Plaatsvervulling voor aanwas? Dit is wat het betekent.

In dit blog leg ik uit wat het verschil is tussen plaatsvervulling en aanwas. En ik vertel je wanneer plaatsvervulling voor aanwas gaat in het erfrecht. Ben jij bezig met je testament? Bekijk dan ook even de video met tips hieronder:

Wat is de betekenis van aanwas in het erfrecht?

Aanwas ziet op het geval dat een erfgenaam voor jou overlijdt. In het erfrecht betekent aanwas dat dit erfdeel niet naar de kinderen van die erfgenaam gaat maar naar een andere erfgenaam. Hierdoor wordt de groep dus kleiner. In het voorbeeld hieronder is er een kind overleden en is er in het testament gekozen voor aanwas naar de andere kinderen.

aanwas erfrecht

Wat is de betekenis van plaatsvervulling in het erfrecht?

Plaatsvervulling ziet ook op het geval dat een erfgenaam voor jou overlijdt. Plaatsvervulling betekent in het erfrecht dat de kinderen van de overleden erfgenaam dat erfdeel krijgen. In het voorbeeld hieronder is er een kind overleden en is er geen testament. Hierdoor gaat het erfdeel door plaatsvervulling naar het kleinkind.

plaatsvervulling

Wanneer gaat plaatsvervulling voor aanwas?

Op grond van het erfrecht gaat plaatsvervulling voor aanwas. Maar in een testament mag je daar van afwijken. Je kunt dus ook aanwas voor plaatsvervulling laten gaan. Daarbij kun je denken aan een tante die een grote groep neven en nichten tot erfgenaam benoemt. Bij aanwas gaat het erfdeel van een overleden nicht dan naar de andere neven en nichten. Daardoor blijft de erfenis binnen één generatie.

plaatsvervulling voor aanwas

Hoe zit het met plaatsvervulling bij verwerping?

Ook bij verwerping is er sprake van plaatsvervulling. Denk aan het geval dat je de erfenis van je vader wilt verwerpen vanwege schulden. Dan gaat het erfdeel door plaatsvervulling naar je kind en is het nog steeds jouw probleem. Overleg in zo’n geval dus eerst met de notaris voordat je dit doet.

plaatsvervulling bij verwerping

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is de betekenis van aanwas in het erfrecht?

Aanwas ziet op het geval dat een erfgenaam voor jou overlijdt. De betekenis van aanwas is dat dit erfdeel dan niet naar de kinderen van die erfgenaam gaat maar naar de andere erfgenamen.

In dit blog leg ik uit wat het verschil is tussen plaatsvervulling en aanwas.

Wat is de betekenis van plaatsvervulling in het erfrecht?

Plaatsvervulling ziet in het erfrecht net als aanwas op het geval dat een erfgenaam voor jou overlijdt. Plaatsvervulling betekent dat de kinderen van de overleden erfgenaam dat erfdeel krijgen.

Wanneer gaat plaatsvervulling voor aanwas?

Op grond van het erfrecht gaat plaatsvervulling voor aanwas. Maar in een testament mag je daar van afwijken. Je kunt dus ook aanwas voor plaatsvervulling laten gaan.

In dit blog leg ik uit wanneer plaatsvervulling voor aanwas gaat.

Hoe zit het met plaatsvervulling bij verwerping?

Ook bij verwerping is er sprake van plaatsvervulling. Denk aan het geval dat je de erfenis van je vader wilt verwerpen vanwege schulden. Dan gaat het erfdeel door plaatsvervulling naar je kind en is het nog steeds jouw probleem.

Check ook de 7 dingen die je moet weten voordat je een erfenis verwerpt.

Of lees het blog waarin ik uitleg hoe je de erfenis namens je kind kunt verwerpen.