Samenlevingscontract Voorbeeld 2021

Je leest het goed! Je krijgt van ons een gratis voorbeeld voor een notarieel samenlevingscontract. Dit model voldoet aan alle eisen in 2021. Alleen nog een notaris vinden voor een handtekening en je bent klaar!

Wat is een samenlevingscontract?

De overheid regelt veel onderwerpen tot in het kleinste detail. Voor samenwonen is dat niet het geval. Hierover vind je in de wet bijna niks. De wet eist alleen maar dat je naar de notaris gaat en afspreekt dat je voor elkaar zult zorgen. Verder mag je zelf weten wat je in je contract wilt opnemen. Waarom krijg je van de notaris dan zo’n lange akte waar je bijna niks van snapt? Dat is een goede vraag. In dit blog pakken we het daarom anders aan. Ons voorbeeld voor je samenlevingscontract is zo kort mogelijk en regelt alleen wat echt nodig is.

Wat zijn de redenen voor een contract?

Hoewel de wet er dus weinig over zegt, is een contract wel erg waardevol. Het gaat er vooral om dat je met een contract rechten hebt als je partner overlijdt. Je kunt voor dat geval afspreken dat de langstlevende dan het huis, de inboedel en het pensioen krijgt. Wil je ook rechten hebben wanneer je uit elkaar gaat? Denk aan een gemeenschap van goederen, alimentatie of het verdelen van je pensioen? Dan past het huwelijk of een partnerschap misschien beter bij jullie.

Voor wie is dit voorbeeld geschikt?

In ons gratis voorbeeld voor je samenlevingscontract staan alle normale afspraken. Daarbij gaan we er van uit dat je samen een huis hebt gekocht en de inboedel daarom ook van jullie samen is. Je hebt het huis betaald met een hypotheek en daarvoor ook een verzekering afgesloten. Er zijn nog geen kinderen en als er wat gebeurt moet alles naar de langstlevende gaan. Ook ben je in loondienst en wil je elkaar aanwijzen voor het partnerpensioen.

Voor wie is dit voorbeeld niet geschikt?

Staat de woning op één naam of wil je niet dat de inboedel van jullie samen is? Heb je al wel een kind, ben je ondernemer of is er een andere bijzondere situatie? Dan is een standaard contract voor jullie niet voldoende. Je kunt in dat geval het beste een afspraak maken bij de notaris voor een gesprek over je testament. Voor een goedkope notaris bij jou in de buurt kun je op deze site kijken.

Wanneer heb je een testament nodig?

Met een contract ben je nog geen erfgenaam van elkaar. Dit betekent dat je niet elkaars spaargeld krijgt bij overlijden. In een codicil kun je wel een paar privé spullen aan elkaar nalaten, zoals je sieraden. Maar erfgenaam ben je pas met een testament van de notaris. Daardoor krijg je de hele erfenis, zoals het spaargeld en de auto. De geboorte van een kind is de beste reden voor samenwoners om een testament te maken. Alleen een contract is dan niet genoeg. In je testament kun je in dat geval regelen dat de erfenis eerst naar de langstlevende gaat en daarna naar je kind. Heb je geen zin om daarvoor extra kosten te maken bij de notaris? Dat kan een reden zijn om te kiezen voor een huwelijk of een partnerschap. Dan hoef je geen testament te maken omdat alles in de wet is geregeld.

Samenlevingscontract voorbeeld

Ga je voor een standaard samenlevingscontract? Lees dan dit voorbeeld voor je samenlevingscontract samen eens door. We hebben ons best gedaan om het kort en simpel te houden. Ben je het eens met de inhoud? Dan hoef je alleen nog maar een notaris te vinden voor een handtekening. Het heeft geen zin om dit te doen zonder notaris. Want je pensioenfonds zal een zelf gemaakt contract weigeren. Dit voorbeeld voor je samenlevingscontract krijg je gratis van ons. Maar voor de handtekening van de notaris moet je wel betalen. Veel stellen vragen daarom eerst een offerte aan voordat ze een afspraak maken.

samenlevingscontract voorbeeld
klik op het plaatje voor een pdf

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een akte van de notaris waarin je afspreekt dat je voor elkaar zult zorgen. Verder mag je zelf weten wat je in het contract wilt opnemen.

Dit voorbeeld samenlevingscontract is helemaal gratis en voldoet aan alle eisen in 2021.

Waarom is een samenlevingscontract nodig?

Met een notarieel samenlevingscontract wordt je relatie erkend door de overheid. Daarbij kun je denken aan de belastingdienst en je pensioenfonds. Je betaalt hierdoor minder belasting en je krijgt een uitkering als één van jullie overlijdt.

Dit zijn de Top 10 redenen voor een samenlevingscontract.

Wanneer maak je een samenlevingscontract?

De meeste stellen maken een samenlevingscontract pas bij het kopen van een huis. Heb je een huurwoning? Dan heeft een contract toch zin vanwege het partnerpensioen. Ook de geboorte van een kind is een goede reden om naar de notaris te gaan voor een samenlevingscontract.

Deze 10 dingen moet je als samenwoners regelen wanneer je een kind krijgt.

Kun je een samenlevingscontract ook zelf opstellen met een voorbeeld?

Een zelf gemaakt samenlevingscontract is wel geldig maar je hebt er niks aan. Want je pensioenfonds en de belastingdienst accepteren alleen een notarieel samenlevingscontract.

Wil je alles zo goedkoop mogelijk regelen? Bekijk dan hier wat een geregistreerd partnerschap kost in jouw gemeente.

Een partnerschap geeft nog meer rechten dan een contract maar het betekent ook dat je burgerlijke staat verandert.

Check hier de Top 10 redenen om te kiezen voor een partnerschap.