5 vragen over de Verklaring Overdrachtsbelasting Startersvrijstelling

Oh wat fijn, nog een formulier om in te vullen! In dit blog vind je een antwoord op de 5 meest gestelde vragen over de Verklaring Overdrachtsbelasting Startersvrijstelling voor wie 0 procent betaalt.

Is het invullen van de verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling verplicht?

Ja, het invullen is echt nodig. Want zonder dit formulier betaal je het hoge tarief van acht procent! Je hebt de keuze uit twee formulieren. Eentje is voor wie voor het eerst een huis koopt en nog geen 35 is. De ander is voor wie ouder is of al eerder een huis kocht met 0% belasting of een huis koopt dat meer dan € 400.000 kost.

Waarom moet je de waarde van de woning invullen als je geen belasting betaalt?

De fiscus checkt achteraf of je wel recht had op de vrijstelling. Is dat niet het geval, dan is de waarde toch van belang. Heb je een huis gekocht dat op Funda stond? Dan vul je op de verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling als waarde van de woning de koopprijs in. Koop je een huis dat niet op de markt was? Zoals het huis van je ouders of een ander familielid? Dan is de prijs niet op de vrije markt bepaald. Overleg in dat geval met de notaris. Normaal gezien zul je dan de taxatiewaarde moeten invullen.

Wij hebben samen een huis gekocht. Hebben wij één of twee formulieren nodig?

Als je samen met je partner een huis koopt dan vul je twee formulieren in. Het kan ook zijn dat je beide een ander formulier moet invullen. Denk aan het geval dat je voor het eerst een huis koopt maar dat één van jullie 34 is en de ander 36.

Hoe weet ik welk formulier ik moet invullen?

Kom je er niet uit? Neem dan contact op met je notaris. Wil je liever zelf uitzoeken wat je rechten zijn? Kijk dan eens op de volgende pagina’s:

Wat moet ik met het formulier doen?

Neem de “verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling” mee naar de afspraak bij de notaris of stuur het van tevoren al op. Ben je het vergeten? Dan is er niks aan de hand want de notaris kan zo een nieuwe printen om in te vullen.

Update! Na 1 januari 2022 hoef je geen apart formulier meer te tekenen. De verklaring wordt vanaf dat moment in de akte van levering opgenomen.

Meer lezen?

verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling

Veelgestelde vragen:

Wanneer heb ik recht op de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting?

Je hebt recht op de startersvrijstelling indien:

  1. je een een huis koopt dat minder waard is dan € 440.000 (2023);
  2. je vóór je 35e verjaardag het huis op naam krijgt;
  3. en je er zelf gaat wonen.

Waarom moet ik een verklaring over de waarde afgeven voor de overdrachtsbelasting?

De meeste huizen worden op de vrije markt verkocht. De prijs die je afspreekt, komt dus door marktwerking tot stand en is gelijk aan de werkelijke waarde. Maar je kunt ook een huis van je ouders of andere familie kopen voor een vriendenprijs. In dat geval is de waarde hoger dan de koopprijs. Voor de vrijstelling is de werkelijke waarde van belang, ook als je het voor minder koopt.