Voorbeeldbrief interesse woning? Zo pak je het aan!

Je hebt je droomhuis gevonden, maar het staat niet te koop. Is een voorbeeldbrief de beste manier om je interesse te tonen om een woning te kopen? Of kun je beter gaan voor maatwerk en een persoonlijke aanpak? In 2023 zijn er via Funda 160.464 woningen verkocht. Volgens het Kadaster zijn er in 2023 in totaal 182.403 woningen overgedragen. Dit betekent dat er iedere werkdag meer dan 80 huizen worden overdragen die nooit op Funda hebben gestaan.

Omdat ik nergens goede informatie konden vinden, heb ik zelf maar eens nagedacht en deze tips voor je op een rij gezet.

Zo koop je een huis dat niet te koop staat

  1. Als je een brief schrijft, doe het dan met de hand en zo netjes mogelijk. Daarmee laat je zien dat het echt belangrijk voor je is. Dit vergroot de kans dat de eigenaar de moeite zal nemen om te reageren. Vertel iets over jezelf. De meeste mensen zullen hun huis liever verkopen aan een jong stel dan aan een belegger. Maar vertel ook niet teveel. Want een onbekende lastig vallen met een zielig verhaal, dat lijkt mij geen goed idee.
  2. In de meeste huizen wonen stellen. Zorg er voor dat je brief een gesprek op gang brengt. Schrijf je een brief aan een ouder echtpaar? Dan kun je bijvoorbeeld vertellen dat je vader net naar dat nieuwe seniorencomplex is verhuisd. En dat hij zijn huis heel goed heeft verkocht en geld aan jou wil lenen zodat jij een huis kunt kopen. Schrijf je een brief aan een jong stel met vier kinderen en een woning met te weinig slaapkamers? Vertel dan dat jullie eerste kindje op komst is dat jullie nu nog in een appartement wonen.
  3. Voor veel kopers is het probleem niet de prijs maar het gebrek aan huizen. Dat maakt het nu een goede tijd om je huis te verkopen. Maar dat weet de eigenaar zelf ook wel, dus zet dat niet in je brief. Toon een beetje lef en noem gewoon een minimaal en maximaal bedrag dat je wilt betalen, afhankelijk van de staat van de woning. Daarmee neem je geen risico want biedingen van consumenten zijn niet bindend. Door het noemen van een bandbreedte voor de koopprijs geef je de eigenaar een goede reden om contact met je op te nemen. Benieuwd naar de marktwaarde van de woning? Voor een paar euro kun je bij het Kadaster de koopsom informatie opvragen voor een postcodegebied. Hier staan de koopprijzen in die recent betaald zijn voor woningen in de buurt.
  4. Maak het voor de eigenaar zo simpel mogelijk om te reageren. Vermeld je adres, e-mailadres en je mobiele nummer.
  5. Kies voor een originele boodschap op de envelop, zoals “Wordt u onze verkoper?“. Het moet iets zijn waardoor iemand de envelop meteen zal willen openen.

Meer lezen?

voorbeeldbrief interesse woning

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *