Wilsbeschikking of wilsverklaring, dit is het verschil

De woorden wilsbeschikking en wilsverklaring betekenen niet hetzelfde. Ook de wet haalt ze wel eens door elkaar. Wat mij betreft, is dit de juiste manier waarop je beide termen hoort te gebruiken.

Wat is de betekenis van een wilsbeschikking?

Een uiterste wilsbeschikking is een erfrechtelijke bepaling in een uiterste wil. Voorbeelden van uiterste wilsbeschikkingen zijn een legaat of een erfstelling. Voorbeelden van uiterste willen zijn het notariële testament en het onderhandse codicil. Een officieel testament kun je niet maken zonder notaris, maar een codicil mag je zelf met de hand schrijven. Een wilsbeschikking opstellen kan dus niet met een invulformulier.

uiterste wilsbeschikking betekenis

Wat is de betekenis van een wilsverklaring?

Een wilsverklaring is een akte waarin je iets vastlegt over je persoon. Een voorbeeld hiervan is een euthanasieverklaring, behandelverbod of een wilsverklaring tot niet reanimeren. Voor een wilsverklaring hoef je niet naar de notaris maar het moet wel op papier staan. Anders dan bij een codicil, hoef je dat niet met de hand op te schrijven. Als je iets op papier wilt zetten over je uitvaart, dan moet je dit op grond van de wet wel zelf met de hand schrijven.

wilsverklaring betekenis

Wat is het verschil tussen een wilsverklaring en een levenstestament?

Een levenstestament is een onbeperkte volmacht aan je vertrouwenspersoon. Je kunt in dezelfde akte ook een wilsverklaring opnemen over je levenseinde maar dat hoeft niet. Wat je zelf op papier zet, bijvoorbeeld in overleg met je huisarts, is net zo geldig.

Meer lezen over de wilsbeschikking en wilsverklaring?

Veelgestelde vragen:

Wat is de betekenis van een wilsbeschikking?

Een uiterste wilsbeschikking is een erfrechtelijke bepaling in een uiterste wil. Voorbeelden van uiterste wilsbeschikkingen zijn een legaat of een erfstelling. Voorbeelden van uiterste willen zijn het notariële testament en het onderhandse codicil.

Moet je voor een wilsbeschikking naar de notaris?

Een officieel testament kun je niet maken zonder notaris, maar een codicil mag je zelf met de hand schrijven. Een wilsbeschikking opstellen kan dus niet met een invulformulier.

Wat is de betekenis van een wilsverklaring?

Een wilsverklaring is een akte waarin je iets vastlegt over je persoon. Een voorbeeld hiervan is een euthanasieverklaring, behandelverbod of een wilsverklaring tot niet reanimeren.

Moet je voor een wilsverklaring naar de notaris?

Voor een wilsverklaring hoef je niet naar de notaris maar het moet wel op papier staan. Als je iets op papier wilt zetten over je uitvaart, dan moet je dit op grond van de wet met de hand schrijven.

Wat is het verschil tussen een wilsverklaring en een levenstestament?

Een levenstestament is een volmacht aan je vertrouwenspersoon. Je kunt in dezelfde akte ook een wilsverklaring opnemen over je levenseinde maar dat hoeft niet. Wat je zelf op papier zet, bijvoorbeeld in overleg met je huisarts, is net zo geldig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *