Plaatsvervulling voor aanwas? Dit is wat het betekent.

In dit blog leggen we uit wat in het erfrecht de betekenis is van plaatsvervulling voor aanwas bij het maken van je testament.

Wat is de betekenis van aanwas?

aanwas betekenis

Aanwas ziet op het geval dat een erfgenaam voor jou overlijdt. De betekenis van aanwas is dat dit erfdeel dan niet naar de kinderen van die erfgenaam gaat maar naar de andere erfgenamen. Hierdoor wordt de groep dus kleiner. In het voorbeeld hiernaast is er een kind overleden en is er in het testament gekozen voor aanwas naar de andere kinderen.

Wat is plaatsvervulling in het erfrecht?

plaatsvervulling erfrecht

Plaatsvervulling ziet ook op het geval dat een erfgenaam voor jou overlijdt. In het erfrecht betekent plaatsvervulling dat de kinderen van de overleden erfgenaam het erfdeel krijgen. In het voorbeeld hiernaast is er een kind overleden en is er geen testament. Hierdoor gaat het erfdeel door plaatsvervulling naar de kleinkinderen.

Wanneer gaat plaatsvervulling voor aanwas?

Op grond van het erfrecht gaat plaatsvervulling voor aanwas. Maar als je een testament maakt, dan mag je daarin een andere keuze maken. Je kunt dus ook aanwas voor plaatsvervulling laten gaan. Daarbij kun je denken aan een tante die een grote groep neven en nichten tot erfgenaam benoemt. Bij aanwas gaat het erfdeel van een overleden nicht dan naar de andere neven en nichten. Kies je voor plaatsvervulling dan krijgen de kinderen van de overleden nicht haar deel.

plaatsvervulling voor aanwas

Check hier ons standaard testament waarin plaatsvervulling voor aanwas gaat.

Hoe zit het met plaatsvervulling bij verwerping en onterving?

Ook bij onterving en verwerping is er sprake van plaatsvervulling. Vooral bij verwerpen kan dit nare gevolgen hebben. Denk aan het geval dat je de erfenis van je vader wilt verwerpen vanwege schulden. Dan gaat het erfdeel door plaatsvervulling naar je kind en ben je in feite nog steeds erfgenaam. Overleg in zo’n geval dus eerst met de notaris voordat je dit gaat regelen.

plaatsvervulling verwerping

Bij onterving is er meestal geen plaatsvervulling omdat er in het testament een andere erfgenaam is benoemd.

Veelgestelde vragen:

Wat is de betekenis van aanwas?

Aanwas ziet op het geval dat een erfgenaam voor jou overlijdt. De betekenis van aanwas is dat dit erfdeel dan niet naar de kinderen van die erfgenaam gaat maar naar de andere erfgenamen. Check ons blog voor meer uitleg en voorbeelden.

Wat is plaatsvervulling in het erfrecht?

Plaatsvervulling ziet ook op het geval dat een erfgenaam voor jou overlijdt. In het erfrecht betekent plaatsvervulling dat de kinderen van de overleden erfgenaam het erfdeel krijgen.

Wanneer gaat plaatsvervulling voor aanwas?

Op grond van het erfrecht gaat plaatsvervulling voor aanwas. Maar als je een testament maakt, dan mag het daar anders in staan. Je mag dus ook aanwas voor plaatsvervulling laten gaan.

Hoe zit het met plaatsvervulling bij verwerping en onterving?

Ook bij onterving en verwerping is er sprake van plaatsvervulling. Vooral bij onterving kan dit nare gevolgen hebben. Denk aan het geval dat je de erfenis van je vader wilt verwerpen vanwege schulden. Dan gaat het erfdeel door plaatsvervulling naar je kind en ben je in feite nog steeds erfgenaam.