Ben je van plan om een woning te kopen, maar doe je dat zonder makelaar? Dan moet je zelf onderhandelen over de voorwaarden en de prijs. Voor het uitbrengen van een bod op een huis kun je de voorbeeldbrief hieronder gebruiken.
Wat is er anders bij de koop van een huis?
Voor de meeste mensen is een huis de grootste aankoop van hun leven. Misschien heb je wel eens een dure televisie gekocht in een winkel of een tweedehands auto gekocht bij een garage. In beide gevallen koop je als consument iets van een ondernemer. Wanneer de aankoop niet bevalt, heb je recht op garantie. Bij de winkelier of garagehouder hoef je niet op te bieden tegen andere kopers. De aankoop van een huis werkt heel anders. Meestal is de verkoper ook een consument. Dit betekent dat de garantie weinig voorstelt. Je moet veel beter onderzoeken wat je koopt, omdat je geen zaken doet met een ondernemer. En je moet de verkoper overtuigen om zaken te doen met jou. Een andere koper kan er met de buit vandoor gaan.
Sinds 2003 staat er in de wet dat de koop van een huis schriftelijk moet. Dit betekent dat je pas de koper van een huis bent op het moment dat beide partijen de koopakte hebben getekend. Vermeld daarom bij je bod altijd de belangrijkste voorwaarden. Zoals een voorstel voor de datum van overdracht en eventueel een voorbehoud van financiering. Als je hier pas over gaat onderhandelen nadat de verkoper je bod aanvaardt, kun je nog steeds achter het net vissen. Want totdat je de koopakte hebt getekend, kan de verkoper nog kiezen voor een andere koper.
Voorbeeldbrief bod huis
Voor het uitbrengen van een bod op een huis kun je de voorbeeldbrief hieronder gebruiken. Het kan geen kwaad om bij je bod op een huis een persoonlijke brief te schrijven. Denk bijvoorbeeld aan het geval dat je bod maar een paar duizend euro lager is dan het hoogste bod. Het zou zo maar kunnen dat je dankzij een goede motivatiebrief de kans krijgt om het bod te verhogen waardoor je toch het huis kunt kopen.
De verkopende makelaar bespreekt de biedingen van potentiële kopers met de verkoper. Let op de volgende punten zodat de makelaar een goed verhaal heeft waarmee hij naar de verkoper kan gaan:
- Vertel wat je mooi vindt aan het huis en waarom het bij jou past.
- Zeg ook eerlijk wat je niet bevalt, maar blijf wel aardig.
- Verdedig je bod. Leg uit waarom je deze prijs wilt betalen.
Wist je dat je tot wel 50% kunt besparen op je notariskosten door de prijzen te vergelijken voordat je een notaris kiest? De tarieven bij jou in de buurt vind je op de pagina Hypotheek en levering. Vul een plaatsnaam in en je ziet direct hoeveel geld jij kunt besparen.

Mag je een verkoper benaderen buiten de makelaar om?
Krijg je geen grip op de makelaar van de verkoper? Belt de makelaar niet terug of krijg je een reactie die je niet bevalt? Als beide partijen een makelaar hebben, dan praten die alleen met elkaar en hun eigen opdrachtgever. Een aankopend makelaar zal dus niet buiten de verkopende makelaar om contact opnemen met de verkoper. Maar voor jou als consument gelden deze regels niet. Niemand kan jou verbieden om de makelaar te passeren en een bod uit te brengen bij de verkoper. Of het werkt, dat is natuurlijk een andere vraag. Maar je kunt het altijd proberen.
Meer lezen?
- Je droomhuis gevonden maar het staat niet te koop? Zo pak je dat aan.
- Koop je een oud huis? Let dan vooral op deze clausule!
- Op deze site kun je de WOZ waarde van elke woning opzoeken.
- Tips van de Consumentenbond voor het taxeren van een huis.
- Hier kun je checken welk energielabel een huis heeft.
- Bij het Kadaster kun je voor maar € 17,75 een woningrapport kopen.
- Check hier of een huis in een gebied ligt met geluidsoverlast.
- Dit zijn je opties voor de datum van overdracht.
- Heb je geen makelaar? Dan kun je hier een bouwtechnische keuring boeken.
- Zo maak je zelf een koopakte.
- 10 tips voor wie een lening van zijn ouders krijgt.
- Tips voor wie een parkeerplek wil kopen.
Veelgestelde vragen:
Is een bod op een huis via mail bindend?
Als je een consument bent, maakt de vorm waarin je een bod doet niet uit. Dit komt omdat je pas aan de koop vast zit als je de koopakte hebt getekend en de drie dagen bedenktijd om zijn. Een bod op een huis per mail is dus net zo bindend als een bod dat je per brief uitbrengt.
Wat is een goed openingsbod?
De makelaar van de verkoper beschikt over informatie die jij niet hebt als consument: de verkoopprijzen van andere huizen in de buurt en de biedingen van andere potentiële kopers. Aan de andere kant beschik jij ook over informatie die de verkopende makelaar niet heeft. Want de makelaar weet niet hoeveel eigen geld jij hebt en hoeveel jij kunt lenen bij de bank. Vraag bij een andere NVM makelaar de verkoopprijzen in de buurt op. Daardoor wordt je informatie achterstand iets kleiner. Laat nooit het achterste van je tong zien. Daarmee zorg je er voor dat je in de race blijft. Bij een huis dat nog maar net te koop staat, heeft het meestal geen zin om ver onder de vraagprijs te bieden. Als een huis langer te koop staat, weet je dat de vraagprijs te hoog is.
Wat zet je in een motivatiebrief als je een huis wilt kopen?
Wees altijd duidelijk en volledig. Vermeld belangrijke voorwaarden direct bij het eerste bod. Zoals een voorbehoud van financiering of een bouwtechnische keuring. Onderbouw je bod objectief. Denk aan transacties in de buurt, achterstallig onderhoud (schilderwerk, tuin, dak) of verbouwingskosten (oude keuken, badkamer of ketel). Vermeld vanwege de gunfactor altijd positieve punten. Zorg er voor dat de makelaar een goed verhaal heeft waarmee hij naar de verkoper kan stappen.