Kind op komst maar niet getrouwd? Regel dan deze 10 dingen

Van alle eerst geboren kinderen heeft meer dan de helft ouders die niet zijn gehuwd. Is bij jou het eerste kind op komst maar ben je niet getrouwd? Dan hoor je dus bij de grootste groep. In dit blog leg ik uit wat je in dat geval zelf moet regelen. Je kunt ook de video versie met extra tips hieronder bekijken:

1. Erkenning

Woon je ongehuwd samen, dan ben je officieel pas vader als je het kind hebt erkend. Dit kun je al voor de geboorte gratis regelen bij de gemeente. Je kunt op dat moment ook aangeven welke achternaam het kind krijgt.

2. Aangifte

Als het kind geboren is, moet je daarvan binnen 3 dagen aangifte doen bij de gemeente. Ook dit is gratis. De aangifte zorgt er voor dat de overheid weet dat je kind bestaat. Je kind krijgt op dat moment ook een BSN nummer.

3. Gezag

Na de aangifte ben je nog niet klaar. De derde stap is het regelen van het gezag bij de rechtbank. Hiervoor hoef je geen afspraak te maken omdat je dit gratis online kunt doen met je DigiD. Vanaf dat moment zijn alle rechten en plichten tussen ouder en kind goed geregeld.

  • update 26 november 2020: er komt een nieuwe wet aan waardoor je na erkenning vanzelf het gezag krijgt.

4. Voogdij

Weet je al wie er voor je kind gaat zorgen als jou wat gebeurt? Het vastleggen van de voogdij kan bij de rechtbank of de notaris. De eerste is gratis maar bij de tweede heb je meer opties. Voor beide manieren is dus wat te zeggen.

5. Samenlevingscontract

Geen samenlevingscontract maar wel een kind? Het erkennen van je kind is belangrijk, maar het erkennen van je relatie ook. Dat doe je met een samenlevingscontract bij de notaris.

6. Testament

Met een samenlevingscontract ben je nog geen erfgenaam van elkaar. Dit kun je regelen in een testament. Is er een kind op komst en ben je niet getrouwd? Dan voorkomt een testament een hoop kosten en belasting bij overlijden.

7. Partnerpensioen

Misschien wel het belangrijkste dat je moet regelen is het partnerpensioen. Je partner krijgt hierdoor een uitkering bij overlijden. Hiermee laat je jouw partner en kind goed verzorgd achter. Je kunt elkaar aanmelden zodra je 6 maanden samenwoont en een contract hebt getekend bij de notaris.

8. Overlijdensrisicoverzekering

De geboorte van een kind is een goede reden om opnieuw naar je polissen te kijken. Voor advies hierover kun je naar de bank of je hypotheekadviseur gaan. Het afsluiten van een polis die uitkeert bij overlijden is vooral van belang als je geen pensioen opbouwt of het koophuis op 1 naam staat. Ben je zwanger en niet samenwonend dan kun je elkaar niet aanmelden voor het pensioen maar wel een verzekering afsluiten.

9. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Ben je ondernemer of zzp’er? Een verzekering voor als je niet meer kunt werken is erg duur. Heb je deze in het verleden niet afgesloten, dan denk je daar nu misschien anders over. Want waar gaat je gezin van leven als jij niet meer voor een inkomen kunt zorgen?

10. Belastingen en toeslagen

Was je nog geen fiscaal partner en toeslagpartner? Als je samenwoont met kind dan ben je dit vanzelf. Het is slim om uit te zoeken wat hiervan de gevolgen zijn, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

kind op komst niet getrouwd

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe regel je erkenning, aangifte en gezag?

De erkenning van je kind regel je bij de gemeente. Het beste doe je dit al tijdens de zwangerschap. Je kunt op dat moment aangeven welke achternaam het kind krijgt. Aangifte doe je ook bij de gemeente, binnen 3 dagen na de geboorte. Het gezag regel je daarna online bij de rechtbank. Zowel de erkenning, de aangifte als het gezag is gratis. Ook de voogdij kun je nu gratis regelen.

Check mijn blog met meer info over het benoemen van een voogd.

Wat moet je bij de notaris regelen als er een kind op komst is maar je niet getrouwd bent?

Bij de notaris kun je een samenlevingscontract en testament laten maken. Het erkennen van je kind is belangrijk, maar het erkennen van je relatie ook. Dat doe je met een samenlevingscontract bij de notaris.

Check ook het blog met de 10 redenen om een contract te maken.

Met een samenlevingscontract ben je nog geen erfgenaam van elkaar. Dit kun je regelen in een testament. Is er een kind op komst en ben je niet getrouwd? Dan voorkomt een testament een hoop kosten en belasting bij overlijden.

Hoe zit het met de belastingen als je een kind krijgt?

Samenwoners met kind zijn verplicht fiscaal partner en toeslagpartner. Dit betekent dat je samen belastingaangifte moet doen en dat je toeslagen anders worden berekend.

Wat moet je regelen voor je pensioen en verzekeringen als er een kind op komst is?

Je partner heeft pas recht op partnerpensioen als je een samenlevingscontract hebt getekend bij de notaris en dit doorgeeft aan je pensioenfonds.

Denk samen eens na over een overlijdensrisicoverzekering. Het kan zijn dat je al een polis hebt bij een doorlopend krediet of de hypotheek maar vaak is die te laag voor de nieuwe situatie.

Ben je niet in loondienst, dan is de geboorte van een kind een goede reden om opnieuw na te denken over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als je deze in het verleden niet hebt afgesloten, wil je dat nu misschien wel doen. Want waar gaat je gezin van leven als jij niet meer voor een inkomen kunt zorgen?