Erfenis register? De 4 websites met info over erfenissen

Het kan soms erg lastig zijn om gegevens over een nalatenschap te achterhalen. Gelukkig kun je bij meer dan één register info opvragen over een erfenis.

1. Het Centraal Testamentenregister

Als je een testament maakt bij de notaris, dan wordt dit geregistreerd in het Centraal Testamentenregister. Het testament zelf ligt in de kluis bij de notaris. In het register staat alleen maar dat er een testament is. Voor de inhoud van het testament moet je bij de notaris zijn. Het CTR is vooral van belang voor erfgenamen en executeurs. Dankzij dit register weet je in welk testament je moet kijken voordat je met de erfenis bezig gaat.

2. Het boedelregister

Het boedelregister is vooral van belang voor schuldeisers en andere belanghebbenden. Hier kun je checken of een erfenis is verworpen of beneficiair aanvaard. En je kunt zien of er al een notaris bezig is met de erfenis. Als er een notaris in het boedelregister staat, dan heeft hij of zij meestal een verklaring van erfrecht gemaakt. En een schuldeiser kan daar ook recht op hebben:

erfenis register

3. Het huwelijksgoederenregister

Wanneer een overledene gehuwd was, dan wil je ook weten of diegene een gemeenschap van goederen had. Want dit maakt verschil voor de omvang en samenstelling van de erfenis. Als je bezig bent met een erfenis van iemand die getrouwd was, dan kun je bij dit register checken of er huwelijkse voorwaarden zijn.

4. De consignatiekas

Is een erfenis onbeheerd of zijn de erfgenamen onbekend? Dan kan een erfenis in dit register belanden. Claimt niemand de erfenis, dan komt het bedrag na 20 jaar toe aan de overheid. Een erfenis komt hier niet snel terecht. Meestal heeft een instantie al lang geprobeerd om een erfgenaam te achterhalen maar is dat niet gelukt. Wanneer iemand nog maar net is overleden, heeft het dus geen zin om in dit register te zoeken.

De belastingdienst

De laatste instantie waar je info over een erfenis kunt opvragen, mag je niet echt een register noemen. Kinderen hebben na het overlijden van hun laatste ouder vaak vragen over de erfenis van de ouder die het eerste overleed. Die is soms al 20 of 30 jaar geleden gestorven. Vaak is er uit die tijd geen administratie meer. En de bank bewaart zo lang ook geen gegevens. Maar de fiscus kan je misschien nog wel helpen. Want vaak is er nog een kopie van de aangifte successierecht bewaard. Ook van vóór het jaar 2000 heeft de belastingdienst nog kopieën. Hier lees je hoe je daar aan kunt komen.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe weet ik wie de erfgenamen zijn?

Je kunt bij het CTR informeren of er een testament is en daarna bij de notaris vragen of je erfgenaam bent. Een andere optie is het boedelregister. Daar kun je zien of iemand beneficiair erfgenaam is. Ook is daar bekend of er een notaris betrokken is bij de erfenis. Bij die notaris kun je als schuldeiser mogelijk de verklaring van erfrecht inzien.

Wat zijn je rechten als schuldeiser van een erfenis?

Het woord schuldeiser vind je wel 46 keer in het erfrecht. Je hebt veel rechten die je in kunt roepen. Belangrijk is dat je de vordering op tijd en bij de juiste persoon indient. Gaat het om veel geld en heb je twijfels over de betaling? Dan kan het de moeite waard zijn om een erfrecht advocaat in te schakelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *