Schenking op papier voorbeeld akte

Een schenking op papier hoeft niet moeilijk te zijn want dit voorbeeld past op één blaadje. Je kunt een “schuldigerkenning uit vrijgevigheid” ook zonder notaris bij onderhandse akte regelen maar dat is geen goed idee. Bekijk ook even de video met tips en uitleg hieronder:

Kan een schenking op papier zonder notaris?

Bij een schenking op papier ontstaat er uit het niets een schuld aan je kind. Doe je dit om erfbelasting te besparen? Dat heeft alleen zin als je deze regels van de belastingdienst volgt. Dit betekent dat je het niet zonder notaris bij onderhandse akte mag doen. Een tweede eis is dat je elk jaar 6% rente moet betalen. Heb je de rente een keer niet betaald? Hier lees je hoe je dit kunt oplossen door de rente alsnog over te maken. Door het betalen van de rente via de bank, kan je kind later aantonen dat je de regels hebt gevolgd. Dat is belangrijk want de fiscus controleert dit na je overlijden:

schenking op papier zonder notaris
(uitleg belastingdienst over de aangifte erfbelasting)

Naast de normale vrijstelling kun je ook één keer een extra hoge vrijstelling gebruiken voor de schenking op papier:

Aan wie wil je een schenking op papier doen?Tot welk bedrag kan dat in 2022 zonder belasting?
kind, stiefkind, pleegkind€ 5.677
kind (eenmalig verhoogd 18-40 jaar)€ 27.231
kleinkind€ 2.274
overig (neef, zus, buurman)€ 2.274

Schenking op papier voorbeeld akte

Mijn voorbeeld voor je schenking op papier is zo simpel mogelijk. Ik wil daarmee duidelijk maken dat het in principe op één blaadje kan. De notaris zal normaal gezien nog wat meer tekst in de akte opnemen. Zoals het wel of niet kunnen herroepen van de schenking op papier. De notaris vertelt je daar graag meer over. Maar voordat je hiervoor een afspraak maakt, is het slim om een offerte op te vragen. Vraag daarbij ook wat de extra kosten zijn als je volgend jaar weer een schenking wilt doen.

schenking op papier voorbeeld akte
klik voor een pdf

Wel of niet doen?

Een schuldigerkenning uit vrijgevigheid heeft gevolgen voor de belasting, de eigen bijdrage voor zorg, toeslagen en uitkeringen. Bespreek daarom met de notaris de situatie van het hele gezin. Want je wilt later niet terug naar de notaris om de schenking te herroepen.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is een schenking op papier?

Bij een schenking op papier ontstaat er uit het niets een schuld aan je kind. Die schuld is voor de ouders aftrekbaar in Box 3. Het kind geeft in ruil daarvoor een vordering op in Box 3. Daarmee kun je een hoop erfbelasting besparen.

Bekijk mijn voorbeeld voor je schenking op papier.

Kun je ook zonder notaris een schenking op papier doen?

Je kunt een papieren schenking ook zelf regelen in een onderhandse akte maar dan werkt het niet voor de erfbelasting omdat daarvoor een notariële akte verplicht is.

In dit blog lees je meer over het verschil tussen een onderhandse en een notariële akte.

Wanneer moet je de schenking op papier uitbetalen?

Uiterlijk bij je overlijden wordt de schenking op papier uitbetaald. Maar je kunt ook afspreken dat de schenking al eerder wordt uitbetaald als je naar het verpleeghuis gaat. Daarmee kun je mogelijk besparen op de eigen bijdrage.

Is het je daar om te doen? Check dan ook mijn model testament waarmee je als stel duizenden euro’s zorgkosten kunt besparen.

Kun je een schenking op papier herroepen?

Ja, het is mogelijk om in overleg met de notaris in de akte op te nemen dat je de schenking op papier later kunt herroepen.

Dat kan een goed idee zijn. Want een papieren schenking heeft mogelijk geen zin meer als we een nieuw Box 3 stelsel krijgen.