Huis verkocht zonder makelaar? Dit zijn de 3 valkuilen!

Een huis wordt vaker verkocht zonder makelaar dan je zou denken. Soms koopt een huurder het huis waar hij woont. Of verkopen ouders een huis aan hun kinderen. Of wordt een huis met de huurder er bij verkocht aan een andere belegger. Dit zijn de drie valkuilen om te vermijden als je geen makelaar inschakelt voor de verkoop van je huis.

huis verkocht zonder makelaar

1. Fouten in de koopakte

Eén van de taken van de makelaar is het opstellen van de koopakte. In heel Nederland is het gebruikelijk dat de makelaar dit doet. Behalve in Amsterdam, want daar ga je voor de koopakte naar de notaris. Dit is een plaatselijk gebruik waar steeds meer makelaars in de rest van het land ook voor kiezen. Misschien is het voor jou ook een oplossing. De koper heeft toch al een notaris nodig voor de levering, dus laat die ook meteen de koopakte maken. Heb jij er ook geen kosten aan, want je kunt afspreken dat de koper de notaris betaalt.

Vaak halen partijen zelf een voorbeeld koopakte van het internet. Door een gebrek aan ervaring zitten er altijd wel een paar fouten in zo’n zelf gemaakte koopakte. Een datum klopt niet of personalia zijn onjuist. Of erger, er staat een verkeerde clausule in of er mist een clausule die juist wel nodig is.

Zo’n fout hoeft natuurlijk niet tot problemen te leiden. Maar als er iets mis gaat bij de verkoop, dan kan een fout in het koopcontract je duur komen te staan. Denk aan een afspraak die niet blijkt te kloppen. Of een afspraak die helemaal niet uitvoerbaar is. Heb je een huis verkocht zonder makelaar? Dan kun je niemand anders dan jezelf de schuld geven van zo’n fout.

2. Informatieplicht niet vastgelegd

Bij de verkoop van een huis heeft de koper een onderzoeksplicht en de verkoper een mededelingsplicht. Het is belangrijk om je als verkoper het volgende te realiseren. Het gaat er niet alleen om dat je vertelt wat je weet, maar ook dat je later kunt bewijzen dat je dit hebt gedaan. Een paar tips:

  • Maak na de bezichtiging een fotoreportage van het huis op je smartphone. Maak gerust een stuk of 100 foto’s. Zorg er voor dat gebreken die de koper heeft gezien duidelijk op de foto’s staan. Stuur alle foto’s per WhatsApp naar de koper vóórdat je de koopakte tekent. Krijg je later een discussie met de koper over problemen met het huis? Dan kun je verwijzen naar de foto’s en daarmee bewijzen dat de koper er van wist.
  • Normaal maakt de makelaar een brochure voor de koper. Natuurlijk kun je die ook zelf maken. Verzamel relevante stukken van je eigen aankoop, recente documenten van de VVE en maak een uitdraai uit het kadaster (zie de eerste link onderaan dit blog). Mail alles aan de koper vóórdat je de koopakte tekent.

3. Oplevering verknoeid

Een derde punt waar normaal gezien de makelaar op toeziet, is een soepele sleuteloverdracht. Denk daarbij aan:

  1. Het afstemmen van de verwachtingen over en weer. Wat blijft achter en wat niet?
  2. Praktische dingen op de dag zelf. Zoals het noteren van meterstanden.
  3. Het oplossen van conflicten die op dat moment ontstaan. Zoals verhuisschade of lekkage.

Het eerste punt kunt je voorkomen door hele duidelijke afspraken te maken in de koopakte. Over het tweede punt heb ik een apart blog geschreven (zie de tweede link onderaan dit blog). En wat het derde punt betreft het volgende. Het is normaal om een woning te bezichtigen vlak voordat je naar de notaris gaat. Als je een huis hebt verkocht zonder makelaar, dan staat het je vrij om hier zelf een andere invulling aan te geven. Spreek gewoon een dag eerder af. Blijkt er toch wat aan de hand te zijn? Dan heb je nog 24 uur om er uit te komen voordat je bij de notaris zit.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wie maakt het koopcontract als je een huis wilt verkopen zonder makelaar?

Je mag zelf een koopcontract maken maar je kunt het ook uitbesteden aan de notaris. Een koopakte is altijd verplicht bij de verkoop van een huis. En je moet toch al naar de notaris voor de overdracht. Het ligt dus voor de hand om de koopakte door de notaris te laten maken. Maak je toch zelf een koopakte? Overweeg dan om deze te laten controleren door de notaris voordat je een handtekening zet.

Kan de verkoper van een huis zich terugtrekken?

Je bent als verkoper pas gebonden aan de koop als het koopcontract is getekend. Maar ook daarna kun je nog van de koop af als je een ontbindende voorwaarde opneemt. Bijvoorbeeld de afspraak dat je van de verkoop af kunt als de aankoop van je nieuwe huis niet doorgaat.