Aanvaarding in overleg? Dit is wat het betekent

Aanvaarding in overleg betekent dat de verkoper flexibel is in de datum waarop je naar de notaris gaat. Voordat de koop van een huis rond is, moet je het over een paar zaken eens zijn:

  1. Wat je precies koopt. Bijvoorbeeld het adres, de kadastrale aanduiding en feitelijke omschrijving.
  2. Hoeveel je er voor betaalt (de koopprijs dus).
  3. Wie de verkoper(s) en koper(s) zijn. Dit zijn de “partijen” bij de transactie.
  4. De datum waarop je naar de notaris gaat voor de overdracht.

Zonder deze vier afspraken is het niet duidelijk wie wanneer wat moet gaan doen. De datum van aanvaarding is de dag waarop je naar de notaris gaat. Op die dag betaal je de koopprijs en komt het huis op jouw naam.

aanvaarding in overleg

De opties voor aanvaarding in overleg

Meestal staat er in de koopakte een vaste datum, maar dat is niet de enige optie. In de praktijk kom je van alles tegen:

  • Een vaste datum, zoals de eerste of laatste werkdag van de maand.
  • Zo snel mogelijk maar uiterlijk op een bepaalde datum.
  • Zodra de verkoper de sleutels heeft van zijn nieuw te bouwen huis.
  • Pas als de koper zijn oude huis heeft verkocht.
  • Op het moment dat er een andere voorwaarde is vervuld.

Als je iets koopt in een winkel heb je recht op garantie omdat je als consument iets koopt van een ondernemer. De verkoper van een huis is meestal een consument, net zoals jij. Dit betekent dat je als koper van een huis minder rechten hebt dan je misschien denkt. Je moet dus goed onderzoeken wat je koopt voordat je een handtekening zet. Koop je een huis zonder makelaar? Laat dan altijd een bouwtechnische keuring doen, ongeacht de leeftijd van het huis. Je kunt dit als voorwaarde vermelden bij je bieding.

Een openingsbod bepalen

Vind je het lastig om een openingsbod te bepalen? Aan de ene kant wil je niet te hoog bieden en daardoor te veel betalen voor het huis. Aan de andere kant wil je ook niet te laag bieden en daardoor direct buiten de boot vallen. Gelukkig is er een goedkope manier om wat meer houvast te hebben. Voor een klein bedrag kun je binnen één minuut een online waarde-rapport aanvragen. Hier staan ook de koopprijzen in die recent betaald zijn voor vergelijkbare woningen in de buurt.

Meer lezen?