Testament samengesteld gezin (tips en 3 voorbeelden)

Als samengesteld gezin een nieuw testament opmaken kan nog knap lastig zijn. Je hebt veel opties voor je erfenis en het is moeilijk kiezen. Met de tips en voorbeelden in dit blog help ik je een eindje op weg. Bekijk ook even de video met tips hieronder:

Voorbeeld 1: alle kinderen doen mee

Gerard en Sandra zijn al 15 jaar bij elkaar en daarom is het hoog tijd dat ze hun testament gaan regelen. Samen hebben ze twee kinderen van 12 en 14 jaar. Gerard heeft met zijn ex nog een dochter van 17. Sandra heeft uit haar eerdere huwelijk een zoon van 18. De vier kinderen zijn samen met elkaar opgegroeid. Daarom willen ze alle vier een gelijke positie geven. Bij de notaris hebben Gerard en Sandra geregeld dat alles eerst naar de langstlevende gaat en daarna naar de vier kinderen. Het maakt niet uit wie het eerste of laatste gaat. Alle vier kinderen staan in beide testamenten als erfgenaam. In dit voorbeeld is een testament voor een samengesteld gezin zo geregeld.

testament samengesteld gezin

Voorbeeld 2: de eigen erfenis naar de eigen kinderen

Voor Anton en Els lig het wat lastiger. Ze zijn pas twee jaar bij elkaar en hebben samen net een huis gekocht. Anton heeft twee volwassen dochters en Els heeft één volwassen zoon. In het huis zit een hoop eigen geld. Els heeft twee ton ingebracht en Anton één ton. Daarom willen ze niet alle kinderen een gelijk deel geven. Het huis moet wel naar de langstlevende gaan, maar als de laatste sterft gaat het eigen geld terug naar de eigen kinderen. Ze hebben dit in hun testament als volgt geregeld:

  • Als ze samen overlijden, dan gaat de erfenis van Anton naar zijn dochters en de erfenis van Els naar haar zoon.
  • Wanneer Els als eerste sterft, gaat het huis naar Anton maar houdt de zoon twee ton van hem tegoed. Hij kan dit pas opeisen als Anton overlijdt.
  • Andersom regelt Anton het net zo. Als hij eerst overlijdt, gaat het huis naar Els maar houden zijn dochters een ton van haar tegoed.
erfenis samengesteld gezin

Voorbeeld 3: wat te doen als het huis op één naam staat?

Koos en Anna wonen sinds kort samen en hebben daarom een afspraak bij de notaris om te praten over hun testament. De vrouw van Koos is 15 jaar geleden overleden. Hij heeft twee kinderen en een vrijstaand koophuis zonder hypotheek. Anna heeft ook twee kinderen. Zij heeft haar huis verkocht en is bij Koos ingetrokken. Samen zijn ze veel bezig in de tuin. Ze hopen daar nog een paar mooie jaren van te kunnen genieten. Ze zijn van plan om over een jaar of vijf naar een senioren appartement te verhuizen.

Koos maakt zich veel zorgen over zijn gezondheid. Als hem wat overkomt, wil hij niet dat Anna op straat staat. Anna heeft genoeg eigen geld en wil daarom geen erfgenaam zijn van Koos. Maar zij wil wel graag zelf kunnen beslissen hoe lang zij nog in het huis blijft wonen als Koos overlijdt. De notaris stelt daarom voor dat Koos in zijn testament bepaalt dat Anna er mag blijven wonen zo lang zij wil. De kinderen van Koos erven het huis maar Anna mag er tot haar overlijden wonen. In de tussentijd moet zij ook de kosten van de woning dragen. Anna mag het huis niet verkopen of verhuren. Voor Koos en Anna is dit een perfecte regeling. De kinderen hebben veel zekerheid en Anna heeft veel vrijheid.

Stellen met kinderen uit eerdere relaties kiezen haast nooit voor een standaard testament. Dit maakt het extra belangrijk om een paar offertes op te vragen voordat je een notaris kiest. Daarmee voorkom je nare verrassingen achteraf. Je kunt al twee testamenten laten maken vanaf € 481 (bron). Het aanvragen van een offerte kan op de pagina testament 2 personen. Het kost maar een paar minuten en je bespaart er veel geld mee.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe wordt de erfenis verdeeld bij een samengesteld gezin?

Bij een samengesteld gezin bepaalt de volgorde van overlijden hoe de erfenis wordt verdeeld. Stel je hebt beiden geen testament en ieder twee kinderen uit een eerdere relatie. De kinderen van de langstlevende erven dan veel meer dan de kinderen van degene die het eerste overlijdt. Dit komt doordat de langstlevende een erfdeel krijgt uit de eerste erfenis. Dit vermogen vererft uiteindelijk naar zijn of haar kinderen. Dit is één van de redenen waarom stellen met een samengesteld gezin meestal een testament maken.

Wat regelt het wettelijk erfrecht voor stiefkinderen?

Een stiefkind is op grond van de wet nooit erfgenaam van de stiefouder. Maar een stiefkind heeft wel een paar extra rechten ten aanzien van de erfenis van de eigen ouder. Want een stiefkind kan op twee momenten een wilsrecht inroepen bij de stiefouder of diens erfgenamen.