Bij het boedelregister kun je info opvragen over een erfenis. Dat is handig als je bent onterfd of nog wat tegoed had van de overledene. Het register kan je dan op weg helpen bij het vinden van de juiste persoon. In dit blog vind je een antwoord op de meest gestelde vragen hierover.
Wat is het boedelregister?
Het boedelregister is een openbaar register van de rechtbank, waaruit je informatie kunt opvragen over een erfenis.

Vanaf welk moment kun je het boedelregister inzien?
Je kunt het boedelregister pas inzien als iemand is overleden. Meestal duurt het wel even voordat er iets bekend is over de erfenis. Meteen bellen heeft dus geen zin.
Welke info kun je opvragen bij het boedelregister?
Op grond van artikel 1 van het Besluit boedelregister kun je de volgende gegevens opvragen:

Bij welke rechtbank moet je zijn als je info wilt uit het boedelregister?
In het erfrecht is het begrip “sterfhuis” van belang. Dit is niet de woning waar je overlijdt maar de laatste plaats waar je hebt gewoond. Als iemand die woont in Rotterdam sterft in Amsterdam, dan valt dit dus onder het boedelregister van de rechtbank in Rotterdam.

Wat is een betrokken notaris?
Een betrokken notaris is meestal de notaris die een verklaring van erfrecht heeft gemaakt. Dat is zeer nuttige info om te hebben, want de kans is groot dat je daardoor recht hebt op meer gegevens.

Hoeveel kost een uittreksel van het boedelregister?
Het inzien van het boedelregister en het opvragen van een uittreksel is gratis. Het beneficiair aanvaarden of verwerpen van een erfenis kost € 134. De inschrijving bij het boedelregister is daarbij inbegrepen. Je betaalt daar dus niet apart voor.
Hoe kom je er achter of er een testament is?
De rechtbank kan je niet vertellen of er een testament is. Daarvoor moet je bij een ander register zijn (zie de link hieronder).