Je samenlevingscontract online afsluiten kan op deze 7 websites

Je samenlevingscontract online afsluiten, is dat een goed idee? In dit blog leg ik uit hoe het werkt en ik geef een review van de 7 websites waarop je dit kunt regelen

Hoe werkt een online samenlevingscontract?

Stel je beslist samen met je partner dat het tijd is voor een samenlevingscontract. Normaal gezien breng je daarvoor twee keer een bezoek aan de notaris. Tijdens de eerste afspraak bespreek je met de notaris wat je wensen zijn. Daarna krijg je van de notaris een concept voor je contract. Vervolgens heb je nog een tweede afspraak bij de notaris voor de ondertekening van de akte.

Wil je liever online je samenlevingscontract regelen? Dan moet je nog wel langs de notaris voor een handtekening. Helemaal online is het dus niet, want je slaat alleen de eerste afspraak over. In plaats daarvan vul je online in wat je wensen zijn. Een pluspunt is dat je meteen een concept krijgt. Je hoeft dus niet te wachten tot de notaris tijd voor je heeft. Een minpunt is dat maatwerk niet mogelijk is. Je mag wel kiezen uit een paar opties maar je kunt de tekst zelf niet aanpassen.

Hierna volgt een overzicht van de websites waarop je online een samenlevingscontract kunt maken.

samenlevingscontract online

1. Doe Het Zelf Notaris

Bij Doe Het Zelf Notaris zijn de kosten voor een online samenlevingscontract € 249. De site oogt modern en klantvriendelijk en heeft een overzicht van de notarissen die meedoen. Je kunt dus checken of er een notaris bij jou in de buurt zit voordat je aan de slag gaat. Er worden wel een paar rare vragen gesteld. Zoals de vragen over je spaargeld en erfenissen. Het is mij niet duidelijk wat je nou precies afspreekt wanneer je bij die vragen op ja of nee klikt. Met de vormgeving zit het wel goed maar de inhoud mag dus nog wat beter. Je hoeft pas te betalen bij de notaris. Dat vind ik een voordeel. De reviews op de site zijn positief dus de meeste klanten van de Doe Het Zelf Notaris hebben goede ervaringen.

2. Nationale Notaris

Bij de Nationale Notaris kun je zelf een samenlevingscontract maken voor € 255. Daarvoor krijg je een standaard contract zonder opties. Lekker simpel maar dus ook weinig waar voor je geld. Voor een handtekening kun je terecht bij één van de 50 notarissen die meedoen. De site wekt de indruk dat dit hun eigen vestigingen zijn maar dat klopt niet. Net als bij de andere sites in dit overzicht gaat het meestal om zelfstandige notarissen die meedoen aan een website. Hiermee zijn ze al een paar keer negatief in het nieuws gekomen. Op de site van de Nationale Notaris kun je helaas geen review plaatsen waardoor je ook geen ervaringen van klanten kunt lezen. Betalen moet vooraf. Dat is een nadeel.

3. Ligo

Ligo is een nieuwe speler op de markt voor online akten. Je kunt de Ligo notarisservice tegen komen in de folder van Kruidvat. Er doen (nog) niet zoveel notarissen mee aan deze site. Op een totaal van 800 kantoren zitten er maar 7 bij Ligo. Helaas kun je niet vooraf zien welke kantoren dat zijn. Daarvoor moet je eerst een account aanmaken en het nummer van je paspoort invullen. Dat is dus niet zo klantvriendelijk. De site blijkt niet goed te werken. Want bij het maken van een contract kom je opeens in een scherm met een vraag over een testament.

Vooraf staat er dat een samenlevingscontract bij Ligo € 249 kost maar als je wilt afrekenen blijkt dat € 259 te zijn. Een tientje meer dus. Je moet eerst betalen voordat ze aan de slag gaan met de akte. Je krijgt de akte dus niet te zien op je scherm en weet vooraf niet waarvoor je betaalt. Ik vind de klantbeleving niet op orde bij Ligo en kan deze site dus niet aanraden. Update: het lijkt er op dat je bij Ligo geen samenlevingscontract meer kunt maken.

4. Hema

Omdat er bij de Hema al jaren geen winst meer wordt gemaakt, proberen ze op elke manier nog wat geld te verdienen. Daarom kun je bij de Hema nu ook een verzekering afsluiten of een hotel boeken. De site is gebruiksvriendelijk en de voorlichting zit goed in elkaar. Ook heb je wat meer keuzes dan op de andere sites.

Met een prijskaartje van € 205 is het online samenlevingscontract van de Hema bijna de goedkoopste. Toch raad ik je niet aan om te kiezen voor de Hema. Want de tekst van het contract is zo informeel dat ik mij afvraag of het juridisch allemaal wel klopt. Er doen bijna geen notarissen mee aan deze site. De kans is dus groot dat je bij jou in de buurt geen notaris vindt waar je een handtekening kunt zetten. Je kunt de Hema niet bellen voor vragen en je kunt geen review plaatsen. Update: de Hema notaris service stopt per 29 december 2021.

