Een afbetaald huis erven en verhuren is een slim idee

Het is natuurlijk erg verdrietig wanneer een geliefde overlijdt. Maar niemand kan het je kwalijk nemen als je verstandig met de erfenis omgaat. Er zijn zat mensen die een afbetaald huis erven en dat gaan verhuren. De overheid houdt je niet tegen en je verdient er meer mee dan met spaargeld.

Hoe zit het fiscaal met het erven en verhuren van een afbetaald huis?

Esther en Monique hebben het appartement van hun moeder geërfd. De WOZ-waarde is € 300.000. Ze erven volgens de fiscus dus elk € 150.000. Daarvan is € 22.918 vrij en over de rest betalen ze maar 10%. Ze blijven net onder de 20% schijf. Per persoon betalen ze € 12.708 aan de fiscus. Dat viel ze reuze mee. Het bleek zelfs mogelijk om dit bedrag gespreid over een paar jaar te betalen.

afbetaald huis erven

Esther en Monique hebben de woning verhuurd voor € 1.400 per maand. Na de kosten van de gemeente en de VVE houden ze daar ieder € 500,- per maand aan over. Dat is een mooi bedrag. Esther kan daardoor een dag minder gaan werken. En Monique gebruikt het geld om extra af te lossen op haar eigen hypotheek. De heffing in Box 3 viel ze ook nog mee. Als je een huis verhuurt, dan hoef je van de fiscus niet de hele waarde op te geven. Omdat ze beiden een partner hebben, is daarvan meer dan een ton vrijgesteld. De Box 3 heffing valt dus mee.

Tot 2022 geldt de volgende tabel voor je Box 3 vermogen:
huis erven en verhuren
Met ingang van 2023 geldt de volgende tabel:
leegwaarderatio 2023

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe zit het met de belasting bij het erven van een afbetaald huis?

Als je een afbetaald huis erft, dan betaal je eenmalig erfbelasting over de WOZ waarde. Daarna zit het huis in Box 1 als je er zelf woont of in Box 3 als het leeg staat of verhuurd wordt. Bij verhuur geldt een speciale waardering voor de inkomstenbelasting.

Mag je een afbetaald huis verhuren?

Een afbetaald huis verhuren kan zonder toestemming van de bank. Maar check wel of het mag van de gemeente en de vereniging van eigenaars.