Samenlevingscontract Voorbeeld 2023

Elk jaar gaan ongeveer 50.000 stellen naar de notaris voor een samenlevingscontract. Jullie binnenkort ook? Dit gratis voorbeeld voor een notarieel samenlevingscontract voldoet aan alle eisen in 2023. Ben je het eens met de inhoud? Dan heb je alleen nog een notaris nodig en je bent klaar!

Wat is een samenlevingscontract?

De overheid regelt veel onderwerpen tot in het kleinste detail. Maar over het maken van een samenlevingscontract vind je bijna niks in de wet. De enige eis is dat je een zorgplicht voor elkaar vastlegt bij de notaris. Verder mag je zelf weten wat je in het contract wilt opnemen. Je hebt dus een grote vrijheid om clausules toe te voegen of weg te laten.

Waarom is een samenlevingscontract nodig?

De wet zegt er dus niet veel over, maar een contract is wel erg waardevol. Het zorgt voor erkenning van je relatie door de overheid. En het geeft bescherming op het moment dat er wat gebeurt. Want je mist een paar belangrijke rechten als je geen samenlevingscontract hebt.

Stellen met een contract kunnen elkaar aanmelden voor het partnerpensioen. Dat is een uitkering die direct ingaat als er wat gebeurt. Ook kun je in het contract afspreken dat bij overlijden het koophuis en de inboedel naar de langstlevende gaan. Zonder een contract heb je deze rechten niet.

Er zijn ook een paar rechten en plichten die je niet krijgt met een samenlevingscontract. Zo ontstaat er bijvoorbeeld geen gemeenschap van goederen. En je hebt ook geen recht op partneralimentatie of pensioenverevening als je uit elkaar gaat. Wil je dat juist wel? Dan past het huwelijk of het partnerschap misschien beter bij je.

Het gevaar van een standaard contract

De meeste notarissen werken met een landelijk model dat al 10 jaar niet is bijgewerkt. Het is een lange tekst waar veel mensen niks van snappen. In mijn voorbeeld samenlevingscontract pak ik het daarom anders aan. Het is zo kort mogelijk en regelt alleen wat echt nodig is. Ook schrijf ik een paar dingen heel anders op dan de meeste notarissen. Wil je weten wat er niet klopt aan het standaard contract dat de meeste notarissen gebruiken? Bekijk dan de video hieronder:

Voor wie is dit voorbeeld geschikt?

In mijn gratis voorbeeld voor je samenlevingscontract staan alle normale afspraken. Het model gaat uit van de volgende situatie:

  • Jullie hebben samen een huis gekocht.
  • De inboedel is ook van jullie samen.
  • Jullie hebben een hypotheek en een overlijdensrisicoverzekering.
  • Er zijn nog geen kinderen, ook niet uit een vorige relatie.
  • Bij overlijden willen jullie dat het huis en de inboedel naar de langstlevende gaan.
  • Jullie zijn in loondienst en bouwen pensioen op.

Ik ga er dus vanuit dat jullie echte “starters” zijn, zonder speciale wensen.

Voor wie is dit voorbeeld niet geschikt?

Een standaard contract is niet geschikt in de volgende gevallen:

  • Het koophuis staat op één naam.
  • Jullie willen niet dat de inboedel van je samen is.
  • Er is al wel een kind.
  • Jullie hebben speciale wensen.

Wanneer heb je een testament nodig?

Met alleen een contract ben je nog geen erfgenaam van elkaar. Als je dat wel wilt zijn, dan heb je ook een testament nodig. Daarin kun je het privé vermogen aan elkaar nalaten. Denk bijvoorbeeld aan je spaargeld of je auto. Je kunt beide documenten in één keer regelen bij de notaris. Dat is wel zo handig en het bespaart geld omdat je normaal gezien een combikorting krijgt.