5. Nu Notariaat

Ook bij NuNotariaat krijg je een standaard contract maar wel iets goedkoper voor € 199. Er worden maar een paar vragen gesteld dus je hebt niet veel te kiezen. De uitleg bij de vragen mag wel wat beter. Er komen veel lastige woorden voorbij die een hoop mensen niet zullen snappen. Ook deze site heeft in heel Nederland notarissen die meedoen. Een nadeel is dat je vooraf moet betalen. De reviews op de website zijn positief dus de meeste klanten van Nu Notariaat hebben goede ervaringen.

6. De Digitale Notaris

Voor € 195 heeft de Digitale Notaris het goedkoopste online samenlevingscontract. Dit is een site van Formaat Notarissen, een organisatie met een dalend aantal leden. Daardoor doen er maar weinig notarissen mee. Woon je in het zuiden, oosten of noordwesten van Nederland dan kun je beter voor een andere site kiezen. Ook dit contract is helemaal standaard. Helaas is het ook op deze site niet mogelijk om een review te schrijven. Ik kan je dus niet vertellen of hun klanten tevreden zijn.

7. Rocketlawyer

Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Voor maar € 44,90 kun je bij Rocketlawyer zelf een samenlevingscontract afsluiten zonder notaris. Maar je hebt hier weinig aan omdat je pensioenfonds dit contract zal weigeren. Niet doen dus. Wat ik wel mooi vind aan deze site is dat het contract “live” wordt gemaakt op basis van wat je invult.

8. De goedkoopste notaris

Op de website van De Goedkoopste Notaris kun je geen samenlevingscontract maken maar wel de tarieven van notarissen bij jou in de buurt vergelijken. Soms is een normaal traject bij de notaris nauwelijks duurder dan een online samenlevingscontract. En het heeft als voordeel dat je meer waar voor je geld krijgt. Want een eerste gesprek over je wensen en de mogelijkheden is bij de prijs inbegrepen. Je kunt de tarieven bij jou in de buurt bekijken op de pagina Samenlevingscontract. Het aanvragen van een offerte kost maar een paar minuten en je kunt er honderden euro’s mee besparen!

En de beste keus is?

Alleen bij DoeHetZelfNotaris en NuNotariaat kun je beoordelingen van klanten lezen. Voor mij is dat al voldoende reden om de andere sites af te raden. Voor alle sites in deze lijst geldt dat ze geen ervaring bieden die je kunt vergelijken met een eerste gesprek bij de notaris. Dat is best jammer. Want technisch gezien, moet er veel meer mogelijk zijn. Realiseer je dus dat je goedkoper uit bent maar dat je daarvoor ook echt minder krijgt.

Maakt het je allemaal niet zoveel uit en wil je gewoon de goedkoopste optie? Denk dan ook eens na over een partnerschap. Dat kun je zonder kosten regelen bij de gemeente! Geen wonder dus dat steeds meer stellen hiervoor kiezen.

website:contractcontract en testament
Doe Het Zelf Notaris€ 249€ 499
Nationale Notaris€ 255€ 640
Nu Notariaat€ 199€ 499
Digitale Notaris€ 195€ 585
De Goedkoopste notaris€ 259€ 497

De laatste update van dit blog was op 28 december 2022. Ben ik nog een site vergeten? Stuur mij dan even een bericht zodat ik die kan opnemen in dit overzicht.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe werkt een online samenlevingscontract?

Bij een online samenlevingscontract ga je in plaats van twee keer maar één keer langs de notaris. Helemaal online is je samenlevingscontract dus niet want de ondertekening is nog steeds bij de notaris op kantoor.

Check mijn review van de 7 sites waarop je zelf online een samenlevingscontract kunt maken.

Is een online samenlevingscontract de goedkoopste optie?

Nee, een gratis partnerschap bij de gemeente is de goedkoopste manier om de erkenning van je relatie te regelen.

Wil je alles zo goedkoop mogelijk regelen? Kijk dan eens wat een geregistreerd partnerschap kost in jouw gemeente.

Een partnerschap geeft meer rechten dan een contract maar het betekent ook dat je burgerlijke staat verandert.

Lees ook de Top 10 redenen om te kiezen voor een partnerschap.

Kun je ook zelf een samenlevingscontract maken?

Een zelfgemaakt samenlevingscontract is wel geldig maar je hebt er niks aan. Want je pensioenfonds en de belastingdienst accepteren alleen een notarieel samenlevingscontract.

Bekijk ook eens dit standaard samenlevingscontract.

Is een online samenlevingscontract rechtsgeldig?

Omdat je voor de ondertekening van je online samenlevingscontract nog steeds naar de notaris moet, is het net zo geldig als een gewoon samenlevingscontract. Want in beide gevallen is het eindproduct een notarieel samenlevingscontract op papier.