Minder erfbelasting over je huis met deze 5 tips!

In dit blog leg ik met een paar voorbeelden uit hoeveel erfbelasting je betaalt over de overwaarde van een huis. En ik geef je 5 tips waarmee je dit bedrag omlaag krijgt. Maar bekijk eerst even de video hieronder waarin ik uitleg hoe je zelf kunt uitrekenen hoe hoog de belasting is bij het erven van een huis:

WOZ waarde verplicht sinds 2010

Sinds 2010 staat er in de wet dat je bij de erfbelasting de woning moet opgeven voor de WOZ waarde. Dat heeft de fiscus dus mooi geregeld voor zichzelf. Over de waarde van een huis valt niet meer te praten. Maar gelukkig kun je nog wel een paar andere dingen doen om de erfbelasting over het huis omlaag te krijgen of uit te stellen.

erfbelasting huis

1. Maak een slim testament

In Nederland mag je eerst de erfenis verdelen in het testament. Pas daarna wordt de belasting berekend. Dit betekent dat je met een slim testament een hoop geld kunt besparen. Laten we dat eens bekijken met een paar simpele voorbeelden.

  • Hans is alleenstaand en heeft een woning met een WOZ waarde van € 200.000 zonder hypotheek. De zus van Hans is zijn enige erfgenaam. Zij zal over het huis € 66.443 erfbelasting moeten betalen. Op advies van de notaris neemt Hans ook de twee dochters van zijn zus op in het testament. Als ze alle drie een deel van het huis erven, gaat de belasting omlaag naar € 58.011. Nog steeds een fors bedrag maar het verschil is wel de moeite waard.
  • Jack en Nelly zijn beiden 82 jaar en hebben één zoon. Ze wonen al 45 jaar in dezelfde woning met een WOZ waarde van € 520.000. Ze hebben geen hypotheek maar daardoor ook geen spaargeld. Wanneer Nelly als eerste overlijdt, erft Jack het huis. Hun zoon heeft daardoor nog € 131.250 tegoed van Jack. Omdat Jack dit nog niet hoeft te betalen, gaat hier voor de belasting een korting van 24% van af. De “tegoedbon” van de zoon heeft daardoor een waarde van € 99.750. Daarvan is € 20.946 vrijgesteld en € 78.804 belast tegen 10%. Er moet dus € 7.880 erfbelasting worden betaald terwijl er geen geld op de bank staat. De tip van de notaris is om een opvul legaat in het testament te zetten. Daarmee gaat de erfbelasting bij het eerste overlijden naar € 0,-. Check de link onderaan dit blog als je hier meer over wilt weten.
  • Henk en Ingrid zijn beiden 68 jaar en hebben samen twee kinderen. Hun vermogen bestaat uit een appartement met een WOZ waarde van € 230.000 en een hypotheek van € 80.000. Verder hebben ze nog een auto die € 10.000 waard is en € 20.000 spaargeld. Het totale vermogen is dus € 180.000. Wanneer Henk als eerste overlijdt, gaat alles naar Ingrid. De kinderen hebben elk € 30.000 van haar tegoed. Omdat Ingrid nog maar 68 jaar is, krijgt het gezin van de fiscus een korting van 48%. De “tegoedbon” van de kinderen wordt hierdoor afgewaardeerd van € 30.000 naar € 15.600. Dit is lager dan de vrijstelling voor de belasting. Wanneer Henk overlijdt, hoeft er daarom geen erfbelasting te worden betaald over het huis. Een speciaal testament is in dit geval dus niet nodig!

2. Vraag om uitstel

Had je partner niks geregeld in het testament en kom je daardoor in de problemen? Als je geld vast zit in het huis dan mag je de erfbelasting gespreid betalen. Uitstel is dus ook mogelijk zonder een duur testament. Zie voor meer info hierover de link onderaan dit blog.

3. Kies voor een ander jaar

Erf je een huis in een dalende markt? Dan mag je voor de erfbelasting ook de WOZ waarde van de woning in het volgende jaar opgeven als die lager is.

4. Vraag een nieuwe aanslag en maak bezwaar.

Duurt het nog te lang voordat je de aanslag van het volgende jaar krijgt? Dan mag je ook dit jaar als erfgenaam een nieuwe WOZ beschikking opvragen bij de gemeente. Dit betekent dat je ook meteen bezwaar kunt gaan maken als de waarde te hoog is. Je kunt hierover dus niet met de fiscus in overleg maar wel met de gemeente!

erfbelasting woning woz waarde

5. Maak een levenstestament

Je gaat er van uit dat je thuis kunt blijven wonen. Maar wat als dat niet kan? Denk aan het geval dat je dement wordt of om een andere reden zelf niks meer kunt. Wanneer je naar een verpleeghuis gaat, heeft het geen zin om je huis leeg te laten staan. In een levenstestament kun je opnemen dat iemand je huis dan mag verkopen en daarna het geld weg mag geven. Met elke euro die je bij leven al weggeeft, gaat de erfbelasting omlaag.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wanneer moet je erfbelasting betalen over een huis?

Over een huis moet je erfbelasting betalen als de erfdelen groter zijn dan de vrijstelling. Wanneer je erfgenamen hierdoor in de problemen komen, dan kunnen ze uitstel van betaling krijgen. In mijn blog lees je welke opties je hiervoor hebt.

Wat is de maximale belasting bij het erven van een huis?

In het ergste geval moet er 40% belasting worden betaald na het erven van een huis. Denk aan de situatie dat je een huis zonder hypotheek erft van een oom of tante. In mijn blog vind je een tip waarmee je oom of tante dit kan verlagen naar 30%.

Hoe krijg je de erfbelasting over een huis omlaag?

Gelukkig heb je meerdere opties om de erfbelasting over de overwaarde van een huis omlaag te krijgen. Zowel bij leven als na overlijden kun je er wat aan doen. De 5 beste tips vind je in dit blog.