Kan een voorbeeld koopakte echt zo kort zijn?

De voorbeeld koopakte in dit blog is in principe voldoende voor de notaris en kun je ook inschrijven bij het kadaster. In dit blog lees je wat een koopakte is en wat er minimaal in moet staan als je een huis koopt.

Wat is een koopakte?

Een akte is een getekend document waarmee je iets kunt bewijzen. Koop is de afspraak om een zaak aan een ander te geven in ruil voor een prijs in geld. Een koopakte is dus de afspraak op papier om iets te leveren tegen betaling. Natuurlijk kun je nog veel meer afspraken vastleggen in een koopakte, zoals garanties of bijzondere voorwaarden. Maar in beginsel kan een koopakte heel kort zijn. Een paar essentiële afspraken zijn al voldoende om tot een geldige koop te komen.

wat is een koopakte
koop is geregeld in Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek

Op welk moment ben je de koper van een huis?

In 2003 is in de wet gekomen dat een huis pas is verkocht als de koopakte is getekend door beide partijen. Tot die tijd ben je dus nog geen koper. Ook niet als de verkoper je bod al wel heeft aanvaard. In de wet staat dat je als koper drie dagen bedenktijd hebt. Deze termijn gaat pas in op het moment dat je de getekende koopakte hebt ontvangen. Wil je ook na die drie dagen nog onder de koop uit kunnen? Bijvoorbeeld als je de financiering niet rond krijgt? Dan moet deze afspraak in de koopakte staan want anders geldt alleen de termijn van drie dagen. Daarna zit je vast aan de koopovereenkomst en kom je er niet meer van af zonder een boete te betalen.

koopakte huis tekenen
als consument heb je een paar dagen bedenktijd

Wat staat er in een koopakte voor een huis?

In een koopakte voor een huis moet in elk geval het volgende staan:

 • Wie de verkoper en koper zijn.
 • Wat je koopt.
 • De prijs.
 • De datum waarop je naar de notaris gaat.

Optioneel maar niet verplicht, zijn deze afspraken:

 • Verklaringen en garanties van de verkoper. Denk aan wel of geen asbest.
 • Ontbindende voorwaarden van de koper. Denk aan een financieringsvoorbehoud.
 • Waarborgsom of bankgarantie.
 • Of je ook roerende zaken mee koopt. Denk aan gordijnen, lampen of laminaat.
 • Afspraken over de feitelijke en juridische staat en bestemming van het pand. Zoals dat het leeg moet zijn, zonder huurder en of je er van de gemeente wel mag wonen.
 • Wel of niet inschrijven van de koopakte bij het kadaster.
 • Verrekening van de zakelijke lasten.
 • Energielabel.

Moet je voor het tekenen van een koopakte naar de notaris?

Als je een huis koopt in Amsterdam dan ga je voor het tekenen van de koopakte naar de notaris. Dit is een lokaal gebruik. In de rest van Nederland is het normaal om de koopakte te tekenen bij de makelaar van de verkoper. In dat geval ga je maar één keer naar de notaris, op de dag dat je de sleutels krijgt. De meeste koopakten worden dus gemaakt door de makelaar of de notaris. Maar je mag in heel Nederland ook zelf een koopakte maken, zonder notaris of makelaar.

Koopakte voorbeeld

Het voorbeeld voor een koopakte hieronder is zo simpel mogelijk. Er staat alleen in wat echt nodig is. Het is bijvoorbeeld geschikt voor een verkoop in de familie en als je geen hypotheek nodig hebt. Check wel even bij de notaris of het in jouw geval op deze manier kan. Want het is jammer als je later extra kosten moeten maken omdat je nu iets over het hoofd ziet.

Het is gebruikelijk om in de koopakte een notaris aan te wijzen die de akte van levering verzorgt. Dat is de akte die er voor zorgt dat de koper de eigendom op naam krijgt. Notarissen mogen zelf hun tarieven bepalen. Dit heeft tot gevolg dat er grote prijsverschillen zijn tussen notariskantoren. Je kunt al een akte van levering laten maken vanaf € 425 (bron). Vraag altijd een paar offertes op voordat je een notaris kiest. De tarieven bij jou in de buurt vind je op deze website. Vul een plaatsnaam in en je ziet direct hoeveel geld je kunt besparen.

koopakte voorbeeld
klik op de afbeelding voor een pdf

Waarom zou je een koopakte inschrijven bij het kadaster?

Het inschrijven van de koopakte bij het kadaster beschermt je als koper voor problemen bij de verkoper. Stel dat iemand beslag legt bij de verkoper, dan kan de levering aan de koper gewoon doorgaan. Meestal is er niks aan de hand en is het niet nodig om de koopakte in te schrijven. Maar speelt er iets bij de verkoper dan is het slim om dit wel te doen. Bijvoorbeeld in het geval dat de verkoper problemen heeft met schuldeisers.

koopakte notaris inschrijven kadaster
inschrijving beschermt je tegen bovenstaande risico’s

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *