Trouwen in algehele gemeenschap van goederen in 2024?

Sinds 2018 krijg je standaard geen algehele gemeenschap van goederen meer als je gaat trouwen. Het idee van de nieuwe, kleinere gemeenschap van goederen is dat het beter aansluit bij wat gebruikelijk is in de rest van de wereld. En het past ook vaker bij de wensen van de meeste jonge stellen. Maar dit laatste geldt niet voor iedereen. Er zijn stellen die liever een ouderwetse, volledige gemeenschap van goederen willen. Gelukkig kan dit nog steeds. Maar hiervoor heb je nu wel een notaris nodig. Want de keuze voor een algehele gemeenschap van goederen moet je vastleggen in huwelijkse voorwaarden. In dit blog leg ik uit waarom je hiervoor kunt kiezen en hoe het werkt.

Ben je er nog niet uit of een algehele gemeenschap van goederen bij jullie past? Bekijk dan samen met je partner de video hieronder:

Op mijn YouTube kanaal vind je meer video’s over het maken van huwelijkse voorwaarden.

De nieuwe gemeenschap van goederen na 2018

In 2018 is deze nieuwe wet ingevoerd waardoor de grote gemeenschap van goederen is vervangen door een kleinere variant. Er is lang nagedacht over de nieuwe wet omdat er veel kritiek was op het voorstel. Zo zijn er aardig wat stellen die liever willen trouwen in algehele gemeenschap van goederen. Die worden nu dus op kosten gejaagd doordat ze huwelijkse voorwaarden moeten maken.

Een ander probleem is dat het nieuwe systeem ingewikkelder is. Dit leidt tot veel vragen van stellen die willen trouwen. En dat zal – zo verwacht ik – ook tot extra conflicten leiden bij scheidingen. Want dankzij alle uitzonderingen in de nieuwe wet heb je veel nieuwe punten waarover je ruzie kunt maken.

De wet wegnemen notariskosten bij algehele gemeenschap van goederen

Om iets te doen aan het probleem van de extra kosten voor stellen die een algehele gemeenschap willen, is een tweede wetsvoorstel gemaakt. Het idee was dat stellen vóór het huwelijk bij de gemeente gratis konden kiezen voor een kleine of een grote gemeenschap van goederen. Hiervoor zou een “modelverklaring algehele gemeenschap van goederen” worden gemaakt. Maar er was zoveel kritiek op het voorstel dat deze tweede wet het niet heeft gehaald. Dit betekent dat je de keuze voor een algehele gemeenschap van goederen alleen kunt maken in huwelijkse voorwaarden bij de notaris.

De kosten voor huwelijkse voorwaarden verschillen per notaris. De tarieven liggen tussen € 659 en € 1.664 (bron: de goedkoopste notaris). Het is dus verstandig om eerst een paar offertes op te vragen voordat je een notaris kiest. Dit kan op de pagina Huwelijkse Voorwaarden. Het kost maar een paar minuten en je bespaart er honderden euro’s mee!

Waarom zou je willen trouwen in algehele gemeenschap van goederen?

De nieuwe, beperkte gemeenschap van goederen is aan het begin van het huwelijk leeg. Het privé vermogen wat je al hebt, valt er niet in. Wat er wel in valt, dat is het vermogen wat zich tijdens het huwelijk vormt. Ook een studieschuld van vóór het huwelijk valt er niet in. Een belangrijke uitzondering is een erfenis of een schenking die je krijgt tijdens het huwelijk. Ook die valt er standaard niet meer in.

Op het eerste gezicht lijkt dit een prima systeem. Waarom zou je dan toch nog willen trouwen in algehele gemeenschap van goederen? Nou daar kun je hele goede redenen voor hebben. Voor veel stellen is het gewoon een principekwestie dat ze alles privé willen houden of juist alles samen willen delen. In beide gevallen kies je niet voor de beperkte gemeenschap van goederen. Wil je alles privé houden? Dan wil je niet dat het geld dat je tijdens je huwelijk spaart door de helft gaat. Wil je alles samen delen? Dan wil je niet dat de fiets die je echtgenoot al had privé bezit blijft terwijl jouw nieuwe fiets gezamenlijk bezit is.

In sommige gevallen kun je een hele specifieke reden hebben om te kiezen voor een volledige gemeenschap van goederen. Laat ik daar een voorbeeld van geven. Harry (39) en Janine (37) gaan trouwen in 2024. Samen hebben ze een dochter van 8 jaar. Harry en Janine wonen al bijna 10 jaar samen in het koophuis van Janine. Zij heeft dit huis gekocht vlak voordat ze Harry leerde kennen. Harry en Janine hebben beiden een goede baan en betalen samen alle kosten. Voor hun gevoel is het huis gezamenlijk bezit. Maar juridisch is dat niet zo. Bij een beperkte gemeenschap van goederen blijft het huis van Janine. Daarom willen ze trouwen in algehele gemeenschap van goederen. In dat geval wordt Harry ook eigenaar van het huis.

Model akte trouwen in algehele gemeenschap van goederen

Je hebt nu dus een notaris nodig om te kunnen trouwen in algehele gemeenschap van goederen. Elke notaris gebruikt zijn eigen model. Maar zoals je hieronder ziet, hoeft het geen lang verhaal te zijn. Mijn model akte past op één pagina. En dit komt doordat de rest keurig in de wet is geregeld. Het kan goed zijn dat je nog wat meer dingen wilt afspreken. Bijvoorbeeld de afspraak om je pensioenrechten privé te houden. Of de afspraak dat erfenissen niet in de gemeenschap vallen. Maar wil je het simpel houden en alles met elkaar delen? Dan heb je dus genoeg aan de afspraken in de korte akte hieronder.

trouwen in algehele gemeenschap van goederen
klik op de afbeelding voor een pdf

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kun je nog trouwen in gemeenschap van goederen in 2024?

Ja, je kunt nog steeds trouwen in algehele gemeenschap van goederen. Dit kan door huwelijkse voorwaarden te maken bij de notaris waarin je kiest voor een volledige gemeenschap van goederen.

Hoe duur is trouwen in algehele gemeenschap van goederen?

Het maken van huwelijkse voorwaarden kan vanaf ongeveer € 550,-. Dit is inclusief BTW, maar exclusief de registratie bij de rechtbank. Dat laatste is optioneel, dus deze extra kosten zijn niet verplicht.

Wat is het verschil tussen trouwen in gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden?

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen trouwen in gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden. Bij een gemeenschap van goederen zijn er na 2018 een paar wettelijke uitzonderingen. Sommige bezittingen en schulden blijven standaard privé. In huwelijkse voorwaarden kun je meer uitzonderingen opnemen. Daarin kun je bijvoorbeeld afspreken dat ook het geld dat je spaart tijdens het huwelijk privé blijft. Een ander verschil is dat je met huwelijkse voorwaarden beschermd bent tegen de schuldeisers van je partner. Want bij een gemeenschap van goederen kan een schuldeiser van de één beslag leggen op het inkomen van de ander.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *