papier zetten hoe je het huis wilt verdelen. Hieronder vind je een gratis voorbeeld convenant waarin je zelf afspraken kunt maken over de inhoud van de akte van verdeling.

Akte van verdeling

Voordat de notaris een concept akte van verdeling kan maken, moet je het eens zijn over de inhoud. Denk aan de waarde van de woning, hoe je de inboedel verdeelt en wie de kosten betaalt. In het voorbeeld hieronder kun je zelf de afspraken over de inhoud van de akte van verdeling vastleggen. Ik raad je aan om dit als volgt aan te pakken:

  1. Maak eerst een concept en stem de inhoud af met je ex-partner.
  2. Ben je het met elkaar eens? Laat het concept dan lezen door je hypotheekadviseur.
  3. Is je adviseur het ook eens met de inhoud? Onderteken dan samen met je ex-partner 4 exemplaren.
  4. Eén exemplaar bewaar je zelf. De andere drie zijn voor je ex, de hypotheekadviseur en de notaris. Heb je nog geen keuze gemaakt voor een notaris? Het tarief voor een verdeling en hypotheek loopt uiteen van € 954 tot € 2.420 (bron: de goedkoopste notaris). Het is een kleine moeite om een paar offertes aan te vragen en je bespaart er veel geld mee.

Het voorbeeld hieronder gaat alleen over een akte van verdeling voor een woonhuis. Heb je geen kinderen en ga je in goed overleg uit elkaar? Dan passen de verplichte afspraken over de conceptakte van verdeling op één blaadje. In dit model staat dus niks over de kinderen, je pensioen of het betalen van alimentatie.

akte van verdeling voorbeeld

De hypotheek

Voor het verdelen van een huis heb je drie handtekeningen nodig. Want de akte van verdeling wordt door jou, je ex-partner en de notaris ondertekend. Maar voor het verdelen van een hypotheek heb je nog een vierde handtekening nodig. Want een schuld verdelen, dat kan niet zonder de schuldeiser. De bank noemt dat “ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid”.

Vroeger kon de notaris dit voor je aanvragen door een briefje te sturen aan de bank. Maar die tijden liggen ver achter ons. Nu ziet de bank het als een compleet nieuwe aanvraag. En daarvoor moet je naar een hypotheekadviseur. Laat het convenant daarom eerst lezen door je adviseur voordat je een handtekening zet. Want je wilt alleen afspraken maken die je ook echt kunt nakomen.

Wie betaalt de kosten?

Het is normaal om elk de helft van de kosten van de akte van verdeling te betalen. Dat geldt ook voor de kosten van een taxatie als die nodig is om de onderlinge waarde te bepalen. Het is gebruikelijk dat degene die het huis overneemt de kosten voor de nieuwe hypotheek betaalt. Daarbij kun je denken aan de rekening van de hypotheekadviseur. Of de kosten van een taxatie als die nodig is voor de aanvraag bij de bank.

Verhoog je de hypotheek of ga je naar een andere bank? Dan heb je ook een nieuwe hypotheekakte nodig. Daarvoor berekent de notaris extra kosten. Normaal gezien betaalt degene die het huis overneemt deze extra kosten. Maar dat iets normaal is, betekent nog niet dat het verplicht is. In de praktijk zijn er ook stellen die alle kosten samen delen.

Het komt zelfs voor dat stellen naar de rechter stappen als ze het niet eens zijn over de verdeling van de kosten. In deze zaak verdeelde de rechter de kosten op de manier die ik hierboven heb beschreven.

Ouderschapsplan

Een ouderschapsplan is verplicht als je uit elkaar gaat met kinderen onder de 18. Ben je getrouwd of heb je een partnerschap? Dan mag je pas naar de rechter als je plan voor de kinderen klaar is. Eerder kun je dus niet scheiden. En voordat je gescheiden bent, kun je ook niet naar de notaris om het huis te verdelen.

