Steeds meer stellen gaan voor een partnerschap. Veel zaken zijn dan vanzelf goed geregeld. Zijn deze 7 rechten voor jou een reden om ook voor het geregistreerd partnerschap te kiezen?
1. Je hebt als vader alle rechten bij een geregistreerd partnerschap
Het vaderschap is bij een partnerschap prima geregeld in de wet. Je hoeft je kind daardoor niet meer te erkennen en hebt vanzelf het gezag. Ook als je uit elkaar gaat, is er geen verschil met een huwelijk
2. Gemeenschap van goederen
Wanneer je gaat scheiden, heb je recht op de helft van de gemeenschap van goederen. Maar dat is niet meer zoveel als vroeger. Want sinds 2018 valt wat je partner al had daar niet meer in.
3. Alimentatie
Wanneer je uit elkaar gaat, kun je om alimentatie vragen. Met alleen een contract bij de notaris heb je daar geen recht op.
4. Partnerpensioen
Is je partner in loondienst en bouwt hij pensioen op? Door het aangaan van een partnerschap gaat dat pensioen bij overlijden naar jou. Gewone samenwoners moeten bij de notaris een contract maken voordat ze partnerpensioen krijgen.
5. Erfgenaam
Met een partnerschap hoef je meestal geen testament te maken, omdat in de wet staat dat de hele erfenis naar elkaar gaat.
6. Pensioenverevening
Als je gaat scheiden, heb je bij een partnerschap recht op de helft van het pensioen. Samenwoners hebben daar geen recht op.
7. Achternaam
Wil je graag de achternaam van je partner aannemen? Samenwoners mogen dat niet maar met een partnerschap kan het wel.

Meer lezen?
- Deze 10 dingen moet je zelf regelen wanneer je als samenwoners een kind verwacht.
- Uitleg over de oude en de nieuwe gemeenschap van goederen.
- Vooraf alimentatie uitsluiten mag niet.
- Dit is het verschil tussen een partnerschap en een contract.
- Steeds meer stellen kiezen voor het partnerschap (cijfers CBS).