Samenlevingscontract lijst van goederen

Binnenkort naar de notaris voor een samenlevingscontract en daarom een model voor een lijst van goederen nodig? Dan is dit het blog dat je zoekt.

Alles samen of juist niet?

Vroeger was het trouwen of niks. Standaard werd in dat geval alles van jullie samen. In 2018 is dat voor echtparen veranderd. Vanaf dat jaar is alleen wat je na je trouwdag koopt van je samen. Wat je al had blijft privé. Voor samenwoners staat er niks in de wet. In 2018 is er voor jullie dus niks veranderd. Alles was en blijft privé tenzij je iets anders met elkaar afspreekt. De meeste stellen doen dat ook. Als je samen een huis koopt dan komt dit normaal gezien op twee namen te staan. In het contract spreken stellen daarom af dat ze ook samen recht hebben op de inboedel.

Lijst van goederen

Maar als je dat niet wilt en alle spullen juist privé wilt houden? Hoe bewijs je dan wat van wie was? Daarvoor kun als aanvulling op je samenlevingscontract een lijst van goederen maken. Mogelijk moet je het model hieronder nog wat aanpassen voordat het bij je past. Denk aan een erfenis die nog niet is verdeeld. Of aan een piano, een verzameling of een dure racefiets. Of uitgeleend geld en het saldo in je spaarhypotheek. Bekijk de lijst daarom samen met je financieel adviseur en de notaris voordat je er een handtekening onder zet. Daarmee voorkom je dat je iets afspreekt wat in strijd is met je contract.

samenlevingscontract lijst van goederen
klik op het plaatje voor een pdf

Meer lezen?