Testament opvragen? Zo werkt het en dit zijn je rechten

In dit blog leg ik uit hoe je er achter komt of er een testament is, waar je een kopie kunt opvragen en wanneer je daar recht op hebt.

Bij wie kun je een kopie testament opvragen?

Een testament opvragen kan bij de notaris die het heeft gemaakt. Als het testament getekend is, bewaart de notaris het origineel in de kluis van het kantoor. Is de notaris verhuisd? Dan kun je hem of haar opzoeken in het Register Notariaat. Of je kunt deze zoekfunctie gebruiken op de site van de KNB. Wanneer een notaris met pensioen gaat, worden de akten bewaard door de opvolger. Die kun je vinden op de site van het Opvolgersarchief.

Is het testament al heel oud? Dan wordt het door de overheid bij Doc Direkt bewaard. Het ligt dan dus niet meer bij de notaris in de kluis. Maar je kunt het nog wel door de notaris laten opvragen bij het archief.

testament opvragen
check de site van het c.t.r. voor meer info

Weet je niet of er een testament is en dus ook niet bij welke notaris je moet zijn? Dan kun je dit navragen bij het testamentenregister. Op deze site vind je daarover meer info. Vroeger kon dit alleen per brief maar vanaf mei 2021 kan het ook online. Heb je te weinig gegevens voor een aanvraag? Dan kun je een notaris bij jou in de buurt vragen om de missende gegevens op te zoeken. Op deze kaart kun je een notaris bij jou in de buurt vinden. De notaris kan het register online inzien en daardoor weet je meestal direct waar het laatste testament ligt.

Hoe kun je het testament van je overleden moeder of vader opvragen?

Heb je een overlijdensakte van de gemeente gekregen? Daarmee kun je aan het testamentenregister vragen waar het laatste testament ligt. Op deze site staat hoe je aan een overlijdensakte komt als je die nog niet hebt. Daarna kun je bij de notaris een kopie van het testament van je overleden moeder of vader opvragen. Je hebt daar ook recht op als je bent onterfd. Heb je te weinig gegevens voor een brief aan het register? Vraag dan een notaris om hulp.

kopie testament opvragen

Kan ik mijn eigen testament opvragen bij leven?

Je hebt altijd recht op een kopie van je eigen testament. Het opvragen van je eigen testament bij leven kan bij de notaris die het voor je heeft gemaakt. Weet je niet meer welke notaris dat was? Ook dan kan het testamentenregister je vertellen waar je laatste testament ligt. Je moet dan wel zelf bij het register langs gaan in Den Haag. Of je vraagt een notaris bij jou in de buurt om voor jou in het register te kijken. Een brief sturen werkt dus niet. Dat kan alleen als er iemand overleden is.

Wat zijn de kosten voor het opvragen of inzien van een testament bij de notaris?

Het opvragen van een testament bij de notaris is niet gratis. Maar gaat het om een recent testament en wil je daarvan een kopie? Dan kost dat meestal niks of een paar tientjes. Moet de notaris een ouder testament opzoeken en bekijken of jij er wel recht op hebt? Dan kunnen de kosten hoger zijn omdat de notaris daar langer mee bezig is. Het opvragen van info bij het register in Den Haag is gratis. Soms moeten er ook stukken worden opgevraagd bij de gemeente of het archief. Daarvoor moet je wel betalen.

schuldeiser testament
Ook een schuldeiser mag het testament inzien

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe kan ik een kopie testament opvragen?

Een testament opvragen kan meestal bij de notaris die het heeft gemaakt. Als het testament getekend is, bewaart de notaris het origineel in de kluis van het kantoor. Wanneer een notaris met pensioen gaat, worden de akten bewaard door de opvolger. Is het testament al heel oud? Dan wordt het door de overheid bewaard.

In dit blog leg ik uit hoe je er achter komt of er een testament is, waar het nu ligt en hoe je een kopie testament kunt opvragen.

Hoe weet ik of ik een testament heb?

Weet je niet meer of je ooit een testament hebt gemaakt? Het testamentenregister kan je vertellen of je een testament hebt en waar het ligt. Je moet daarvoor wel zelf bij het register langs gaan in Den Haag. Of je maakt een afspraak bij een notaris bij jou in de buurt. Want een notaris kan online voor jou in het register kijken.

Kan ik mijn eigen testament opvragen bij leven?

Je hebt altijd recht op een kopie van je eigen testament. Het opvragen van je eigen testament bij leven kan bij de notaris die het voor je heeft gemaakt. Als die notaris met pensioen is, dan ligt het testament bij de opvolger.

In dit blog leg ik uit hoe je er achter komt waar je testament nu ligt.

Wat zijn de kosten voor het opvragen of inzien van een testament bij de notaris?

Het opvragen van een testament bij de notaris is niet gratis. Maar gaat het om een recent testament en wil je daarvan een kopie? Dat kost meestal niks of hooguit een paar tientjes. Moet de notaris een ouder testament opzoeken en bekijken of jij er wel recht op hebt? Dan kunnen de kosten hoger zijn omdat de notaris daar langer mee bezig is.

Het opvragen van info bij het testamentenregister is gratis. Soms moeten er ook stukken worden opgevraagd bij de gemeente of het archief van de overheid. Daarvoor moet je wel betalen.