De beperkte gemeenschap van goederen uitgelegd

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen? In dit blog leggen we met een paar simpele voorbeelden uit wat dit betekent.

Wat is een beperkte gemeenschap van goederen?

Als je na 2018 gaat trouwen, dan heb je door een nieuwe wet nu standaard een beperkte gemeenschap van goederen. Vroeger ging alles wat je had de gemeenschap van goederen in. Onder de nieuwe wet is dat omgedraaid. Alles wat je al hebt, valt juist niet meer in de gemeenschap.

Maar op beide hoofdregels zijn uitzonderingen. Een erfenis viel vóór 2018 ook al buiten de gemeenschap als er een privé clausule in het testament stond. En na 2018 valt een woning die je al had er toch in als deze op beide namen stond. Alle uitzonderingen vullen een hele pagina van het nieuwe wetboek. Dit betekent dat het lastig is om alles te begrijpen. Er zal daardoor ook veel mis gaan in de praktijk.

beperkte gemeenschap van goederen
klik op het plaatje voor groter formaat

Wanneer je nu gaat trouwen, dan is het slim om stil te staan bij twee hoofdregels van de beperkte gemeenschap van goederen. 1) Alles wat je voor je trouwdag al hebt, blijft privé tenzij het op twee namen staat. 2) Alles wat je na de bruiloft opbouwt, is van jullie samen tenzij het uit een erfenis of schenking komt.

Zijn jullie getrouwd vóór 2018? De nieuwe wet geldt alleen voor stellen die elkaar daarna het jawoord geven.

Onderneming in de beperkte gemeenschap van goederen

Jonge stellen zullen maar weinig verschil merken met de oude wet. Trouw je op jonge leeftijd en koop je daarna een woning, begin je een onderneming of spaar je samen geld? Dit valt allemaal in de beperkte gemeenschap van goederen, net zoals vroeger. Zowel de plussen als de minnen deel je samen. De studieschuld die je al had, blijft er buiten. Maar die los je vanzelf toch wel af. Wanneer je lang bij elkaar blijft, zal er dus maar weinig verschil zijn tussen de oude en de nieuwe wet. Gaat één van jullie beiden met zijn onderneming failliet? Ook dan zul je weinig verschil merken met de oude wet. Je kunt dus niet zeggen dat je sinds 2018 standaard onder voorwaarden trouwt.

Zijn voorwaarden nog nodig bij een partnerschap?

Carlo (32) en Richard (29) zijn al tien jaar bij elkaar. Beiden zijn in loondienst en vorig jaar hebben ze samen een huis gekocht. Omdat Carlo wat ouder is, heeft hij al een mooi bedrag bij elkaar gespaard. Richard heeft een erfenis gekregen van zijn tante. Beiden hebben nog een studieschuld. Ze zijn niet van plan om een onderneming te starten en ze hebben ook geen plannen om naar het buitenland te verhuizen. Na het lezen van de Top 10 Redenen voor een partnerschap, hebben ze daarvoor gekozen. De beperkte gemeenschap van goederen werkt in dit geval prima. Het huis gaat wel de gemeenschap in terwijl het spaargeld van Carlo en de erfenis van Richard er buiten blijven. Ook de studieschuld valt er niet meer in. In een standaard situatie zal het daarom meestal niet meer nodig zijn om voorwaarden te maken.

Je erfenis en de beperkte gemeenschap van goederen

Wendy en Frits zijn in 2018 met elkaar getrouwd. Wendy heeft in 2016 een groot bedrag geërfd van haar moeder. Zij koopt daarvan in 2019 een huis. Een woning die je koopt wanneer je al getrouwd bent, valt normaal gezien in de beperkte gemeenschap van goederen. Daarbij maakt het niet uit of het huis op één of twee namen komt. Maar in dit voorbeeld is er sprake van “zaaksvervanging”, wat betekent dat de woning privé blijft.

Een erfenis valt niet in de beperkte gemeenschap van goederen. Ook niet als je erft terwijl je getrouwd bent. Koop je van dat geld een woning, dan valt die er dus ook niet in. Dit komt omdat deze “zaak” de erfenis “vervangt”. Wendy moet daar wel bewijs van bewaren want in het kadaster kun je niet zien hoe de woning is betaald. Klik hier voor een blog met een voorbeeld waarmee je dit zelf kunt vastleggen.

Hoe krijg je de woning juist wel in de beperkte gemeenschap van goederen?

Frits (43) en Anita (41) zijn al de helft van hun leven een stel en hebben samen twee kinderen. Tien jaar geleden heeft Frits een huis gekocht. De kosten hebben ze altijd samen gedragen en de hypotheek is al voor de helft afbetaald. In 2019 gaan Frits en Anita trouwen, waarbij ze graag willen dat de woning op twee namen komt. Maar vanwege de beperkte gemeenschap van goederen blijft de woning van Frits. Daarom zijn ze naar de notaris gegaan om voorwaarden te maken. Ze spreken daarin af dat er een grote gemeenschap van goederen ontstaat, net zoals vroeger. Daar valt de woning wel in. Frits en Anita hadden dus beter een paar jaar eerder kunnen trouwen. Dan hadden ze zich deze kosten kunnen besparen. Is dit jullie situatie? Check dan dit blog met een voorbeeld akte waarmee je dit voor je bruiloft kunt regelen.

Meer lezen?

We hebben nog veel meer blogs voor je over dit onderwerp. Voor een overzicht daarvan klik je hier. Check ook dit blog over het maken van voorwaarden wanneer je al getrouwd bent.