Je samenlevingscontract online afsluiten kan op deze 5 websites

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat ik mijn eerste blog schreef voor infotaris. Als onderwerp koos ik het online afsluiten van een samenlevingscontract. Er zijn meerdere websites waarop je dit kunt regelen en ik vroeg me destijds af welke het beste was. Het verschil tussen de aanbieders bleek groot te zijn. Sommige websites functioneerden niet goed of hadden helemaal geen landelijke dekking. Andere websites waren beter in het gebruik maar boden bijvoorbeeld heel weinig opties aan. Nu we vijf jaar verder zijn, lijkt het mij tijd voor een update. Is het in 2024 een goed idee om je samenlevingscontract online te regelen? En, zo ja, op welke website kun je dit dan het beste doen?

Wat is een online samenlevingscontract?

Allereerst is het een beetje misleidend om te spreken van een “online” samenlevingscontract. Sinds kort is het voor het eerst mogelijk om een notariële akte op afstand online te ondertekenen. De enige akte waarbij dit kan is de oprichting van een B.V. Voor alle andere partij-akten moet je nog steeds persoonlijk naar het notariskantoor.

Als je een samenlevingscontract laat maken, is het gebruikelijk om twee keer naar de notaris te gaan. In het eerste gesprek worden jullie situatie en wensen besproken en vertelt de notaris wat de mogelijkheden zijn voor het contract. Vervolgens maakt de notaris een “concept akte”. Je ontvangt dit concept normaal gezien samen met een begeleidende brief. In de brief wordt het gesprek samengevat en de inhoud van het contract uitgelegd. Als je akkoord bent met de stukken volgt er een tweede afspraak om het samenlevingscontract te ondertekenen.

Het online afsluiten van een samenlevingscontract houdt in dat je het eerste gesprek bij de notaris overslaat. Je vult zelf online alle gegevens in en daarna wordt er een concept akte gemaakt. Vervolgens kun je een afspraak maken bij de notaris voor de ondertekening. Je moet dus nog steeds persoonlijk naar de notaris. Helemaal online is je contract dus niet.

Bij een online contract kun je kiezen uit een beperkt aantal opties. Het is niet mogelijk om zelf de tekst van de akte aan te passen. Als je maatwerk wilt is het online afsluiten van een samenlevingscontract dus geen optie.

Voor alle hierna besproken websites geldt dat er een beperkt aantal notarissen is aangesloten. Per website zijn dit hooguit enkele tientallen notarissen. In heel Nederland zijn er ongeveer 900 notariskantoren. Bij de meeste notariskantoren kun je dus niet terecht voor een online samenlevingscontract.

samenlevingscontract online

1. Doe Het Zelf Notaris

Eén van de oudste websites waarop je zelf een akte kunt maken is Doe Het Zelf Notaris. De meeste notarissen hebben de afgelopen jaren hun tarieven flink verhoogd maar bij de Doe Het Zelf Notaris kost een samenlevingscontract nog steeds € 249.

De website is gebruiksvriendelijk en heeft een overzicht van notarissen die meedoen. Je kunt dus checken of er een notaris bij jou de buurt zit. Het is verstandig om dit te doen voordat je aan de slag gaat met je akte. Ik telde in totaal maar 14 aangesloten kantoren.

Vijf jaar geleden had ik wat kritiek op de inhoud van de website. Sommige vragen begreep ik niet, terwijl dit nota bene mijn vakgebied is! Zo was het mij bijvoorbeeld niet duidelijk wat er precies in het contract zou veranderen als je op “ja” of “nee” klikte bij de vragen over spaargeld en erfenissen.

Inmiddels zijn de vragen en antwoorden op de website vernieuwd. Toch vermoed ik dat veel mensen bij het onderwerp “delen van bezittingen” niet begrijpen wat er precies bedoeld wordt en wat de gevolgen van de keuzes zijn. Een foutje is al snel gemaakt.

Je kunt op deze website ook kiezen voor een combinatie van een samenlevingscontract en een testament. Ik vind het erg bijzonder dat je in dit geval de namen en geboortedata van je kinderen moet opgeven. Wat moet je dan invullen als je op dit moment in verwachting bent? De website zit verder mooi in elkaar, maar op de inhoud is wel wat aan te merken.

De reviews over Doe Het Zelf Notaris zijn overigens zeer positief. De meeste klanten hebben dus goede ervaringen.

