Minder erfbelasting over je huis met deze 5 tips!

Erfbelasting is één van de meest gehate belastingen. Je hoort mensen vaak zeggen dat het oneerlijk is om belasting te heffen over vermogen waarover al zoveel belasting is betaald. Voor de gemiddelde Nederlander is het kopen van een huis de beste manier om eigen vermogen op te bouwen. Als het even kan, wil je dat met zo weinig mogelijk erfbelasting nalaten aan je erfgenamen. Geen wonder dus dat sommige mensen er alles aan doen om de heffing van erfbelasting over hun huis te voorkomen. Gelukkig zijn er meerdere manieren om belasting te besparen bij het erven van een huis. In dit blog ontdek je wat de opties zijn.

Bekijk voordat je verder leest eerst even de video hieronder. Daarin leg ik uit hoeveel belasting er van de erfenis af gaat als een echtpaar met twee kinderen een koophuis nalaat. Het voorbeeld gaat er van uit dat er nog een hypotheek op het huis zit. Maar op dezelfde manier kun je ook de belasting berekenen als de kinderen een afbetaald huis erven zonder hypotheek.

tip: reken zelf mee met je eigen cijfers!

Misschien is je in de video iets belangrijks opgevallen. Het grootste deel van de erfbelasting wordt pas bij het tweede overlijden betaald. Toch is voor veel echtparen de erfbelasting bij het eerste overlijden het echte probleem. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat de langstlevende geen spaargeld heeft. In zo’n geval is elke euro belasting er één teveel. Gelukkig kun je met slimme clausules in een testament zowel bij het eerste als het tweede overlijden erfbelasting besparen.

1. Maak een slim testament

Een bijzonderheid van de erfbelasting is dat de inhoud van je testament er invloed op heeft. De erfbelasting wordt namelijk per erfgenaam berekend. Door de erfenis anders te verdelen in je testament kun je dus regelen dat er minder erfbelasting van je huis af gaat.

  • Een bekend voorbeeld is het zogenoemde “opvullegaat”. Dat is een clausule waarmee je de heffing van erfbelasting over het huis kunt voorkomen bij het eerste overlijden. Dit doe je door het erfdeel van de langstlevende groter te maken. Die heeft namelijk een grote vrijstelling die je met een legaat kunt “opvullen”.
  • Bij het tweede overlijden kun je bijvoorbeeld een legaat voor de kleinkinderen opnemen in je testament. Veel mensen weten niet dat kleinkinderen dezelfde vrijstelling hebben als kinderen. Twee grootouders met vier kleinkinderen kunnen bijna € 200.000 belastingvrij nalaten aan hun kleinkinderen! Het enige wat je daar voor nodig hebt is een testament.
  • Ook als je geen kinderen hebt en een afbetaald huis zonder hypotheek nalaat, kun je de erfbelasting omlaag krijgen met een testament. Denk bijvoorbeeld aan het geval dat je zuster op grond van de wet je enige erfgenaam is. Zij betaalt in dat geval over een groot deel van de waarde 40% erfbelasting. Dit kun je omlaag brengen naar 30% door de kinderen van je zuster ook tot erfgenaam te benoemen. Ja, 30% is nog steeds veel, maar het is wel een kwart lager dan 40%!

De hierboven beschreven clausules werken voor elk soort vermogen. Het maakt dus niet uit of je spaargeld hebt of beleggingen of een koopwoning. Wanneer je bedenkt dat de erfbelasting oploopt tot 40% en een testament maar een paarhonderd euro kost, is het logisch om hier wat mee te doen.

Notarissen mogen zelf hun tarieven bepalen. Dit heeft tot gevolg dat er grote prijsverschillen zijn tussen kantoren. Je kunt al een testament maken vanaf € 343 (bron). De meeste notarissen zijn een stuk duurder. Soms betaal je tot wel twee of drie keer zoveel. Vraag daarom altijd een paar offertes aan voordat je een notaris kiest. De tarieven bij jou in de buurt vind je op deze pagina. Vul een plaatsnaam in en je ziet direct hoeveel geld je kunt besparen.

2. Maak een levenstestament

Het leven eindigt voor steeds meer mensen met een periode van wilsonbekwaamheid. Als je zelf geen handtekening meer kunt zetten, dan moet iemand anders dat voor je doen. Denk bijvoorbeeld aan de bankzaken, maar ook aan de belastingen en bijvoorbeeld het regelen van je verhuizing en de verkoop van je huis.

