Kind op komst maar niet getrouwd? Regel dan deze 10 dingen

Is jullie eerste kind op komst maar zijn jullie niet getrouwd? Dan behoor je tot een meerderheid. Want sinds een aantal jaren heeft meer dan de helft van alle eerste kinderen ongehuwde ouders. Uit onderzoek blijkt dat vooral jonge stellen op zich wel willen trouwen, maar dat ze dit uitstellen. Het gevolg is dat veel stellen naar de notaris gaan voor een samenlevingscontract als er een kind op komst is. Dit is noodzakelijk omdat er in de wet weinig geregeld is voor samenwoners. Aan de ene kant is dat een nadeel, omdat je meer zelf moet doen. Aan de andere kant is het ook een voordeel. Want je hebt veel vrijheid om de zaken te regelen op een manier die bij jullie past.

meer video’s voor samenwoners vind je op mijn YouTube kanaal

1. Erkenning

Als je getrouwd bent en zwanger raakt, gaat de wet er van uit dat je echtgenoot de vader is van je kind. Hiermee staat het ouderschap van de vader automatisch vast. Voor samenwoners is dat niet het geval. Als je niet gehuwd bent en niet geregistreerd als partner moet je een afspraak maken bij de gemeente om het kind te erkennen. Ook als je een samenlevingscontract hebt is het nog steeds nodig om je kind te erkennen. Pas daarna staat juridisch gezien het ouderschap van de vader vast. Doe je dat niet? Dan heeft het kind officieel maar één ouder.

Je kunt de erkenning al tijdens de zwangerschap regelen. Gelukkig is het helemaal gratis. Eén afspraak bij de gemeente is voldoende om dit in orde te maken. Op dat moment kun je ook alvast aangeven welke achternaam het kind krijgt. De meeste ouders kiezen nog altijd voor de achternaam van de vader. Hiervoor is een handtekening nodig van de moeder. Dit is een extra reden om de erkenning vóór de bevalling te regelen. Anders moet de moeder persoonlijk mee naar de gemeente voor de geboorteaangifte. Daar zit je vlak na de bevalling niet op te wachten.

2. Aangifte

Na de geboorte van je kind moet je binnen drie dagen aangifte doen bij de gemeente. Ook dit is gratis. De aangifte zorgt er voor dat de overheid weet dat je kind bestaat. Je kind wordt ingeschreven in de basisadministratie en krijgt een zogenoemd “BSN” nummer.

Zoals je hierboven al hebt gelezen, is het verstandig om de erkenning en naamkeuze tijdens de zwangerschap te regelen. Dit zorgt er voor dat de vader de aangifte zelfstandig kan regelen bij de gemeente.

3. Gezag

Tot 1 januari 2023 moest je het ouderlijk gezag van de vader los van de erkenning en aangifte regelen bij de rechtbank. Dankzij een wijziging van de wet krijg je als vader nu automatisch het gezag door de erkenning.

Deze nieuwe regel geldt alleen voor nieuwe erkenningen. Is jullie tweede kind op komst en zijn jullie nog altijd niet getrouwd? Dan hoef je voor het tweede kind alleen de erkenning te regelen en volgt hieruit automatisch dat de vader ouderlijk gezag heeft. Is jullie eerste kind enkele jaren geleden geboren en hebben jullie destijds alleen de erkenning geregeld en niet het gezag aangevraagd? Dan moet je dit nog steeds apart regelen bij de rechtbank. Gelukkig kan de aanvraag online en is het helemaal gratis. Er is dus geen reden om het niet te doen.

4. Voogdij

Een vierde onderwerp dat je helemaal gratis kunt regelen is de benoeming van een voogd. Vroeger kon dit alleen bij de notaris in een notariële akte. Tegenwoordig kun je ook online met je DigiD een voogd benoemen. De online optie is gratis. Het vastleggen van de voogdij bij de notaris kost een paarhonderd euro.

Het voordeel van een voogdijbenoeming bij de notaris is dat je meer opties hebt dan bij de rechtbank. Zo kun je de voogdij aanvullen met een testamentair bewind. Ook kun je bij de notaris reserve erfgenamen benoemen voor het geval dat jullie samen met de kinderen overlijden.

5. Samenlevingscontract

In Nederland hoef je niet te trouwen om je zaken goed te regelen. Samenwoners kunnen dezelfde fiscale voordelen krijgen als gehuwden. Ook kun je elkaar aanmelden voor het partnerpensioen en is het mogelijk om een langstlevende testament te maken. Voor veel regelingen geldt wel de eis dat je een notarieel samenlevingscontract moet hebben. Een voorbeeld hiervan is de erfbelasting. Zonder contract moet je vijf jaar samenwonen voordat je recht hebt op de partnervrijstelling. Met een samenlevingscontract heb je hier na een half jaar samenwonen al recht op.

Het heeft geen zin om zelf een samenlevingscontract te maken. Alleen een notarieel contract wordt erkend. Wist je trouwens dat notarissen zelf hun tarieven mogen bepalen? Hierdoor zijn er grote prijsverschillen tussen notariskantoren. Vraag daarom altijd een paar offertes op voordat je een notaris kiest. Je vindt de goedkoopste notaris bij jou in de buurt op deze pagina. Vul een plaatsnaam in en je ziet direct hoeveel geld je kunt besparen.

6. Testament

Als je getrouwd bent of geregistreerd als partner geldt er op grond van de wet automatisch een “langstlevende regeling”. Dit betekent dat je erfenis eerst naar je langstlevende partner gaat. De kinderen ontvangen hun deel pas na het overlijden van de langstlevende. De voordelen van deze regeling zijn de lage afwikkelingskosten en de lage erfbelasting.

