Voorbeeld machtigingsbrief

Met deze voorbeeld machtigingsbrief mag iemand voor jou een handtekening zetten. Check ook mijn andere blogs over het geven van een volmacht.

Wat is een machtiging?

Een machtiging betekent dat iemand anders namens jou een handtekening mag zetten onder een document.

Voor een aantal zaken kun je geen volmacht geven. Een voorbeeld is het maken van een testament. Dit is zo persoonlijk dat het niet bij volmacht kan. Sommige mensen kunnen geen volmacht geven. Daarbij kun je denken aan iemand die dement is of iemand die onder curatele staat.

Soms gelden er speciale regels voor het geven van een volmacht. Een voorbeeld daarvan is een algemene volmacht die voor alle onderwerpen geldt. Zo’n algemene volmacht heeft in de praktijk alleen zin als je het bij de notaris regelt. Want een zelf gemaakte algemene volmacht wordt door de meeste instanties geweigerd.

Voorbeeld machtigingsbrief

Het simpele voorbeeld hieronder kun je zelf verder invullen. Heb je de volmacht nodig om een handtekening te zetten bij een bedrijf, zoals een bank of notaris? Vraag dan vooraf of het kan op deze manier. Want bedrijven zijn vaak verplicht om jou in persoon te identificeren. Je hebt twee mogelijkheden om de volmacht officieel te laten bevestigen door een notaris:

  1. De goedkoopste optie is het laten legaliseren van je handtekening door een notaris. Legalisatie betekent dat de notaris met een stempel op het document verklaart dat het echt jouw handtekening is. Het tarief hiervoor verschilt per notaris. Legalisatie is al mogelijk vanaf € 50. Kijk op de pagina legalisatie handtekening voor het laagste tarief bij jou in de buurt.
  2. Een duurdere optie is het vastleggen van de volmacht in een notariële akte. Dit kan vanaf € 229 (bron: de goedkoopste notaris).
voorbeeld machtigingsbrief
klik op het plaatje voor een pdf

Wanneer iemand iets voor jou wil regelen, kun je te maken krijgen met de volgende opties:

  1. Zaakwaarneming: iemand doet iets in jouw belang, zonder dat je het weet.
  2. Mondelinge volmacht: iemand regelt iets op jouw verzoek, maar het staat niet op papier.
  3. Schriftelijke volmacht: je hebt het zelf op papier gezet, met het voorbeeld hierboven.
  4. Notariële volmacht: de notaris zet het voor je op papier, omdat je dit zelf niet mag doen.
  5. In persoon: het is niet mogelijk om een volmacht te geven, zoals bij een testament.

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *