Registratie koopovereenkomst heeft wel degelijk zin!

De meeste kopers van een huis laten hun koopakte niet inschrijven. Als je mij vraagt, is dat niet zo slim. Want registratie van de koopovereenkomst beschermt je tegen juridische of financiële problemen van de verkoper. Je gaat ook de weg niet op zonder je auto te verzekeren. Dus waarom zou je bij de duurste aankoop van je leven niet alle risico’s willen uitsluiten?

Wat is registratie van de koopovereenkomst?

In de koopakte spreek je af dat de verkoper op een bepaalde datum zijn huis gaat leveren aan de koper en dat de koper op dat moment de koopprijs gaat betalen. De levering vindt plaats bij de notaris door middel van een notariële akte van levering. Tussen de ondertekening van de koopakte en de akte van levering zit meestal een paar maanden. In die periode kan bijvoorbeeld een schuldeiser beslag leggen op het huis. Of nog erger, de verkoper kan failliet gaan of in de schuldsanering belanden. Je kunt je hier als koper tegen beschermen door te kiezen voor registratie van de koopovereenkomst. Dit houdt in dat de notaris de koopakte inschrijft bij het kadaster. Het recht op levering van de koper gaat in dat geval vóór de rechten van de schuldeisers van de verkoper.

Henk heeft zijn huis verkocht aan Gerard. De koopakte is al getekend en de levering gaat over een paar maanden plaatsvinden. Gerard weet niet dat Henk zijn huis verkoopt omdat hij financiële problemen heeft. Kort voor de levering legt een schuldeiser beslag op het huis. De notaris belt Gerard op met de mededeling dat de overdracht uitgesteld wordt vanwege het beslag. Misschien kan de overdracht helemaal niet doorgaan omdat er nog meer schuldeisers zijn en Henk mogelijk failliet gaat. Had Gerard nou maar gekozen voor inschrijving van de koop. Want in dat geval had de levering gewoon door kunnen gaan op de afgesproken datum.

Wat kost registratie van de koopovereenkomst en wie betaalt de kosten?

In een model koopakte staat standaard een keuze voor het wel of niet inschrijven van de koopakte. Een tweede keuze is dat de kosten voor rekening van de verkoper of de koper komen. Het lijkt mij logisch dat de partij die kiest voor registratie, ook de kosten daarvan betaalt. Dus als de koper het wil, dan ligt het voor de hand dat de koper de kosten draagt. Ook de verkoper kan belang hebben bij inschrijving. Bijvoorbeeld als de verkoper in een rechtszaak is verwikkeld en vreest dat de wederpartij beslag gaat leggen. In dat geval kan de verkoper aanbieden om de kosten te dragen.

De kosten voor registratie van de koopovereenkomst bestaan uit de leges van het kadaster en het tarief van de notaris. De leges van het kadaster zijn € 33,50 (in 2023) als de notaris de koopakte digitaal inschrijft. Het tarief van de notaris verschilt per kantoor. Het verschil is groot, dus het is verstandig om van tevoren offertes op te vragen. Je kunt de tarieven van notarissen bij jou in de buurt bekijken op de pagina Hypotheek en levering. Het opvragen van een offerte kost maar een paar minuten en je kunt er honderden euro’s mee besparen. Tip: vermeld bij de aanvraag dat je wilt weten wat de extra kosten zijn voor inschrijving van de koopovereenkomst.

registratie koopovereenkomst
artikel 13 registratie koopovereenkomst kosten

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is registratie koopovereenkomst?

Registratie koopovereenkomst houdt in dat je de koopakte inschrijft bij het kadaster zodat je recht op levering extra beschermd is. Het is niet verplicht, maar optioneel.

Wat zijn de nadelen van het inschrijven van de koopovereenkomst?

Het inschrijven van de koopovereenkomst heeft twee nadelen. Het eerste nadeel is dat het geld kost. Het tarief hiervoor verschilt per notaris. Het tweede nadeel is dat de koopakte openbaar wordt. Daar kunnen ook dingen in staan die je liever privé houdt.

Wat zijn de kosten voor registratie van de koopovereenkomst?

De kosten voor registratie van de koopovereenkomst bestaan uit het tarief van het Kadaster (€ 33,50) en de kosten van de notaris. De kosten verschillen per kantoor. Vraag daarom altijd een paar offertes op voordat je een notaris kiest.