Samenlevingscontract lijst van goederen

Gaan jullie binnenkort naar de notaris voor een samenlevingscontract en heb je daarom een model voor een lijst van goederen nodig? Dan is dit het document wat je zoekt. Met de lijst hieronder kun je duidelijk vastleggen wat van wie is.

Alles samen of juist niet?

Tegenwoordig is het heel normaal om ongehuwd samen te wonen. In een samenlevingscontract kun je een paar belangrijke afspraken vastleggen. Daarnaast zorgt een contract voor erkenning van je relatie door de overheid. Nog niet zo heel lang geleden was een huwelijk de enige manier om je zaken goed te regelen. Standaard kreeg je dan een algehele gemeenschap van goederen. Daardoor werd alles gemeenschappelijk. In 2018 is dat veranderd. Als je nu trouwt, vallen alleen de spullen die je na je trouwdag koopt in de gemeenschap van goederen. Wat je al had, blijft dus privé.

Maar voor samenwoners is er niks veranderd. Voor samenwoners staat er nog altijd bijna niks in de wet. Dit betekent dat alles in beginsel privé blijft, tenzij je iets anders afspreekt in een samenlevingscontract. De meeste stellen maken een contract op het moment dat ze samen een huis kopen. Het is gebruikelijk om af te spreken dat de inboedel, net als het huis, gemeenschappelijk is. Ook de spullen die je al had, worden hierdoor gemeenschappelijk.

Lang niet iedereen kan zich vinden in deze standaard afspraak. Veel stellen maken een lijst met uitzonderingen. Die kun je als bijlage bij het contract bewaren. Hierdoor wordt de inboedel gemeenschappelijk met uitzondering van de bezittingen die je op de lijst vermeldt.

Lijst van goederen

Het voorbeeld voor een lijst van goederen hieronder kun je zelf invullen en als bijlage bij je samenlevingscontract bewaren. De lijst is gratis maar een samenlevingscontract is dat niet. Dit komt doordat je het contract moet vastleggen in een notariële akte. De kosten voor een samenlevingscontract verschillen per notaris. Je vindt de goedkoopste notaris bij jou in de buurt op de pagina Samenlevingscontract. Het kost maar een paar minuten om een offerte op te vragen en je bespaart er honderden euro’s mee.

samenlevingscontract lijst van goederen
klik op het plaatje voor een pdf

Het is verstandig om naast de inboedel ook ander vermogen op de lijst te vermelden. Daarmee kun je bijvoorbeeld een vergoedingsrecht aantonen, mocht je in de toekomst uit elkaar gaan. Of het kan helpen bij het aantonen wat van wie was op het moment dat één van beiden overlijdt. Dat is vooral van belang als je geen testament hebt. Want in dat geval ben je geen erfgenaam van het privé vermogen.

Maak je de lijst voorafgaand aan de ondertekening van je samenlevingscontract? Stuur het concept dan eerst naar je notaris voordat je een handtekening zet. Daarmee voorkom je dat je iets afspreekt wat in strijd is met de inhoud van je samenlevingscontract.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat valt onder inboedel?

Het antwoord op deze vraag staat in artikel 3:5 van het Burgerlijk Wetboek: “Inboedel is het geheel van tot huisraad en tot stoffering en meubilering van een woning dienende roerende zaken, met uitzondering van boekerijen en verzamelingen van voorwerpen van kunst, wetenschap of geschiedkundige aard.”

Dit betekent dat onder andere kleding, sieraden en je auto niet tot de inboedel behoren. Let op: de definitie van inboedel in jouw samenlevingscontract kan ruimer of beperkter zijn dan wat er in de wet staat!

Is een lijst van roerende zaken verplicht bij een samenlevingscontract?

Nee, ik schat in dat hooguit 25% van alle stellen een lijst van roerende zaken bij het samenlevingscontract voegt. Op zo’n lijst vermeld je de roerende zaken die privé blijven. De rest van de inboedel wordt gemeenschappelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *