Trouwen in algehele gemeenschap van goederen in 2022?

Met deze modelverklaring kun je ook in 2022 nog trouwen in algehele gemeenschap van goederen. Je hebt daarvoor wel een notaris nodig, dus het kan niet zonder kosten. In dit blog leg ik uit hoe het werkt. Bekijk ook even de video met uitleg en tips hieronder:

Bezoek mijn YouTube kanaal voor meer video’s over voorwaarden.

Trouwen na 2018

Met deze nieuwe wet is in 2018 de grote gemeenschap vervangen door een kleinere variant. Er was een hoop kritiek op de nieuwe wet, want veel stellen willen nog trouwen op de oude manier. Daar is niks op tegen wanneer je al lang bij elkaar bent en alles samen hebt opgebouwd.

De wet wegnemen notariskosten bij algehele gemeenschap van goederen

Al in het eerste jaar van de nieuwe wet is daarom dit tweede wetsvoorstel gemaakt. Het plan was dat je bij de gemeente kon gaan kiezen voor een kleine of grote gemeenschap. Maar de “Wet wegnemen notariskosten bij algehele gemeenschap van goederen” heeft het niet gehaald. Dit betekent dat je de keuze alleen maar bij de notaris kan maken. Je hebt dus altijd een notaris nodig die dit voor je in een akte vastlegt.

Waarom zou je willen trouwen in algehele gemeenschap van goederen?

Harry (39) en Janine (37) gaan trouwen in 2022. Samen hebben ze een dochter van 8 jaar. Janine heeft ook nog een zoon van 12 jaar uit haar eerste huwelijk. Ze wonen al bijna tien jaar samen in het huis van Janine. Zij heeft dit gekocht vlak voordat ze Harry leerde kennen. Harry en Janine verdienen evenveel en betalen alles samen. Ze willen daarom trouwen in algehele gemeenschap van goederen zodat het huis ook van hun samen is.

Modelverklaring algehele gemeenschap van goederen

Met deze modelverklaring kun je ook na 2018 nog trouwen in algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat bij een scheiding alles door de helft gaat. Denk daarbij aan je huis, je geld en de auto. Daarop is nog wel één uitzondering. Wanneer je ouders iets nalaten met een privé clausule dan gaat dat vóór je eigen keuze. Dat blijft dus privé als je uit elkaar gaat. De notaris zal meestal nog wat meer tekst in de akte zetten. Zoals een stukje over polissen, eigen geld in het huis en je pensioen. Met dit korte model willen we duidelijk maken dat het in principe op één blaadje kan.

modelverklaring algehele gemeenschap van goederen
klik op het plaatje voor een pdf

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kun je nog trouwen in gemeenschap van goederen in 2022?

Waarom zou je kiezen voor een algehele gemeenschap van goederen?

Ben je al lang bij elkaar en heb je samen alles opgebouwd? Dan wil je misschien wel een grote gemeenschap van goederen, net zoals vroeger. Maar sinds 2018 hebben we die niet meer. Standaard krijg je nu een kleine gemeenschap van goederen waar maar een deel van het vermogen in valt.

In dit blog leg ik uit wat het verschil is tussen de beperkte en algehele gemeenschap van goederen.

Is er een modelverklaring voor wie nog in algehele gemeenschap van goederen wil trouwen?

Hiervoor bestaat geen officieel landelijk model dus elke notaris werkt met zijn eigen voorbeeld.

Check hier de modelverklaring van infotaris.

Waarom is de "Wet wegnemen notariskosten bij algehele gemeenschap van goederen" niet doorgegaan?

Het plan was dat je bij de gemeente kon kiezen voor een kleine of grote gemeenschap van goederen. Van alle kanten was er veel kritiek op de “Wet wegnemen notariskosten bij algehele gemeenschap van goederen” en daarom is deze wet niet doorgegaan. Dit betekent dat je de keuze alleen maar bij de notaris kunt maken.