2. Nationale Notaris

Net als Doe Het Zelf Notaris is de Nationale Notaris geen officieel notariskantoor maar een website waar notarissen bij aangesloten zijn. Behalve een website heeft de Nationale Notaris ook een backoffice voor notarissen. Een aantal (vooral kleinere) kantoren laat een deel van hun dossiers afwikkelen door deze backoffice.

Op de website van de Nationale Notaris kun je voor € 280 online een samenlevingscontract afsluiten. Je kunt op een kaart bekijken welke notarissen meedoen (mits je alle cookies accepteert, anders werkt de kaart niet). Een duidelijk voordeel van de Nationale Notaris is dat er veel meer kantoren zijn aangesloten. Ik telde in totaal ongeveer 50 notarissen. Nadelen zijn er ook. Je moet van tevoren betalen. Ook krijg je niet direct een concept. Je vult op de website een bestelformulier in en daarna kun je afrekenen. Vervolgens gaat er – neem ik aan – iemand aan de slag met het contract. Het komt allemaal niet erg innovatief over.

In 2019 heb ik geen reviews kunnen vinden op de website van Nationale Notaris. Helaas is dat in 2024, vijf jaar later, nog steeds niet het geval.

3. Ligo (gestopt)

In 2020 verscheen opeens de Ligo notarisservice in een folder van de Kruidvat. Voor € 249 kon je online een samenlevingscontract aanvragen bij Ligo. De ondertekening kon bij één van de aangesloten kantoren. Inmiddels lijkt het niet meer mogelijk te zijn om een samenlevingscontract te regelen bij Ligo. Dit lijkt me een goede zaak, want ik vond de website in 2020 niet klantvriendelijk. Bovendien waren er in heel Nederland maar 7 notarissen aangesloten. Ligo bestaat nog wel maar je kunt er dus geen samenlevingscontract meer afsluiten.

4. Hema (gestopt)

Een andere aanbieder die gestopt is met samenlevingscontracten is de Hema. Het voordeel van de Hema was dat ze lang de goedkoopste website waren met een tarief van € 205. Een nadeel was er ook. De tekst van het Hema samenlevingscontract was zo informeel dat ik mij in 2019 serieus afvroeg of het juridisch allemaal wel klopte. Het is heel goed om consumenten in normale taal voor te lichten. Maar om vervolgens de akte ook in spreektaal op te stellen, dat lijkt mij geen goed idee. Hema is helemaal gestopt met de notarisservice per 29 december 2021.

5. Nu Notariaat

De website van NuNotariaat is vergelijkbaar met Doe Het Zelf Notaris. De prijs voor een samenlevingscontract is bij NuNotariaat flink omhoog gegaan van € 199 naar € 299. Niet de goedkoopste optie, maar de website werkt prima. Je ontvangt na de bestelling direct een concept en hebt vervolgens nog het recht om het contract te annuleren.

Je hoeft bij NuNotariaat maar een paar vragen te beantwoorden. Het contract is dus grotendeels standaard. De vragen en de toelichting zijn een stuk duidelijker dan 5 jaar geleden. Ook kun je bij NuNotariaat van tevoren zien of er een notaris bij jou in de buurt aangesloten is.

6. De Digitale Notaris (gestopt)

Digitale Notaris was een website van Formaat Notarissen, een netwerk van notarissen waarvan ik me afvraag of het eigenlijk nog wel bestaat. De website van Digitale Notaris is momenteel uit de lucht. Je kunt er dus geen samenlevingscontract meer bestellen.

7. Rocketlawyer

Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Voor maar een paar tientjes kun je bij RocketLawyer zelf een samenlevingscontract maken en digitaal ondertekenen. Het gaat om een “onderhands” contract, zonder notaris. Helaas heb je daar niet zo veel aan. Tussen jullie onderling is een onderhands contract wel geldig. Maar voor de erfbelasting en het erfrecht heb je toch echt een officieel notarieel contract nodig.

Wat ik wel erg mooi vind aan deze website is dat de contracten “live” worden opgebouwd op je scherm. Dat heeft RocketLawyer een stuk beter geregeld dan de andere websites in deze lijst.

8. Thuisnotaris (nieuw)

Op het eerste gezicht maakt nieuwkomer Thuisnotaris een goede indruk. Er worden bijvoorbeeld meer vragen gesteld. Vergeleken met de andere websites zijn er dus meer opties.

