Zo kom je onder de nieuwe opkoopbescherming uit in 2022!

Wie wil er nou niet een huisje kopen voor de verhuur? Het is een veilige belegging en het zorgt voor wat extra inkomen als je met pensioen gaat. Je geld op de bank zetten heeft al heel lang geen zin meer. Maar als het aan de overheid ligt, is dat wel wat je met je centen mag gaan doen. Want dankzij een nieuwe wet kan jouw gemeente vanaf 2022 een opkoopbescherming invoeren. Daardoor moeten betaalbare huizen vooral beschikbaar blijven voor starters die willen kopen in plaats van huren. Maar zoals het meestal gaat met een nieuwe wet, zijn er altijd wel slimme mensen die het verhuurverbod weten te omzeilen.

1. Koop nog wat vóór 1 januari 2022

Ja, oké, dit kun je zelf ook wel verzinnen. Zorg dat je dit jaar nog wat koopt zodat de nieuwe regeling niet voor jou geldt. Let er wel op dat je bij de notaris moet zitten voordat de gemeente de opkoopbescherming invoert. Het gaat dus niet om de datum in de koopakte maar de datum in de akte van levering.

2. Koop iets in een gemeente om de hoek

De opkoopbescherming geldt per gemeente of soms zelfs per wijk. Als je in de stad niets meer mag kopen voor de verhuur, waarom koop je dan niet wat in het dorp verderop? Er is toch al een trend gaande om de stad uit te gaan en het dorp weer op te zoeken. De prijzen liggen er vaak ook lager. Als je de stad maar goed kunt bereiken met de fiets, bus, trein en auto, dan vind je vast wel een goede huurder.

3. Koop een huis dat al verhuurd is

Een huis kopen met de huurder er bij? Waarom niet? Als het contract ouder is dan 6 maanden dan mag jij het blijven verhuren. Het zou best kunnen dat de marktwaarde van een huis in verhuurde staat een stuk omhoog gaat als de gemeente een opkoopbescherming invoert. Gaat er straks ook gesjoemeld worden met nep huurcontracten? Vast wel, maar reken maar dat de gemeente dan achter je aan komt.

4. De truc met een “economische levering”?

Frank en Paul hebben een truc bedacht. Frank gaat verhuizen en Paul wil zijn appartement wel kopen voor de verhuur. Ze tekenen de koopakte en Paul maakt de koopsom over aan Frank. Daarna verhuurt Paul de woning aan Kees. Als er zes maanden en één dag om zijn, gaan ze naar de notaris voor de levering. Paul kan dan tegen de gemeente zeggen dat hij een verhuurde woning heeft gekocht en dus niet onder het verhuurverbod valt. Eerst betalen en pas later leveren wordt ook wel een “econoom” genoemd. Juridisch ben je nog geen eigenaar maar economisch al wel. Koop je op deze manier wat van een vreemde? Dan kun je als koper je risico afdekken door tussen de koop en de levering een recht van hypotheek op het huis te vestigen.

5. Stop er eerst familie in

Een tweede uitzondering in de nieuwe wet is dat de opkoopbescherming niet geldt als je het huis aan naaste familie verhuurt. Koop dus wat voor je kind en na 4 jaar studeren mag er zo een expat in.

opkoopbescherming

6. Koop een nieuw huis voor jezelf en verhuur je oude huis

Tijd voor een grotere woning? Waarom je oude stek dan niet aanhouden voor de verhuur? Als je beide huizen gunstig weet te financieren dan heb je het mooi voor elkaar. Want je oude huis had je al, dus het verhuurverbod geldt daarvoor niet. En 4 jaar later kun je deze truc gewoon nog een keer gebruiken. Op die manier kun je ook elke keer belasting besparen! (zie de eerste link in het lijstje hieronder)

Meer lezen?