Trouwen in algehele gemeenschap van goederen na 2018?

Met deze modelverklaring kun je ook na 2018 nog trouwen in algehele gemeenschap van goederen. Je hebt daarvoor wel een notaris nodig, dus het kan niet zonder kosten. In dit blog leggen we uit hoe dit werkt.

Trouwen na 2018

Met een nieuwe wet is in 2018 de grote gemeenschap vervangen door een kleine variant. Klik hier voor een blog waarin we uitleggen wat het verschil is. Er was een hoop kritiek op de nieuwe wet, want veel stellen willen nog trouwen op de oude manier.

Wet wegnemen notariskosten bij algehele gemeenschap van goederen

Al in het eerste jaar van de nieuwe wet is daarom een tweede wetsvoorstel gemaakt. Het plan was dat je bij de gemeente een keuze kon gaan maken voor een kleine of grote gemeenschap. Maar de “Wet wegnemen notariskosten bij algehele gemeenschap van goederen” heeft het niet gehaald. Dit betekent dat je de keuze nog steeds bij de notaris moet maken. Je hebt dus altijd een notaris nodig die dit voor je in een akte vastlegt.

Waarom zou je trouwen in algehele gemeenschap van goederen?

Harry (39) en Janine (37) gaan trouwen in 2020. Samen hebben ze een dochter van 8 jaar. Janine heeft ook nog een zoon van 12 jaar uit haar eerste huwelijk. Ze wonen al bijna tien jaar samen in het huis van Janine. Harry en Janine verdienen evenveel en ze betalen alles samen. Ze willen daarom graag trouwen in gemeenschap van goederen zodat Harry ook recht heeft op het huis.

Modelverklaring algehele gemeenschap van goederen

Met deze modelverklaring kun je ook na 2018 nog trouwen in algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat bij een scheiding alles door de helft gaat. Denk daarbij aan je huis, je geld en alle spullen. Daarop is nog wel één uitzondering. Wanneer je ouders iets nalaten met een privé clausule dan gaat dat voor jullie eigen keuze. De notaris zal meestal nog wat meer tekst in de akte zetten. Zoals een stukje over polissen, eigen geld in het huis en je pensioen. Met dit korte model willen we duidelijk maken dat het in principe op één blaadje kan.

modelverklaring algehele gemeenschap van goederen
klik op het plaatje voor een pdf

Meer lezen?

We hebben nog veel meer blogs voor je over het maken van voorwaarden. Voor een overzicht daarvan klik je hier. Ben je al getrouwd? Je kunt dit ook tijdens je huwelijk nog doen. Hoe dat werkt, leggen we uit in dit blog. Willen je alles samen delen maar geen risico lopen voor elkaars schulden? Check dan dit blog waarin we uitleggen hoe je dat regelt.

Veelgestelde vragen:

Kun je nog trouwen in gemeenschap van goederen in 2020?

Ja, met deze modelverklaring kun je ook in 2020 nog trouwen in algehele gemeenschap van goederen.

Waarom zou je kiezen voor een algehele gemeenschap van goederen?

Ben je al lang bij elkaar en heb je samen alles opgebouwd? Veel stellen willen om die reden nog steeds trouwen in algehele gemeenschap van goederen. Standaard heb je nu een beperkte gemeenschap van goederen. In dit blog leggen we uit wat het verschil is.

Is er een modelverklaring voor wie nog in algehele gemeenschap van goederen wil trouwen?

Hiervoor bestaat geen officieel landelijk model dus elke notaris werkt met zijn eigen voorbeeld. Je kunt ook deze modelverklaring van infotaris gebruiken.

Waarom is de “Wet wegnemen notariskosten bij algehele gemeenschap van goederen” niet doorgegaan?

Het plan was dat je bij de gemeente een keuze kon gaan maken voor een kleine of grote gemeenschap van goederen. Van alle kanten was er veel kritiek op de “Wet wegnemen notariskosten bij algehele gemeenschap van goederen” en daarom is deze wet niet doorgegaan. Dit betekent dat je de keuze nog steeds bij de notaris moet maken.