Wil je als samengesteld gezin een levenstestament maken? Dan zijn er een paar extra punten waarop je moet letten. In dit blog ontdek je hoe het zit.
1. Wie wijs je aan als gevolmachtigden?
Voor een stel dat samen kinderen heeft, is dit geen lastig punt. Je geeft gewoon een volmacht aan elkaar en de kinderen. En tegen de tijd dat de volmacht in werking treedt, verdelen ze onderling de taken wel.
Maar heb je samen geen kinderen? Dan sta je voor een moeilijke keuze. Zet je elkaar en je eigen kinderen er in? Of zet je over en weer alle kinderen er in? Of geef je bijvoorbeeld een volmacht aan elkaar en van beide kanten één kind? Als het over je gezondheid gaat, wil je misschien alleen je eigen kind aanwijzen. Maar stel dat je samen met je partner een huis op naam hebt. Misschien wil je voor dat onderwerp wel een kind van beide kanten aanwijzen?
De meeste mensen zullen niet snel een volmacht geven aan hun stiefkind. Tenzij je natuurlijk zelf geen kinderen hebt en je stiefkinderen al tot erfgenaam hebt benoemd. Dan ligt het voor de hand om ze ook op te nemen in je levenstestament.
2. Is er een rangorde voor de gevolmachtigden?
Een punt van aandacht in het levenstestament voor een samengesteld gezin is de rangorde van de gevolmachtigden. Stel dat jij niet meer wilsbekwaam bent en je hebt in je levenstestament een volmacht gegeven aan je dochter en je echtgenote (de stiefmoeder van je dochter). En stel dat ze van mening verschillen over hoe het verder moet met jou, je geld en je huis. Wie gaat er in dat geval voor? Je echtgenote of je dochter? Geef dat altijd duidelijk aan in de volmacht.
3. Wie mag de volmacht herroepen?
Je kunt de volmacht in je levenstestament altijd herroepen. Dat je dit zelf mag doen, daarover bestaat geen discussie. Maar hoe zit het als er meerdere gemachtigden in staan die het niet met elkaar eens zijn? Denk bijvoorbeeld aan het geval dat je 3 gevolmachtigden hebt. Mogen 2 van hen dan de volmacht aan nummer 3 herroepen? Waarschijnlijk wil je dat niet. Maar laat dat door de notaris wel duidelijk opschrijven.
Zo kun je bijvoorbeeld in je levenstestament zetten dat je echtgenoot in rangorde boven je kinderen staat, maar dat hij de volmacht aan je kinderen niet mag herroepen. Dus als je echtgenoot overlijdt, gaat de volmacht over aan je kinderen.
4. Mag iemand de volmacht doorgeven aan een ander?
Je wilt ook niet dat één van de gevolmachtigden de volmacht doorgeeft aan iemand anders tegen de zin van de andere gemachtigden. Normaal gezien staat er in een levenstestament dat een gevolmachtigde de volmacht mag doorgeven aan een ander. Als samengesteld gezin kun je er voor kiezen om in je levenstestament te zetten dat het doorgeven van de volmacht alleen mogelijk is met een handtekening van alle gevolmachtigden.
5. Aan wie mag de gevolmachtigde schenken?
Een gebruikelijke clausule in een levenstestament is dat je gevolmachtigde een schenking mag doen aan je kinderen. Wanneer je samen kinderen hebt, is dat niet zo spannend. Beide erfenissen gaan naar dezelfde kinderen. Maar bij een samengesteld gezin kan dat anders geregeld zijn. Laat de notaris het zo opschrijven dat een gevolmachtigd kind de vererving niet kan verknoeien door schenkingen te doen.
Neem bijvoorbeeld het geval dat één van jullie beiden is overleden en een kind van de langstlevende als enige gevolmachtigd is. Voor die situatie heb ik al meerdere keren het volgende opgeschreven voor stellen. Het gevolmachtigde kind mag pas schenkingen doen aan de kinderen van de langstlevende nadat de erfenis van de eerst overledene is uitgekeerd aan zijn of haar kinderen. Dit lijkt mij een logische afspraak maar je moet er wel even om denken. Want in een standaard levenstestament staat dit niet!
Meer lezen?
- Dit gebeurt er met de erfenis als je niks vastlegt.
- Video over hoe je de erfenis kunt regelen als er stiefkinderen zijn.
- Dit staat er in een standaard levenstestament.
