Gaan jullie binnenkort naar de notaris voor een samenlevingscontract en heb je daarom een model voor een lijst van goederen nodig? Dan is dit het blog dat je zoekt. Met deze lijst kun je duidelijk vastleggen wat van wie is.
Alles samen of juist niet?
Vroeger was het trouwen of niks. Standaard werd bij een huwelijk alles van jullie samen, dankzij de algehele gemeenschap van goederen. In 2018 is dat veranderd. Vanaf dat jaar valt alleen wat je na je trouwdag koopt in de gemeenschap van goederen. Wat je al had, blijft privé.
Maar voor samenwoners is er niks veranderd. Sterker nog, er staat voor samenwoners bijna niks in de wet. Alles is en blijft privé, tenzij je iets anders afspreekt in een samenlevingscontract. De meeste stellen maken pas een contract als ze samen een huis kopen. De gebruikelijke afspraak daarin is dat de inboedel gemeenschappelijk is. Ook wat je al had, wordt hierdoor van jullie samen.
Maar niet iedereen kan zich vinden in deze standaard afspraak. Aardig wat stellen maken een lijst met uitzonderingen.
Lijst van goederen
Misschien wil je afspreken dat alles wat je al had privé blijft. Hoe bewijs je later dan wat van wie was? Dat kan door bij je samenlevingscontract een lijst van goederen te maken. Daarvoor kun je het voorbeeld hieronder gebruiken.

Mogelijk moet je de lijst nog wat aanpassen voordat deze bij je past. Denk aan een erfenis die nog niet is verdeeld. Of aan een piano, een verzameling of een dure racefiets. Of uitgeleend geld en het saldo in je spaarhypotheek. Bekijk de lijst daarom samen met je financieel adviseur en de notaris voordat je er een handtekening onder zet. Daarmee voorkom je dat je iets afspreekt wat in strijd is met je contract.
Meer lezen?
- Dit staat er in een standaard samenlevingscontract (model).
- Op deze 7 sites kun je zelf een samenlevingscontract maken.
- Op deze site vind je elke notaris bij jou in de buurt.
- Of check deze site voor een goedkoop samenlevingscontract.
- Eigen geld in het huis? Zo leg je zelf het recht op vergoeding vast.
- Samenwonen met kind? Deze 10 dingen moet je regelen.
Veelgestelde vragen:
Wat valt onder inboedel?
Het antwoord op deze vraag staat in artikel 3:5 van het Burgerlijk Wetboek: “Inboedel is het geheel van tot huisraad en tot stoffering en meubilering van een woning dienende roerende zaken, met uitzondering van boekerijen en verzamelingen van voorwerpen van kunst, wetenschap of geschiedkundige aard.”
Dit betekent dat onder andere kleding, sieraden en je auto niet tot de inboedel behoren. Let op: de definitie van inboedel in jouw samenlevingscontract kan ruimer of beperkter zijn dan wat er in de wet staat.
Is een lijst van roerende zaken verplicht bij een samenlevingscontract?
Nee, ik schat in dat hooguit 25% van alle stellen een lijst van roerende zaken bij het samenlevingscontract voegt. Op zo’n lijst vermeld je de roerende zaken die privé blijven. De rest van de inboedel wordt gemeenschappelijk.