De tweede indruk is echter een stuk minder. Halverwege krijg je opeens de vraag of je een verplichting tot partneralimentatie en pensioenverevening wilt opnemen in het contract. Daarmee wordt de suggestie gewekt dat dit normale afspraken zijn. Dit is absoluut niet het geval! Realiseer je goed dat het beantwoorden van deze vraag met “ja” een halvering van je pensioen kan betekenen. Of dat je voor de rest van je leven alimentatie mag betalen als je partner er met een ander vandoor gaat.

Ook is het mij niet duidelijk met wie je precies zaken doet. Thuisnotaris vermeldt geen adres op haar website. Je kunt ook geen lijst bekijken van deelnemende notariskantoren. Verder ontvang je niet direct een concept voor je akte. Na het invullen van alle vragen volgt eerst nog een “telefonisch controlegesprek” (?) en pas daarna wordt er een concept contract opgesteld.

Hoewel de website claimt tienduizenden klanten te hebben geholpen, kan ik geen reviews vinden. Dat is toch wel opmerkelijk.

Eindoordeel: teleurstellend

Eerlijk gezegd vind ik het resultaat van dit onderzoek best wel tegenvallen. Er is weinig vooruitgang geboekt in de afgelopen 5 jaar. De enige website die technisch iets leuks doet is RocketLawyer. Deze site bouwt “live” een contract op basis van de gemaakte keuzes. Je kunt dus direct zien wat de gevolgen zijn van je input. Helaas heb je daar niet zo veel aan omdat het een “onderhands” samenlevingscontract is, zonder tussenkomst van een notaris.

En de beste keus is?

Alleen bij Doe Het Zelf Notaris en NuNotariaat kun je recente beoordelingen van klanten lezen. Dit zou voor mij al voldoende reden zijn om de andere aanbieders over te slaan. NuNotariaat heeft meer aangesloten kantoren dan Doe Het Zelf Notaris. Daarom zal NuNotariaat voor veel mensen de betere keuze zijn.

Voor alle onderzochte websites, inclusief Doe Het Zelf Notaris en NuNotariaat, geldt dat ze geen ervaring bieden die vergelijkbaar is met een eerste gesprek bij de notaris. Dat is erg jammer, want er is echt meer mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan voorlichting met korte video’s of een interactieve tekst-opbouw.

Maakt het je allemaal niet zo veel uit en wil je gewoon de goedkoopste optie? Dan kun je altijd nog een geregistreerd partnerschap aanvragen bij de gemeente. Dit kan helemaal gratis, maar heeft wel een paar gevolgen die je misschien niet wilt. Zo ontstaat er bijvoorbeeld een gemeenschap van goederen. Daar zit niet iedereen op te wachten.

Wil je liever een normaal traject met een eerste gesprek bij de notaris? Kijk dan even op de website van de Goedkoopste Notaris voor de tarieven bij jou in de buurt. Op deze website publiceren een paarhonderd notariskantoren hun actuele prijzen. Binnen een paar minuten kun je vrijblijvend een paar offertes aanvragen en honderden euro’s besparen op de kosten van je samenlevingscontract.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe werkt een online samenlevingscontract?

Bij een online samenlevingscontract ga je in plaats van twee keer maar één keer langs de notaris. Helemaal online is je samenlevingscontract dus niet want de ondertekening is nog steeds bij de notaris op kantoor.

Is een online samenlevingscontract de goedkoopste optie?

Nee, een gratis partnerschap bij de gemeente is de goedkoopste manier om de erkenning van jullie relatie te regelen. Helaas hebben de meeste gemeenten een wachtlijst voor gratis partnerschappen. Voor een paarhonderd euro aan leges ben je sneller aan de beurt. Elke gemeente mag zelf zijn tarieven bepalen en de verschillen zijn best groot. Hier kun je checken wat een geregistreerd partnerschap kost in jouw gemeente. Een partnerschap geeft meer rechten dan een samenlevingscontract, maar het betekent ook dat je burgerlijke staat verandert en dat er een gemeenschap van goederen ontstaat.

Kun je ook zelf een samenlevingscontract maken?

Een zelfgemaakt samenlevingscontract is onderling wel geldig maar je hebt er weinig aan. Voor het erfrecht en de erfbelasting wordt alleen een officieel notarieel contract geaccepteerd. Als je elkaar goed beschermd wilt achterlaten bij overlijden, dan is een zelfgemaakt contract geen goed idee.

Is een online samenlevingscontract rechtsgeldig?

Omdat je voor de ondertekening van je online samenlevingscontract nog steeds naar de notaris moet, is het net zo geldig als een gewoon samenlevingscontract. In beide gevallen is het eindproduct een notarieel samenlevingscontract op papier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *