Registratie koopovereenkomst heeft wel degelijk zin!

De meeste kopers laten hun koopakte niet inschrijven. Wat mij betreft is dat niet zo slim. Want een registratie van de koopovereenkomst beschermt je tegen problemen bij de verkoper. Je gaat toch ook de weg niet op zonder je auto te verzekeren? Waarom zou je bij de duurste aankoop van je leven niet alle risico’s uitsluiten?

Wat is registratie van de koopovereenkomst?

De koop van een huis is de afspraak dat iemand op een bepaalde datum zijn huis aan jou gaat leveren en dat jij daarvoor een koopprijs betaalt. Tussen de koop en de levering zit uiteraard wat tijd. Dit kan oplopen van een paar weken tot wel een jaar. In die tijd kan er van alles mis gaan bij de verkoper. Denk aan een faillissement, beslag of andere juridische problemen. Registratie van de koopovereenkomst zorgt er voor dat niemand meer tussen jou en het huis kan kruipen. Jouw recht op levering gaat altijd voor. Ook als er een probleem opduikt tussen de koop en de levering.

  • Henk heeft zijn huis verkocht aan Gerard. De levering is gepland over drie maanden. Henk verkoopt zijn huis omdat de zaken niet zo goed gaan. Gerard weet daar niks van. Vlak voor de levering legt er iemand beslag op het huis. Henk heeft ook een achterstand op de hypotheek en er dreigt zelfs een faillissement. Gerard krijgt het slechte nieuws van zijn makelaar. De koopakte is niet ingeschreven bij het kadaster. Hadden ze dat maar wel gedaan. Want dan had de aankoop gewoon door kunnen gaan. Nu is dat nog maar de vraag.
registratie koopovereenkomst

Wat kost registratie van de koopovereenkomst en wie betaalt de kosten?

Zowel de koper als de verkoper kan de notaris vragen om de koopakte in te schrijven bij het kadaster. De partij die er om vraagt, betaalt ook de kosten. Dat is in elk geval wat er in artikel 13 van de koopovereenkomst staat over de kosten van registratie in de openbare registers. Het kadaster brengt hiervoor in 2023 € 33,50 of € 60 in rekening. Daarnaast heb je nog de kosten van de notaris. Hiervoor geldt geen vast tarief. Honderd euro ben je zo kwijt, maar er zijn ook kantoren die een veelvoud daarvan rekenen. Vraag je notaris dus vooraf wat de kosten zijn.

artikel 13 registratie koopovereenkomst kosten

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is registratie koopovereenkomst?

Registratie koopovereenkomst houdt in dat je de koopakte inschrijft bij het kadaster zodat je recht op levering extra beschermd is. Het is niet verplicht, dus optioneel.

Wat zijn de nadelen van het inschrijven van de koopovereenkomst?

Het inschrijven van de koopovereenkomst heeft twee nadelen. Het eerste nadeel is dat het geld kost. Het tarief hiervoor verschilt per notaris. Het tweede nadeel is dat de koopakte openbaar wordt. Daar kunnen ook dingen in staan die je liever privé houdt.

Wat zijn de kosten voor registratie van de koopovereenkomst?

De kosten voor registratie van de koopovereenkomst bestaan uit het tarief van het Kadaster (€ 33,50) en de kosten van de notaris. Dit bedrag verschilt per notaris en kan oplopen tot een paarhonderd euro.