Garage kopen? Hier moet je op letten

Bij het kopen van een garage, een garagebox of een parkeerplaats komt meer kijken dan je denkt. Je hebt eenmalige, maandelijkse en jaarlijkse kosten. Maar het blijft meestal wel goedkoper dan huren. Dit zijn de punten waar je op moet letten als je een garage wilt kopen.

1. De kosten koper

Als koper van een garage moet je zorgen dat het op je naam komt. Daarvoor heb je een notaris nodig. Bovenop de koopprijs komen dus nog kosten. Daarbij kun je denken aan:

 1. Notaris (tussen 400 en 800 euro).
 2. Kadaster (ongeveer 100 euro voor inzage en inschrijving).
 3. VVE Beheerder (tussen 50 en 100 euro administratie kosten).
 4. Overdrachtsbelasting (8% over de koopprijs! Vanaf 1 januari 2023 zelfs 10,1%).
 5. Verrekening jaarlijkse lasten met de verkoper.

2. Kosten die elke maand of elk jaar terug komen

Heb je die parkeerplaats of garagebox eindelijk op naam, dan blijkt dat je nog steeds rekeningen krijgt. Check daarom voor het kopen van een garage de kosten die elke maand of elk jaar terug komen. Daarbij kun je denken aan:

 1. VVE
 2. OZB
 3. Riool
 4. Waterbedrijf
 5. Waterschap
 6. Verzekering (opstal, inboedel)
 7. Box 3 belasting
 8. Canon
 9. Stroom

3. Check de regels

Als je geen spijt wilt krijgen van je aankoop, check dan goed wat de regels zijn. Door het kopen van een garage of parkeerplaats zul je meestal lid worden van een vereniging van eigenaars. Het maakt niet uit wat je daar van vindt, want je bent lid op grond van de wet. Opzeggen kan niet. Zo’n vereniging heeft een reglement en een begroting. Daar staat in wat je wel en niet mag met je parkeerplaats. Lees alles goed door zodat je weet wat je koopt.

4. Hoe zit het met onderhoud?

Parkeren zonder onderhoud bestaat niet. Ook de straat heeft wel eens wat aandacht nodig. Koop je iets in een VVE dan regel je het onderhoud samen. Maar koop je een losse garagebox zonder VVE? Vraag dan hoe het zit met onderhoud van de bestrating, vloeren, dakbedekking, beplanting, schilderwerk en elektra. Voor garages die gebouwd zijn in de jaren ’50 en ’60 is het onderhoud vaak niet goed geregeld. Als het er niet tip top uitziet, is het dan wel iets waar je in wilt investeren?

5. Bezichtig vaker dan één keer

Als je een parkeerplek vlak bij je huis wilt kopen, dan zul je bekend zijn met de buurt. Maar koop je een garagebox verder weg, zorg dan dat je wat meer weet over de buurt. Rij er bijvoorbeeld ook even langs in de ochtendspits en in het weekend. Gebruikt de rest zijn box ook om te parkeren? Of zijn je nieuwe buren klussers en handelaren? Hoe zit het met de verlichting van het terrein? Durft je vriendin er wel heen als het donker is?

6. Veiligheid

Je wilt natuurlijk niet dat je spullen worden gejat. En heb je schade, dan wil je wel verzekerd zijn. Stel jezelf daarom deze vragen:

 1. Is het slot op de deur van de garage goed genoeg? Check of je polis daar eisen aan stelt.
 2. Mag je een vloeranker, een muuranker of een parkeerbeugel plaatsen?
 3. Mag je een nieuw slot of een extra slot op de deur zetten?
 4. Is er noodverlichting en is deze recent gekeurd?

7. Check de hoogte en de helling

Tot slot nog een paar praktische tips. Iets waar je zeker op moet letten als je een kleine garagebox of een parkeerplek in een garage wilt kopen, is de maximale doorrijhoogte. Een busje of een SUV met een rek op het dak kan net een paar centimeter te hoog zijn voor de garage. Denk er ook aan om te testen of je met jouw auto wel de helling op komt als je een parkeerplaats in een kelder koopt. Nieuwe auto’s hebben steeds kleinere motoren. Daardoor kan het heel lastig zijn om vanuit stilstand op een rustige manier een steile helling op te rijden.

Meer lezen?

garage kopen