Om deze reden hebben al meer dan één miljoen (!) Nederlanders een levenstestament geregeld bij de notaris. Dit is een notariële volmacht waarin je uit voorzorg vastlegt dat je partner, je kinderen of iemand anders jou mag vertegenwoordigen als je zelf niks meer kunt.

Eén van de dingen die stellen met kinderen in hun levenstestament regelen is dat de kinderen schenkingen aan zichzelf mogen doen. Denk bijvoorbeeld aan het geval dat de langstlevende naar het verpleeghuis gaat. Meestal is hij of zij niet zelf meer in staat om de verkoop te regelen. De kinderen kunnen in dat geval de volmacht in het levenstestament gebruiken om het huis te verkopen en de verkoopopbrengst aan zichzelf uit te keren. In combinatie met een slim testament kan dit soms zelfs belastingvrij!

Voor stellen met kinderen is een levenstestament een onmisbare schakel om de waarde van een afbetaald huis zonder erfbelasting weg te kunnen sluizen. Je kunt al een levenstestament maken vanaf € 331 (bron). Om het geld hoef je het dus niet te laten. De tarieven bij jou in de buurt vind je op de pagina levenstestament 1 persoon en de pagina levenstestament 2 personen.

3. Vraag om uitstel

Gelukkig zijn er ook nog een paar manieren om zonder een bezoek aan de notaris een deel van de erfbelasting over een huis te voorkomen. Erfgenamen die in de problemen komen door de erfbelasting, kunnen in sommige gevallen uitstel krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het geval dat je het huis van je partner erft en de erfbelasting niet kunt betalen. In dat geval is een betalingsregeling mogelijk. Zit je in een dergelijke situatie? Lees dan deze informatie op de website van de belastingdienst.

4. Kies voor een ander jaar

Huizenprijzen gaan vaker omhoog dan omlaag. Dit is een logisch gevolg van geldontwaarding. Toch komt het elke 10 of 20 jaar een keer voor dat huizenprijzen een tijdje dalen. Als je in zo’n periode een erfenis krijgt, dan kun je in de aangifte erfbelasting kiezen voor de WOZ waarde van het kalenderjaar ná overlijden. Dit geeft je de kans om over een lager bedrag erfbelasting te betalen.

erfbelasting huis
kies voor een ander kalenderjaar

5. Vraag een nieuwe aanslag en maak bezwaar

Je hoeft niet per se te wachten op de aanslag voor het volgende jaar. Je kunt ook van mening zijn dat de WOZ-waarde op dit moment al veel te hoog is. Wanneer je een huis erft, heb je het recht om een nieuwe aanslag op te vragen en daar bezwaar tegen te maken. Dit gaat dus niet via de belastingdienst maar via de gemeente. Vroeger waren er veel discussies tussen erfgenamen en de belastingdienst over de waarde van koophuizen. Tegenwoordig kun je alleen nog klagen bij de gemeente omdat voor de erfbelasting verplicht de WOZ waarde geldt.

erfbelasting woning woz waarde
vraag een nieuwe aanslag aan

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wanneer moet je erfbelasting betalen over een huis?

Bij het bepalen van de erfbelasting telt al het vermogen mee, dus ook het huis. Sinds 2010 geldt hierbij verplicht de WOZ-waarde als maatstaf. Als erfgenamen hierdoor in de problemen komen, kunnen ze uitstel van betaling vragen. Ook kun je met een slim testament een groot deel van de erfbelasting over het huis voorkomen. Bijvoorbeeld door een opvullegaat voor je partner of een geldlegaat voor de kleinkinderen op te nemen in je testament.

Wat is de maximale belasting bij het erven van een huis?

Bij het erven van een afbetaald huis betaal je maximaal 40% belasting over de WOZ-waarde. Dit percentage geldt bijvoorbeeld als je een huis erft van je oom of tante. Kinderen betalen maximaal 20% erfbelasting.

Hoe krijg je de erfbelasting over een huis omlaag?

Omdat de erfbelasting wordt berekend over de WOZ-waarde, betekent een lagere WOZ-waarde ook een lagere erfbelasting. Een andere optie is het opnemen van meer erfgenamen in je testament. Daardoor komt een groter deel van je erfenis in een lagere tariefschijf terecht. Ook kun je bijvoorbeeld overwegen om een papieren schenking te doen aan je kinderen. De notaris denkt graag met je mee over de mogelijkheden. Het heeft bijna altijd zin om een testament te maken en een notariële volmacht op te nemen in een levenstestament.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *