Voorbeeld machtigingsbrief

Met deze voorbeeld machtigingsbrief mag iemand voor jou een handtekening zetten. Check ook mijn andere blogs over het geven van een volmacht.

Wat is een machtiging?

Een machtiging betekent dat iemand anders voor jou een handtekening mag zetten. Voor een aantal zaken kun je geen volmacht geven. Zo kun je een testament alleen maar zelf maken. Sommige mensen kunnen geen volmacht geven. Daarbij kun je denken aan iemand die dement is of onder curatele staat. Soms kun je wel een volmacht geven maar gelden daarvoor speciale regels. Een voorbeeld daarvan is de algemene volmacht. Dat heeft alleen zin als je het bij de notaris regelt. Want een zelf gemaakte algemene volmacht wordt door de meeste instanties geweigerd.

Voorbeeld machtigingsbrief

Het simpele voorbeeld hieronder kun je zelf verder invullen. Heb je de volmacht nodig om een handtekening te zetten bij een bedrijf, zoals een bank of notaris? Vraag dan vooraf of het wel kan op deze manier. Want bedrijven zijn vaak verplicht om jou in persoon te identificeren. Moet je handtekening worden gelegaliseerd door een notaris? Dit kost tussen € 48,- en € 191,-. De goedkoopste notaris bij jou in de buurt vind je op de pagina Legalisatie Handtekening.

voorbeeld machtigingsbrief
klik op het plaatje voor een pdf

Wanneer iemand iets voor jou wil regelen, kun je te maken krijgen met de volgende opties:

  1. Zaakwaarneming: iemand doet iets in jouw belang, zonder dat je het weet.
  2. Mondelinge volmacht: iemand regelt iets op jouw verzoek, maar het staat niet op papier.
  3. Schriftelijke volmacht: je hebt het zelf op papier gezet, met het voorbeeld hierboven.
  4. Notariële volmacht: de notaris zet het voor je op papier, omdat je dit zelf niet mag doen.
  5. In persoon: het is niet mogelijk om een volmacht te geven, zoals bij een testament.

Meer lezen?