Samenlevingscontract Voorbeeld 2024

Elk jaar gaan ongeveer 50.000 stellen naar de notaris voor een samenlevingscontract. Jullie binnenkort ook? Op deze pagina vind je een gratis voorbeeld samenlevingscontract dat aan alle eisen voldoet in 2024. Ben je het eens met de inhoud? Dan heb je alleen nog een notaris nodig om je samenlevingscontract af te ronden.

Wat is een samenlevingscontract?

De overheid regelt veel onderwerpen tot in het kleinste detail. Maar over het maken van een samenlevingscontract vind je bijna niks in de wet. De enige eis is dat je een zorgplicht voor elkaar vastlegt bij de notaris. Als dat er in staat, mag het een samenlevingscontract heten. Voor de rest mag je zelf weten wat je in het contract wilt opnemen. Er is dus een grote vrijheid om clausules toe te voegen of weg te laten.

Waarom is een samenlevingscontract nodig?

De wet zegt er dus niet veel over, maar een contract is wel erg waardevol. Het zorgt onder andere voor erkenning van je relatie door de overheid. En het geeft bescherming op het moment dat er wat gebeurt. Zonder een samenlevingscontract mis je een paar belangrijke rechten als één van beiden overlijdt. Je kunt in het contract bijvoorbeeld afspreken dat het gezamenlijke koophuis bij overlijden naar de langstlevende gaat.

Veel stellen twijfelen tussen een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap. Het verschil tussen beide opties zit hem vooral in de rechten en plichten wanneer je uit elkaar gaat. Bij een samenlevingscontract ontstaat er geen gemeenschap van goederen en heb je geen recht op partneralimentatie en pensioenverevening. Bij een geregistreerd partnerschap heb je daar wel recht op. Als je niet wilt dat deze rechten ontstaan, dan is een samenlevingscontract de beste keuze.

Het gevaar van een standaard contract

De meeste notarissen werken met een landelijk model voor het samenlevingscontract dat al 10 jaar niet is bijgewerkt. Het is een lange tekst waar veel mensen niks van snappen. In mijn voorbeeld samenlevingscontract pak ik het daarom anders aan. Het is zo kort mogelijk en regelt alleen wat echt nodig is. Wil je weten wat er volgens mij niet klopt aan het standaard contract dat veel notarissen gebruiken? Bekijk dan de video hieronder:

meer video’s voor samenwoners vind je op mijn YouTube kanaal

Voor wie is dit voorbeeld geschikt?

In het gratis voorbeeld voor een samenlevingscontract hieronder staan alle gebruikelijke afspraken. Het model gaat uit van de volgende situatie:

  • Jullie hebben samen een huis gekocht.
  • Jullie willen dat de inboedel gemeenschappelijk is.
  • De hypotheek staat op twee namen.
  • Jullie hebben geen kinderen, ook niet uit een vorige relatie.
  • Als één van beiden overlijdt, willen jullie dat het huis en de inboedel naar de langstlevende gaan.
  • Jullie zijn in loondienst en bouwen pensioen op.

Ik ga er dus van uit dat jullie echte “starters” zijn, zonder speciale wensen.

Voor wie is dit voorbeeld niet geschikt?

Een standaard samenlevingscontract zonder testament is niet geschikt in de volgende gevallen:

  • Het koophuis staat op één naam.
  • Er zijn één of meer kinderen.
  • Jullie situatie is bijzonder en je wilt speciale afspraken opnemen in het contract.

Investeert één van beiden meer geld in het huis en wil je daarover iets afspreken? Standaard staat in een samenlevingscontract dat je dit geld terug mag vragen als je uit elkaar gaat. Het vaststellen van de hoogte van het bedrag hoeft niet bij de notaris. Dit kun je ook zelf rechtsgeldig op papier zetten. In deze situatie volstaat een standaard samenlevingscontract.

Wanneer heb je een testament nodig?

Door een samenlevingscontract word je geen erfgenaam van elkaar. Wil je dat wel? Dan kun je het contract aanvullen met een testament. Daarin kun je het privé vermogen aan elkaar nalaten. Denk bijvoorbeeld aan je spaargeld of je auto.

Zijn er kinderen of heb je een kinderwens? Dan is het altijd verstandig om een testament te maken. Het samenlevingscontract regelt alleen de verhouding tussen jullie als partners. Wanneer een samenwoner overlijdt zonder testament, gaat de erfenis op grond van de wet naar de kinderen. In een testament kun je bepalen dat de erfenis eerst naar de langstlevende gaat en daarna naar de kinderen. Voor gehuwden is dit standaard in de wet geregeld, maar voor samenwoners niet.

Zijn er nog geen kinderen en wil je trouwen voordat je kinderen krijgt? Dan is een samenlevingscontract zonder testament een prima oplossing voor de tussentijd. Voor dat geval is het voorbeeld hieronder ook geschikt.

Samenlevingscontract voorbeeld

In het voorbeeld samenlevingscontract hieronder staan alle gebruikelijke afspraken over het huis, de inboedel en de financiën.

samenlevingscontract voorbeeld
klik op de afbeelding voor een pdf

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een notariële akte waarin twee samenwoners een wederzijdse zorgplicht vastleggen. Dit zijn de enige eisen die de wet stelt. Een contract zorgt voor erkenning van je relatie door de overheid. En het geeft bescherming op het moment dat er wat gebeurt. Voor samenwoners zonder contract is er bijna niks in de wet geregeld.

Waarom is een samenlevingscontract nodig?

Het belangrijkste gevolg van een samenlevingscontract is dat je een paar rechten hebt indien je partner overlijdt. Denk bijvoorbeeld aan het recht om de koopwoning en inboedel over te nemen. Zonder een contract heb je deze rechten niet. Ook geeft een contract duidelijkheid op het moment dat je uit elkaar gaat. Denk bijvoorbeeld aan de vraag wie eigenaar is van welke spullen. Of hoe het zit met eigen geld in de woning.

Wat leg je vast in een samenlevingscontract?

De enige verplichte afspraak in het contract is de zorgplicht voor elkaar. Verder mag je zelf weten wat je in het contract wilt opnemen. Er is dus een grote vrijheid om clausules toe te voegen of weg te laten.

De meeste stellen maken een samenlevingscontract op het moment dat ze een huis kopen. Daarom gaat een groot deel van het contract over de eigendom van je huis en de inboedel. Maar ook als je een huurwoning hebt, heeft het zin om een contract te maken.

Kun je zelf een samenlevingscontract opstellen?

Ja, je kunt zelf een samenlevingscontract opstellen. Zo’n zelfgemaakt contract is tussen jullie onderling gewoon geldig. Het probleem is dat je daar niet zoveel aan hebt. Want een contract maak je ook voor de buitenwereld, zoals je pensioenfonds en de belastingdienst. Die accepteren alleen een notarieel samenlevingscontract.

Wil je wel wat regelen voor elkaar, maar liever geen kosten maken? Dan kun je overwegen om een partnerschap aan te gaan bij de gemeente. Hier kun je checken wat een partnerschap kost in jouw gemeente.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *