Samenlevingscontract online opstellen bij de Hema?

Zelf je samenlevingscontract opstellen bij de Hema? Is dat een goed idee? De Hema is in elk geval niet de goedkoopste. In dit blog vind je een review van de 7 sites waarop je zelf online een samenlevingscontract kunt afsluiten.

Hoe werkt een online samenlevingscontract?

Normaal bezoek je de notaris twee keer. In het eerste gesprek worden je wensen besproken. Daarna krijg je van de notaris een concept voor je contract. Vervolgens heb je nog een tweede afspraak voor de ondertekening van de akte. Wil je liever online een samenlevingscontract opstellen? Dan ga je alleen maar langs de notaris voor een handtekening. Het eerste gesprek sla je over omdat je dit van tevoren zelf regelt.

Helemaal online is je Hema samenlevingscontract dus niet want je moet nog wel één keer naar de notaris. Ik zet de mogelijkheden voor je op een rij, van de duurste naar de goedkoopste:

samenlevingscontract online opstellen

1. Doe Het Zelf Notaris

Bij Doe Het Zelf Notaris zijn de kosten voor een online samenlevingscontract € 298. De site oogt modern en klantvriendelijk en heeft een overzicht van de notarissen die meedoen. Je kunt dus checken of er een notaris bij jou in de buurt zit voordat je aan de slag gaat. Er worden wel een paar rare vragen gesteld. Zoals de vragen over je spaargeld en erfenissen. Het is mij niet duidelijk wat je nou precies afspreekt wanneer je bij die vragen op ja of nee klikt. Met de vormgeving zit het wel goed maar de inhoud mag dus nog wat beter. Je hoeft pas te betalen bij de notaris. Dat vind ik een voordeel. De reviews op de site zijn positief dus de meeste klanten van de Doe Het Zelf Notaris hebben goede ervaringen.

2. Nationale Notaris

Bij de Nationale Notaris kun je een samenlevingscontract zelf opstellen voor € 255. Daarvoor krijg je een standaard contract zonder opties. Lekker simpel maar dus ook weinig waar voor je geld? Voor een handtekening kun je terecht bij één van de 50 notarissen die meedoen. De site wekt de indruk dat dit hun eigen vestigingen zijn maar dat klopt niet. Net als bij de andere sites in dit blog gaat het meestal om zelfstandige notarissen die meedoen aan een website. Hiermee zijn ze al een paar keer negatief in het nieuws gekomen. Op de site van de Nationale Notaris kun je helaas geen review plaatsen waardoor je ook geen ervaringen van klanten kunt lezen. Betalen moet vooraf. Dat is een nadeel.

3. Ligo

Ligo is een nieuwe speler op de markt voor online akten. Je kunt de Ligo notarisservice tegen komen in de folder van Kruidvat. Er doen (nog) niet zoveel notarissen mee aan deze site. Op een totaal van 800 kantoren zitten er maar 7 bij Ligo. Helaas kun je niet vooraf zien welke kantoren dat zijn. Daarvoor moet je eerst een account aanmaken en het nummer van je paspoort invullen. Dat is dus niet zo klantvriendelijk. De site lijkt ook nog niet helemaal op orde. Want bij het maken van een contract je opeens in een scherm met een vraag over een testament. Vooraf staat er dat een samenlevingscontract bij Ligo € 249 kost maar als je wilt afrekenen blijkt dat € 259 te zijn. Een tientje meer dus. Je moet eerst betalen voordat ze aan de slag gaan met de akte. Je krijgt de akte dus niet te zien op je scherm en weet vooraf niet waarvoor je betaalt. Ik vind de klantbeleving niet op orde bij Ligo en kan deze site dus niet aanraden. Update: Ligo heeft de prijzen verhoogd. Een contract kost er nu € 299,-.

4. Hema

Omdat er bij de Hema al jaren geen winst meer wordt gemaakt, proberen ze op elke manier nog wat geld te verdienen. Daarom kun je bij de Hema nu ook een verzekering afsluiten of een hotel boeken. De site is gebruiksvriendelijk en de voorlichting zit goed in elkaar. Ook heb je wat meer keuzes dan op de andere sites. Met een prijskaartje van € 205 is het online samenlevingscontract van de Hema bijna de goedkoopste. Toch raad ik je niet aan om te kiezen voor de Hema. Het contract is namelijk zo informeel opgesteld dat ik mij afvraag of het juridisch allemaal wel klopt. Er doen bijna geen notarissen mee aan deze site. De kans is dus groot dat je bij jou in de buurt nergens terecht kunt voor een handtekening. Je kunt de Hema niet bellen voor vragen en het is niet mogelijk om een review te plaatsen. Update: de Hema notaris service stopt per 29 december 2021.

5. Nu Notariaat

Ook bij NuNotariaat krijg je een standaard contract maar wel iets goedkoper voor € 199. Er worden maar een paar vragen gesteld dus je hebt niet veel te kiezen. De uitleg bij de vragen mag wel wat beter. Er komen veel lastige woorden voorbij die een hoop mensen niet zullen snappen. Ook deze site heeft in heel Nederland notarissen die meedoen. Een nadeel is dat je vooraf moet betalen. De reviews op de website zijn positief dus de meeste klanten van Nu Notariaat hebben goede ervaringen.

6. De Digitale Notaris

Voor € 195 heeft de Digitale Notaris het goedkoopste online samenlevingscontract. Dit is een site van Formaat Notarissen, een organisatie met een dalend aantal leden. Daardoor doen er maar weinig notarissen mee. Woon je in het in het zuiden, oosten of noordwesten van Nederland dan kun je beter voor een andere site kiezen. Ook dit contract is helemaal standaard. Helaas is het ook op deze site niet mogelijk om een review te schrijven. Ik kan je dus niet vertellen of hun klanten tevreden zijn.

7. Rocketlawyer

Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Voor maar € 44,90 kun je bij Rocketlawyer zelf een samenlevingscontract afsluiten zonder notaris. Maar je hebt hier weinig aan omdat je pensioenfonds dit contract zal weigeren. Niet doen dus. Wat ik wel mooi vind aan deze site is dat het contract “live” wordt gemaakt op basis van wat je invult.

Ben ik nog een site vergeten? Stuur mij dan even een bericht zodat ik die kan opnemen in dit overzicht. De laatste update van dit blog was op 27 november 2021.

website:online contractonline contract en testament
Hema€ 205€ 455
Doe Het Zelf Notaris€ 298€ 549
Nationale Notaris€ 255€ 640
Ligo€ 299€ 445
Nu Notariaat€ 199€ 499
Digitale Notaris€ 195€ 585

En de beste keus is?

Alleen bij NuNotariaat en DoeHetZelfNotaris kun je beoordelingen van klanten lezen. Voor mij is dat al voldoende reden om de andere sites af te raden. Voor alle sites in deze lijst geldt dat ze geen ervaring bieden die je kunt vergelijken met een eerste gesprek bij de notaris. Dat is best jammer want technisch gezien, kan er veel meer. Realiseer je dus goed dat je goedkoper uit bent maar dat je daarvoor ook echt minder krijgt.

Maakt het je allemaal niet zoveel uit en wil je gewoon de goedkoopste optie? Denk dan ook even na over een partnerschap. Dat kan zonder kosten via de gemeente! Geen wonder dus dat steeds meer stellen hiervoor kiezen.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe werkt een online samenlevingscontract?

Bij een online samenlevingscontract ga je in plaats van twee keer maar één keer langs de notaris. Helemaal online is je samenlevingscontract dus niet want de ondertekening is bij de notaris op kantoor.

Check mijn review van de 7 sites waarop je zelf online een samenlevingscontract kunt maken.

Is een online samenlevingscontract de goedkoopste optie?

Nee, een gratis partnerschap bij de gemeente is de goedkoopste manier om de erkenning van je relatie te regelen.

Wil je alles zo goedkoop mogelijk regelen? Kijk dan eens wat een geregistreerd partnerschap kost in jouw gemeente.

Een partnerschap geeft meer rechten dan een contract maar het betekent ook dat je burgerlijke staat verandert.

Lees ook de Top 10 redenen om te kiezen voor een partnerschap.

Kun je ook zelf een samenlevingscontract opstellen?

Een zelf gemaakt samenlevingscontract is wel geldig maar je hebt er niks aan. Want je pensioenfonds en de belastingdienst accepteren alleen een notarieel samenlevingscontract.

Bekijk ook eens mijn standaard samenlevingscontract.

Is het Hema samenlevingscontract geldig?

Omdat je voor de ondertekening van je Hema samenlevingscontract langs een notaris moet, is het net zo geldig als een gewoon samenlevingscontract. Dit kan bij maar 2% van alle notariskantoren. Dus bij de andere 98% kun je geen afspraak maken voor het ondertekenen van je Hema contract!