De wettelijke regeling geldt niet voor samenwoners. Als je geen testament hebt, gaat je erfenis direct naar de kinderen. Dit maakt je erfenis duurder om af te wikkelen, onder andere vanwege de minderjarigheid van je kinderen en de hogere erfbelasting. Het is daarom verstandig voor samenwoners om een langstlevende testament te maken. Daarin kun je bepalen dat de erfenis eerst naar je partner gaat, net als bij gehuwde stellen.

Een testament is een persoonlijk document. Als stel heb je er dus twee nodig. De meeste notarissen hanteren een “combi tarief” als je in één keer een samenlevingscontract en twee testamenten laat maken.

Wil je liever geen kosten maken bij de notaris? Denk dan eens na over een geregistreerd partnerschap. Dit heeft juridisch dezelfde gevolgen als een huwelijk en je kunt het gratis (!) regelen bij de gemeente. In de meeste gevallen is het niet nodig om partnerschapsvoorwaarden of testamenten te maken.

7. Partnerpensioen

Eén van de belangrijkste dingen die je moet regelen als je samen een kind verwacht is de aanmelding voor het partnerpensioen. Dit heeft tot gevolg dat je partner jouw pensioen erft als jou wat overkomt. Veel mensen weten niet dat het partnerpensioen direct ingaat bij overlijden en dus niet pas op de pensioengerechtigde leeftijd. Juist dit maakt het zo belangrijk om je partner aan te melden. Zonder partnerpensioen staat je partner misschien wel op straat als jou wat overkomt, omdat jouw inkomen wegvalt.

Gehuwden en geregistreerd partners hebben automatisch recht op partnerpensioen. Een voorwaarde is wel dat je op dit moment pensioen opbouwt. Ben je bijvoorbeeld voor jezelf begonnen en hierdoor gestopt met het opbouwen van pensioen? Dan is het meestal niet mogelijk om je partner aan te melden.

Dankzij de nieuwe Pensioenwet hoeven pensioenfondsen niet meer te vragen om een notarieel samenlevingscontract bij de aanmelding. Helaas hebben nog niet alle pensioenfondsen deze nieuwe regel ingevoerd.

8. Overlijdensrisicoverzekering

Nederlanders zijn gek op verzekeren. Van huisdieren tot elektrische fietsen, overal sluiten we een polis voor af.  De geboorte van een kind is een goed moment om nog eens naar je verzekeringen te kijken.

Zijn jullie samen eigenaar van een koopwoning en beiden in loondienst? Dan is er een grote kans dat jullie uitstekend verzekerd zijn als één van beiden overlijdt. Vaak is er sprake van een verzekering waarmee de hypotheek wordt afgelost. Hierdoor gaan de woonlasten omlaag waardoor de langstlevende het huis niet hoeft te verkopen. Daarnaast erft de langstlevende het partnerpensioen, waarvan hij of zij de boodschappen en andere kosten kan betalen.

Hebben jullie geen koopwoning of bouwen jullie geen pensioen op? Dan kun je zelf een polis afsluiten. Dit kan heel gemakkelijk online. Het is verstandig om over en weer een polis af te sluiten op elkaars leven. A sluit dus een polis af op het leven van B en andersom sluit B een polis af op het leven van A. Dit wordt een kruislingse verzekering genoemd. Het voordeel hiervan is dat de uitkering belastingvrij is!

Welk bedrag zou jij op deze manier aan je partner willen nalaten? Op deze pagina bereken je binnen één minuut de premie. Voor een paar euro per maand kun je al een flink bedrag verzekeren.

9. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wie voor zichzelf begint sluit meestal niet direct een verzekering af tegen arbeidsongeschiktheid. Sommige beroepsgroepen zitten verplicht bij een pensioenfonds, zelfs als ze ondernemer zijn. Een pensioenregeling omvat vaak een aanvullende regeling voor arbeidsongeschiktheid. De meeste ZZP’ers bouwen geen pensioen op en hebben geen (of maar een beperkte) arbeidsongeschiktheidsverzekering.

De geboorte van een kind is een goede reden om opnieuw naar het risico van arbeidsongeschiktheid te kijken. Naast jezelf zijn er nu nog twee mensen, je partner en je kind, afhankelijk van jouw inkomen. Waar gaat je gezin van leven als jij niet meer kunt werken?

Wist je dat het ook mogelijk is om een kleine verzekering af te sluiten waarvan je de dekking op een later moment kunt verhogen? Ben je nieuwsgierig naar de kosten en de voorwaarden? Op deze pagina kun je een premie berekenen.

10. Belastingen en toeslagen

Iets waar de overheid echt iets aan moet doen is het oerwoud aan partnerbegrippen. Toeslagpartner, fiscaal partner, pensioenpartner, geregistreerd partner, ze betekenen allemaal iets anders en ook de voorwaarden verschillen per geval. Zo ben je automatisch fiscaal partner als je samenwoont en een kind krijgt. Pensioenpartner ben je alleen automatisch als je getrouwd bent of geregistreerd als partner. Wanneer je toeslagpartner bent verschilt zelfs per toeslag! Op sommige regelingen heb je zelf geen invloed, op andere regelingen juist wel. Het is verstandig om je te verdiepen in alle wijzigingen en opties, zodat je niets over het hoofd ziet.

Meer lezen?

kind op komst niet getrouwd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *