Voorbeeldbrief bod huis

Ben je van plan om een woning te kopen, maar doe je dat zonder makelaar? Met deze voorbeeldbrief kun je zelf per post of mail een bod doen op een huis.

Wanneer ben je de koper van een huis?

In 2003 is in de wet gekomen dat een huis pas is verkocht als de koopakte is getekend. Tot die tijd ben je dus nog geen koper. Ook niet als de verkoper je bod al wel heeft aanvaard. In de wet staat dat je als koper drie dagen bedenktijd hebt. Deze termijn gaat pas in op het moment dat je de getekende koopakte hebt ontvangen. Wil je later nog onder de koop uit kunnen als je het geld niet rond krijgt? Geef dit dan aan bij je bod want anders geldt alleen de termijn van drie dagen. Daarna kun je niet meer afzien van de koop zonder een boete.

Voorbeeldbrief bod huis

Het voorbeeld hieronder kun je zelf verder invullen. Het kan een goed idee zijn om een persoonlijke draai te geven aan de brief. Het maakt de makelaar niet uit hoeveel een huis opbrengt, zo lang het maar wordt verkocht. Geef de makelaar dus een goed verhaal waarmee hij jouw bod kan verkopen aan de eigenaar:

  • Vertel wat je mooi vindt aan het huis en waarom het bij jou past.
  • Zeg ook eerlijk wat je niet bevalt.
  • Leg uit waarom je niet meer wilt betalen dan je bod.
voorbeeldbrief bod huis

Mag je een verkoper benaderen buiten de makelaar om?

Schiet het niet op met de makelaar van de verkoper? Wanneer beide partijen een makelaar hebben, mogen die alleen met elkaar praten. Maar als jij geen makelaar hebt, dan ben je niet gebonden aan die regel. Niemand kan je verbieden om een bod te doen aan de eigenaar zonder overleg met zijn makelaar.

Meer lezen?