Is er al een kind of heb je een kinderwens en ben je niet van plan om te trouwen? Maak dan altijd een testament. Daarin kun je regelen dat de erfenis eerst naar de langstlevende gaat en daarna naar je kind. Voor gehuwden is dat in de wet geregeld maar voor samenwoners niet. Als je een kind hebt, dan is het slim om alles net zo te regelen als een gehuwd stel. Want daarmee voorkom je een hoop kosten en belastingen als er wat gebeurt.

Heb je geen zin om naar de notaris te gaan maar zie je een huwelijk ook niet zitten? Denk dan eens na over een partnerschap. Steeds meer stellen kiezen daarvoor.

Samenlevingscontract voorbeeld

Ga je voor een standaard samenlevingscontract zonder testament? Lees dit voorbeeld voor je samenlevingscontract dan eens door. Ik heb mijn best gedaan om het kort en simpel te houden. Het tarief voor een samenlevingscontract verschilt per notaris en ligt tussen € 259 en € 997. Gezien het enorme verschil raad ik je aan om eerst een paar offertes op te vragen voordat je een notaris kiest. Je vindt de goedkoopste notaris bij jou in de buurt op de pagina Samenlevingscontract. Het opvragen van een offerte kost maar een paar minuten en je bespaart er honderden euro’s mee!

samenlevingscontract voorbeeld
klik op het plaatje voor een pdf

Past een standaard contract niet bij jullie? Of wil je ook een testament maken? Kijk dan eens op mijn andere website AkteMaken.nl. Daar vind je gratis (!) uitgebreide voorbeelden met opties voor je samenlevingscontract en testament.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een akte van de notaris waarin je als samenwoners een paar afspraken vastlegt. Een contract zorgt voor erkenning van je relatie door de overheid. En het geeft bescherming op het moment dat er wat gebeurt. Want voor samenwoners is er bijna niks in de wet geregeld.

Dit voorbeeld samenlevingscontract is helemaal gratis en voldoet aan alle eisen in 2023.

Waarom is een samenlevingscontract nodig?

Zonder een samenlevingscontract mis je een paar belangrijke rechten. Stellen met een contract kunnen elkaar aanmelden voor het partnerpensioen. Veel mensen weten niet dat het partnerpensioen direct ingaat als er wat met je partner gebeurt. Ook kun je in het contract afspreken dat bij overlijden het koophuis en de inboedel naar de langstlevende gaan. Zonder een contract heb je deze rechten niet.

Check hier de Top 10 redenen om een samenlevingscontract te maken.

Wat leg je vast in een samenlevingscontract?

De enige verplichte afspraak is de zorgplicht voor elkaar. Dit is een eis van je pensioenfonds en de belastingdienst. Verder mag je zelf weten wat je in het contract wilt opnemen. Je hebt dus een grote vrijheid om clausules toe te voegen of weg te laten.

De meeste stellen maken een samenlevingscontract op het moment dat ze een huis kopen. Daarom gaat een groot deel van het contract over de eigendom van je huis en de inboedel. Maar ook als je een huurwoning hebt, heeft het zin om een contract te maken. Vooral omdat je elkaar met een contract kunt aanmelden voor het partnerpensioen.

Een andere reden om een contract te maken, is de geboorte van een kind. Lees daarom ook mijn blog met de 10 juridische dingen die je als samenwoners moet regelen wanneer je een kind verwacht.

Kun je zelf een samenlevingscontract opstellen?

Ja, je kunt zelf een samenlevingscontract opstellen. Zo’n zelf gemaakt contract is tussen jullie onderling gewoon geldig. Maar je hebt daar niet veel aan. Want je pensioenfonds en de belastingdienst accepteren alleen een notarieel samenlevingscontract.

Wil je graag wat regelen maar wel zo goedkoop mogelijk? Check dan wat een geregistreerd partnerschap kost in jouw gemeente. Een partnerschap geeft meer rechten dan een contract maar het betekent ook dat je burgerlijke staat verandert. Hier vind je de Top 10 redenen om te kiezen voor een partnerschap.