Een afbetaald huis erven en verhuren is een slim idee

Het is natuurlijk erg verdrietig wanneer een geliefde overlijdt. Maar niemand kan het je kwalijk nemen als je verstandig met de erfenis omgaat. Er zijn zat mensen die een afbetaald huis erven en dat gaan verhuren. De overheid houdt je niet tegen en je verdient er meer mee dan met spaargeld.

Hoe zit het fiscaal met het erven en verhuren van een afbetaald huis?

Esther en Monique hebben het appartement van hun moeder geërfd. De WOZ-waarde is € 300.000. Ze erven volgens de fiscus dus elk € 150.000. Daarvan is € 21.282 vrij en over de rest betalen ze maar 10%. Ze blijven net een paar tientjes onder de 20% schijf. Per persoon betalen ze € 12.871 aan de fiscus. Dat viel ze reuze mee. Het bleek zelfs mogelijk om dit bedrag gespreid over een paar jaar te betalen.

afbetaald huis erven

Esther en Monique hebben de woning verhuurd voor € 1.400 per maand. Na de kosten van de gemeente en de VVE houden ze daar ieder € 500,- per maand aan over. Dat is een mooi bedrag. Esther kan daardoor een dag minder gaan werken. En Monique gebruikt het geld om extra af te lossen op haar eigen hypotheek. De heffing in Box 3 viel ze ook nog mee. Als je een huis verhuurt, dan hoef je van de fiscus niet de hele waarde op te geven. Esther en Monique hoeven ieder maar € 109.500 op te geven in plaats van € 150.000. Omdat ze beiden een partner hebben, is daarvan een ton vrijgesteld. De Box 3 heffing is dus maar een paar tientjes per jaar!

huis erven en verhuren

Meer lezen?