Woonde je ongehuwd samen? Dan kun je uit elkaar gaan zonder rechter. Maar je hebt wel een notaris nodig voor het huis. De notaris gaat niet voor rechter spelen als je kinderen hebt. Dit betekent dat je ook een akte van verdeling kunt laten opstellen als je nog geen ouderschapsplan hebt.

Het is dus altijd verplicht om een plan voor de kinderen te maken, maar bij samenwoners is daar geen toezicht op. Wil je zelf aan de slag met een plan? Op deze site kun je een voorbeeld ouderschapsplan maken.

Pensioen, alimentatie en verzekeringen

Als je uit elkaar gaat zonder kinderen, dan ligt het voor de hand om geen aanspraak te maken op elkaars pensioen. Je kunt dit zelf regelen bij je pensioenfonds. In je akte van verdeling hoef je daarover niks af te spreken. Maar leg je wel iets vast in je akte? Ook dan moet je dit zelf nog doorgeven aan je pensioenfonds. Vergeet je dat, dan houd je recht op elkaars pensioen bij overlijden. Je komt daar liever niet pas achter op het moment dat je een nieuwe partner wilt aanmelden bij het pensioenfonds.

Heb je wel kinderen? Ga dan samen naar een mediator voor advies over alimentatie, je pensioen en het ouderschapsplan. Op deze site kun je een mediator vinden bij jou in de buurt.

Heb je bij de hypotheek een polis afgesloten op elkaars leven? Het kan een goed idee zijn om deze door te laten lopen als je kinderen hebt. Vooral als je zelf geen pensioen opbouwt. Want in dat geval krijgen je kinderen geen wezenpensioen wanneer jou wat overkomt. Dan is het wel een fijn idee als er nog een polis ligt die een bedrag uitkeert bij jouw overlijden.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kun je zelf een akte van verdeling maken?

Als samenwoners hoef je niet naar de rechter om uit elkaar te kunnen gaan. En wanneer je het met elkaar eens bent, heb je ook geen advocaat of mediator nodig om een convenant te maken. Je mag dus zelf op papier zetten hoe je het huis wilt verdelen. Maar net als bij een gehuwd stel, moet je daarna nog wel naar de notaris voor een akte van verdeling.

Met het voorbeeld bij dit blog kun je zelf op papier zetten hoe je de woning gaat verdelen.

Waar vind ik een voorbeeld voor een akte van verdeling?

Alles wat je zelf op papier zet, hoeft de notaris niet meer voor je op te schrijven. Daardoor gaan de kosten voor de akte van verdeling omlaag. Je kunt de akte dus niet zelf maken maar alle andere afspraken met je ex mag je wel zelf opschrijven.

Met mijn voorbeeld convenant kun je als ex-samenwoners zelf afspraken maken over de akte van verdeling.

Wat kan ik doen als we er samen niet uitkomen?

Als je het niet met elkaar eens bent over hoe het verder moet met het koophuis, dan kun je de rechter vragen om een beslissing te nemen.

Check in dat geval mijn blog waarin ik uitleg hoe je een verkoop of verdeling kunt afdwingen bij de rechter.

Hoeveel kost een akte van verdeling?

Helaas kost het een hoop geld om je huis op één naam te laten zetten. En de notaris is daarbij niet eens de grootste kostenpost. Want de hoogste rekening krijg je van de hypotheekadviseur. Meestal heb je ook een taxatie nodig. Sluit je een nieuwe hypotheek af bij een andere bank? Dan kun je ook nog te maken krijgen met boeterente en de kosten voor het doorhalen van de oude hypotheek. Vraag altijd vooraf een offerte van de notaris. En laat je hypotheekadviseur een overzicht maken van de overige kosten.

Zijn de kosten voor een akte van verdeling aftrekbaar?

Soms zijn de kosten van de notaris aftrekbaar maar voor de akte van verdeling is dat niet het geval. Wel aftrekbaar zijn de kosten die je op dat moment maakt voor de financiering. Daarbij kun je denken aan de rekening van je hypotheekadviseur. En de kosten van de notaris voor een nieuwe hypotheekakte. Een deel van de kosten die je maakt bij het verdelen van je huis is dus wel aftrekbaar.