Garage kopen? Hier moet je op letten

Bij het kopen van een garage, een garagebox of een parkeerplaats komt meer kijken dan je denkt. Je hebt eenmalige, maandelijkse en jaarlijkse kosten. Maar het blijft meestal wel goedkoper dan huren. Dit zijn de punten waar je op moet letten als je een garage wilt kopen.

1. De kosten koper

Als koper van een garage moet je zorgen dat het op je naam komt. Daarvoor heb je een notaris nodig. Bovenop de koopprijs komen dus nog kosten. Daarbij kun je denken aan:

 1. Notariskosten (tussen 425 en 1.288 euro). Op deze pagina vind je de goedkoopste notaris bij jou in de buurt. Belangrijk: vraag altijd een offerte op voordat je een notaris kiest!
 2. Kadaster (ongeveer 100 euro voor inzage en inschrijving).
 3. VVE Beheerder (tussen 50 en 100 euro administratie kosten).
 4. Overdrachtsbelasting (8% over de koopprijs! Vanaf 1 januari 2023 zelfs 10,4%).
 5. Verrekening jaarlijkse lasten met de verkoper.

2. Kosten die elke maand of elk jaar terug komen

Heb je die parkeerplaats of garagebox eindelijk op naam, dan blijkt dat je nog steeds rekeningen krijgt. Check daarom voor het kopen van een garage de kosten die elke maand of elk jaar terug komen. Daarbij kun je denken aan:

 1. VVE
 2. OZB
 3. Riool
 4. Waterbedrijf
 5. Waterschap
 6. Verzekering (opstal, inboedel)
 7. Box 3 belasting
 8. Canon
 9. Stroom

3. Check de regels

Als je geen spijt wilt krijgen van je aankoop, check dan goed wat de regels zijn. Door het kopen van een garage of parkeerplaats zul je meestal lid worden van een vereniging van eigenaars. Het maakt niet uit wat je daar van vindt, want je bent lid op grond van de wet. Opzeggen kan niet. Zo’n vereniging heeft een reglement en een begroting. Daar staat in wat je wel en niet mag met je parkeerplaats. Lees alles goed door zodat je weet wat je koopt.

4. Hoe zit het met onderhoud?

Parkeren zonder onderhoud bestaat niet. Ook de straat heeft wel eens wat aandacht nodig. Koop je iets in een VVE dan regel je het onderhoud samen. Maar koop je een losse garagebox zonder VVE? Vraag dan hoe het zit met onderhoud van de bestrating, vloeren, dakbedekking, beplanting, schilderwerk en elektra. Voor garages die gebouwd zijn in de jaren ’50 en ’60 is het onderhoud vaak niet goed geregeld. Als het er niet tip top uitziet, is het dan wel iets waar je in wilt investeren?

5. Bezichtig vaker dan één keer

Als je een parkeerplek vlak bij je huis wilt kopen, dan zul je bekend zijn met de buurt. Maar koop je een garagebox verder weg, zorg dan dat je wat meer weet over de buurt. Rij er bijvoorbeeld ook even langs in de ochtendspits en in het weekend. Gebruikt de rest zijn box ook om te parkeren? Of zijn je nieuwe buren klussers en handelaren? Hoe zit het met de verlichting van het terrein? Durft je vriendin er wel heen te gaan als het donker is?

6. Veiligheid

Je wilt natuurlijk niet dat je spullen worden gejat. En heb je schade, dan wil je wel verzekerd zijn. Stel jezelf daarom deze vragen:

 1. Is het slot op de deur van de garage goed genoeg? Check of je polis daar eisen aan stelt.
 2. Mag je een vloeranker, een muuranker of een parkeerbeugel plaatsen?
 3. Mag je een nieuw slot of een extra slot op de deur zetten?
 4. Is er noodverlichting en is deze recent gekeurd?

7. Check de hoogte en de helling

Tot slot nog een paar praktische tips. Iets waar je zeker op moet letten als je een kleine garagebox of een parkeerplek in een garage wilt kopen, is de maximale doorrijhoogte. Een busje of een SUV met een rek op het dak kan net een paar centimeter te hoog zijn voor de garage. Meet altijd zelf de hoogte van de garage en de breedte van de parkeerplaats. Vertrouw niet op de bordjes of verklaringen van de verkoper. Meten is weten. Je zult niet de eerste zijn die pas na de aankoop ontdekt dat jouw parkeerplaats smaller is dan de rest.

Denk er ook aan om te testen of je met jouw auto wel de helling op komt als je een parkeerplaats in een kelder koopt. Nieuwe auto’s hebben steeds kleinere motoren. Daardoor kan het heel lastig zijn om vanuit stilstand op een rustige manier een steile helling op te rijden. Met een grote auto kan het moeilijk zijn om een strakke bocht te nemen. Vooral als je een plek in de hoek van een garage koopt, is het belangrijk om te checken of je er wel goed in en uit kunt komen.

Meer lezen?

garage kopen

Wat is de koopprijs van een garagebox?

De prijs van een garagebox is een kwestie van vraag en aanbod. Buiten de randstad kun je een garagebox al kopen vanaf € 10.000. In de stad betaal je een veelvoud. De duurste plek om een parkeerplaats te kopen is Monaco. Daar kan de prijs voor een garagebox oplopen tot € 500.000!

Is een garage een goede belegging?

Als je in de stad woont is een garage dicht bij je huis een uitstekende belegging. Een gegarandeerde parkeerplek voor je auto verhoogt de waarde van je woning. Je verdient het dus altijd terug.

Waar moet je op letten bij het kopen van een garage?

De belangrijkste punten om op te letten zijn:

 1. De kosten koper. Deze vallen altijd tegen.
 2. De maandelijks of jaarlijks terugkerende kosten. Ook dit valt tegen.
 3. Check de regels? Zijn er erfdienstbaarheden? Word je lid van een VVE? Wat mag er wel of niet?
 4. Hoe is het onderhoud geregeld?
 5. Ga vaker dan één keer bezichtigen. Neem ook ’s avonds en in het weekend een kijkje.
 6. Hoe zit het met de veiligheid? Denk aan sloten, toegang, noodverlichting.
 7. Check de hoogte en de helling. Past je SUV er wel in? Komt je scooter wel bij de helling omhoog?

Check mijn blog voor meer uitleg over deze punten.

Kun je een hypotheek krijgen voor een garagebox?

Wie een garagebox niet van zijn spaargeld kan betalen, verhoogt vaak de hypotheek op zijn huis. Het is handig om je parkeerplaats zelf vrij van hypotheekrecht te houden en de overwaarde van je huis te gebruiken. Dit betekent dat je geen toestemming aan de bank hoeft te vragen als je de parkeerplaats wilt verhuren of verkopen. Het kan je dus kosten en gedoe schelen.

Hoeveel overdrachtsbelasting betaal je voor een garagebox?

Als je een losse garagebox koopt, betaal je 10,4% overdrachtsbelasting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *