Als beneficiaire erfgenaam heb je bescherming tegen de schulden van de overledene. Dat is een pluspunt. Maar helaas heeft beneficiair aanvaarden ook een paar nadelen.
1. Kosten rechtbank
Eén van de nadelen van beneficiair aanvaarden, is dat het niet kan zonder kosten te maken bij de rechtbank. Wanneer je dit als erfgenamen samen regelt, betaal je de leges maar één keer. Maar regel je het apart, dan moet iedere erfgenaam apart leges betalen.
2. Wel schuldenaar, maar geen verhaal
Als je een erfenis beneficiair aanvaardt, ben je gewoon erfgenaam net als bij zuiver aanvaarden. Dit betekent dat je, juridisch gezien, ook de schulden erft van de overledene en daarvoor aansprakelijk bent. Het verschil met zuiver aanvaarden is dat je aansprakelijkheid beperkt is. Alleen de erfenis biedt verhaal en je eigen vermogen niet. Ook al bied je zelf geen verhaal, als schuldenaar heb je nog wel andere verplichtingen ten opzichte van de schuldeisers. Zoals het netjes moeten afwikkelen van de erfenis.
3. Je moet de erfenis afwikkelen, ook als die negatief is
Nog een duidelijk nadeel van beneficiair aanvaarden, is dat je de erfenis gewoon moet afwikkelen. Ook al weet je dat je onderaan de streep niks gaat erven. Het moet toch. En voor deze afwikkeling gelden veel formaliteiten. Zo moet je meerdere documenten opstellen en inleveren bij de rechtbank. Zijn er helemaal geen baten en alleen maar schulden? Dan kun je ontheffing krijgen van de verplichting om te vereffenen. Maar dit zal niet vaak het geval zijn.

4. Extra kosten voor het benoemen van een vereffenaar
Zijn de erfgenamen zelf niet in staat om de erfenis af te wikkelen? Bijvoorbeeld omdat ze het niet eens zijn over hoe dat moet of wie het gaat regelen? Dan kun je aan de rechtbank vragen om een vereffenaar te laten benoemen. Als er maar genoeg vermogen is, kan het loon van de vereffenaar daaruit betaald worden. Maar de kosten voor het aanvragen moet je zelf dragen. En daarvoor kun je zo € 1.000 kwijt zijn. Dit komt doordat je een advocaat nodig hebt om dit verzoek in te dienen.
Meer lezen?
- Wist je dat sommige schulden vervallen als iemand overlijdt?
- Zo werkt zuiver aanvaarden.
- Dit gebeurt er als je een erfenis verwerpt.
- Nog meer opties als je schulden erft.
Veelgestelde vragen:
Waarom zou je niet beneficiair aanvaarden?
De belangrijkste reden om niet te kiezen voor beneficiair aanvaarden is dat je nog steeds de erfenis moet afwikkelen. Ook als de erfenis negatief is en jij dus niks krijgt.
Wat mag wel en niet bij beneficiair aanvaarden?
Als je een erfenis beneficiair aanvaardt, moet je daarna aan de slag met de vereffening. Op deze pagina vind je een stappenplan.
Wie betaalt de notaris bij beneficiair aanvaarden?
Voor het aanvaarden of verwerpen van een erfenis heb je geen notaris nodig. Je kunt dit zelf regelen bij de rechtbank. Schakel je wel een notaris in voor advies of begeleiding? Dan moet je de kosten zelf betalen. Is de notaris executeur of vereffenaar? Dan worden de kosten van de notaris uit de erfenis betaald. Pas dus op met het geven van een opdracht aan een notaris die geen executeur of vereffenaar is. Want mogelijk draai je daardoor zelf op voor de kosten.