Kan een voorbeeld koopakte echt zo kort zijn?

De voorbeeld koopakte in dit blog is voldoende voor de notaris en kun je na het tekenen ook inschrijven bij het kadaster. In dit blog lees je wat een koopakte is en wat er in moet staan als je een huis koopt.

Wat is een koopakte?

Een akte is een getekend document waarmee je iets kunt bewijzen. Koop is de afspraak om een zaak aan een ander te geven in ruil voor een prijs in geld. Een koopakte is dus de afspraak op papier om iets te leveren tegen betaling.

wat is een koopakte

Op welk moment ben je de koper van een huis?

In 2003 is in de wet gekomen dat een huis pas is verkocht als de koopakte is getekend. Tot die tijd ben je dus nog geen koper. Ook niet als de verkoper je bod al wel heeft aanvaard. In de wet staat dat je als koper drie dagen bedenktijd hebt. Deze termijn gaat pas in op het moment dat je de getekende koopakte hebt ontvangen. Wil je later nog onder de koop uit kunnen als je het geld niet rond krijgt? Dan moet dit in de akte staan want anders geldt alleen de termijn van drie dagen. Daarna kun je niet meer afzien van de koop zonder een boete.

koopakte huis tekenen

Wat staat er in een koopakte voor een huis?

In een koopakte voor een huis moet in elk geval het volgende staan:

  • Wie de verkoper en koper zijn.
  • Wat je koopt.
  • De prijs.
  • De datum waarop je naar de notaris gaat.

Optioneel maar niet verplicht, zijn deze afspraken:

  • Verklaringen en garanties van de verkoper. Denk aan wel of geen asbest.
  • Ontbindende voorwaarden van de koper.
  • Waarborgsom of bankgarantie.
  • Of je ook roerende zaken mee koopt. Denk aan gordijnen, lampen of laminaat.
  • Afspraken over de feitelijke en juridische staat en bestemming van het pand. Zoals dat het leeg moet zijn, zonder huurder en of je er van de gemeente wel mag wonen.
  • Wel of niet inschrijven van de koopakte bij het kadaster.
  • Verrekening van de zakelijke lasten.
  • Energielabel.

Moet je voor het tekenen van een koopakte naar de notaris?

Als je een huis koopt in Amsterdam dan ga je voor het tekenen van de koopakte naar de notaris. In de rest van Nederland is het normaal om de koopakte te tekenen bij de makelaar van de verkoper. In dat geval ga je maar één keer naar de notaris, op de dag dat je de sleutels krijgt. Maar je mag in heel Nederland ook zelf een koopakte maken, zonder notaris of makelaar.

Waarom zou je een koopakte inschrijven bij het kadaster?

Het inschrijven van de koopakte bij het kadaster beschermt je als koper voor problemen bij de verkoper. Stel dat iemand beslag legt bij de verkoper, dan kan de levering aan de koper gewoon doorgaan. Meestal is er niks aan de hand en is het zonde van je geld om de koopakte in te schrijven. Maar speelt er iets bij de verkoper dan is het slim om dit wel te doen.

koopakte notaris inschrijven kadaster

Koopakte voorbeeld

Het voorbeeld voor een koopakte hieronder is zo simpel mogelijk. Er staat alleen in wat echt nodig is. Het is bijvoorbeeld geschikt voor een verkoop in de familie en als je geen hypotheek nodig hebt. Check wel even bij de notaris of het in jouw geval op deze manier kan. Want is jammer als je later extra kosten moeten maken omdat je nu iets over het hoofd ziet.

koopakte voorbeeld

Meer lezen?