Je digitale erfenis regelen valt best mee

Als iemand overlijdt, moet er veel geregeld worden. Denk aan de uitvaart, de bankzaken en het opruimen van de inboedel. De meeste mensen snappen wel wat daar bij komt kijken. Maar hoe je iemands digitale erfenis afwikkelt, dat is minder bekend. Gelukkig is voor het meeste al wel een oplossing bedacht. Toch is het slim om zelf bij leven een paar dingen goed te regelen. Daarmee bespaar je de erfgenamen later een hoop gedoe.

Een facebook account van een overleden persoon verwijderen

Als iemand is overleden, dan kun je bij facebook een account laten verwijderen of een herdenkingsstatus aanvragen. Wist je dat je ook bij leven al kunt instellen dat Facebook je account moet wissen wanneer je overlijdt? Dat is wel zo handig als je niet wilt dat mensen nog door je berichten gaan neuzen.

facebook account overleden persoon verwijderen

Een twitter account verwijderen na overlijden

Ook een twitter account verwijderen na overlijden stelt niet veel voor. Maar je familie krijgt na de melding van overlijden geen toegang meer tot je account. Als je wilt dat iemand wel bij je berichten kan, dan moet je er dus voor zorgen dat diegene je wachtwoord heeft.

twitter account verwijderen na overlijden

LinkedIn profiel overleden persoon verwijderen

Net als bij Facebook heb je op LinkedIn de keuze tussen een account opheffen of herdenken. Wil je de keuze niet overlaten aan je erfgenaam? Benoem dan een executeur in je testament en leg daarbij vast of je kiest voor opheffen of herdenken.

LinkedIn profiel overleden persoon verwijderen

Wat gebeurt er met je eigen website als je overlijdt?

Er zijn over de hele wereld al meer dan een miljard websites. Elke site heeft een eigenaar, en die kan zo maar overlijden. Wat is een website eigenlijk? Als je deze vraag stelt aan een auteur, ontwikkelaar, jurist of fiscalist dan zul je hele verschillende antwoorden krijgen. Is het intellectuele eigendom? Een stukje technologie? Een verzameling contracten? Een onderneming? Of alle vier?

Hoe dan ook, je website is een onderdeel van je digitale erfenis. Je kunt dus in je testament zetten wie je website erft. Maar daarmee ben je nog niet klaar. Hoe krijgt iemand het domein op zijn naam als jij overlijdt? En hoe zet je alle contracten over? Welke contracten heb je eigenlijk? Of moet de executeur je website juist opheffen of verkopen? Ook dat kun je in een testament zetten. Is je eigen website een belangrijk onderdeel van je leven? Zorg dan dat er een draaiboek klaar ligt voor na je overlijden.

Wat gebeurt er met je cryptomunten bij overlijden?

Ongeveer een miljoen Nederlanders hebben cryptomunten. Steeds vaker lees je berichten over diefstal, inbeslagname of het kwijtraken van cryptomunten. Ook doodgaan en belasting betalen is iets waar je niet onderuit komt als crypto investeerder. Het is een ramp als je erfgenaam wel erfbelasting moet betalen over je bitcoins maar er niet bij kan om ze te verkopen. Ook de notaris (een openbaar ambtenaar) krijgt steeds vaker vragen over cryptomunten. Maar is het niet raar om de overheid te vragen om de bitcoins te beschermen die je juist had gekocht als bescherming tegen diezelfde overheid? De ironie hiervan zal de meeste crypto beleggers helaas ontgaan. Daarom zegt infotaris ook: zoek het lekker zelf uit met je muntjes.

digitale erfenis

Toegang tot je email na overlijden

Gmail is de meest gebruikte email service. Je hebt een paar opties om bij leven al wat te regelen voor je Gmail account voor als je komt te overlijden. De eerste is een herstelmailadres waarmee iemand toegang kan krijgen. De tweede is een vertrouwd contact opgeven.

Apple lijkt minder soepel dan Google als het gaat over je digitale erfenis. De beste optie is misschien wel om de inlog gegevens van je Apple ID op een briefje te zetten en bij je testament te doen. Vraag de notaris nooit om dit soort gegevens in je testament te zetten. Want een testament is na je overlijden openbaar. Hier kan iemand dus misbruik van maken.

Microsoft verloor recent deze rechtszaak van een erfgenaam. Volgens de rechter heeft een erfgenaam recht op toegang tot de Hotmail en OneDrive account na een overlijden.

Meer lezen?

poll digitale erfenis
De poll is gesloten. Hierboven zie je het resultaat.