informatie voor alleenstaanden

Wat staat er in een testament?

Heb je geen partner of kinderen? Dan bepaalt de wet dat je ouders, broers en zusters erfgenaam zijn. Wil je dat niet? Dan kun je iemand anders tot erfgenaam benoemen. In dit voorbeeld testament staan alle gebruikelijke clausules voor een alleenstaande zonder kinderen.

Laat een levenstestament opstellen

Als je niet meer wilsbekwaam bent, kan je partner of kind een bewind aanvragen over je vermogen. Heb je geen partner of kinderen? Dan is het extra belangrijk om uit voorzorg een gevolmachtigde aan te wijzen in een levenstestament. In dit voorbeeld staan alle gebruikelijke clausules.

maak een levenstestament
bepaalt ex nog wat met erfenis gebeurt

Bepaalt je ex nog wat er met jouw erfenis gebeurt?

Heb je samen met je ex-partner minderjarige kinderen? Op grond van het ouderlijk gezag bepaalt je ex in dat geval wat er met je erfenis gebeurt. Dit kun je voorkomen door een slim testament te maken.

Maak zelf een codicil

Gelukkig zijn er een paar documenten die je zelf kunt regelen, zonder kosten te maken bij de notaris. Denk bijvoorbeeld aan het vastleggen van je uitvaartwensen of het maken van een euthanasieverklaring. In een zelfgemaakt codicil kun je bepalen wat er met je persoonlijke spullen gebeurt na je overlijden.

maak een codicil