Wanneer gaat een erfenis naar de staatskas?

Er zijn twee situaties waarin een erfenis naar de staatskas gaat. De eerste is dat iemand geen erfgenamen heeft. De tweede is dat iemand wel erfgenamen heeft maar dat die niet vindbaar zijn. In beide gevallen gaan erfenissen naar de overheid.

1. Geen erfgenamen, dan gaat de erfenis naar de staatskas

Stel dat iemand overlijdt zonder testament, zonder echtgenoot en zonder kinderen. De ouders zijn al overleden en er zijn ook geen broers of zussen. In zo’n geval kom je bijvoorbeeld uit bij een oom. Dat is een erfgenaam in de derde graad. Want je gaat eerst twee graden omhoog om bij de grootouders te komen, en daarna één graad omlaag om bij de oom uit te komen.

Stel dat die oom ook al is overleden, en zijn kinderen en kleinkinderen ook. Maar er is nog wel een achterkleinkind. Dat is dan een bloedverwant in de zesde graad. Want tussen de oom en het achterkleinkind zitten nog weer drie graden. Dit achterkleinkind van de oom kan op grond van de wet nog erven:

erfenis staatskas

Heb je wel een testament? Dan mag je natuurlijk wel een erfgenaam aanwijzen voorbij de zesde graad. Maar zonder testament, dus op grond van de wet, erf je niet als je meer dan zes graden verwijderd bent van de erflater.

Laat je op grond van de wet geen erfgenaam na, dan gaat je erfenis op grond van artikel 4:189 naar de staatskas.

2. Wel erfgenamen, maar niet vindbaar

Stel dat je wel erfgenamen hebt maar ze zijn niet vindbaar. Denk aan het geval dat iemand in Nederland overlijdt, terwijl bekend is dat hij nog een broer heeft aan de andere kant van de wereld.

Het blijkt niet mogelijk om te achterhalen waar die broer woont en of hij nog in leven is en of hij kinderen achter heeft gelaten. In zo’n geval komt de erfenis ook onder beheer van de staatskas. Meldt zich 20 jaar niemand om een bedrag te claimen? In dat geval gaan erfenissen ook naar de overheid.

erfenissen overheid

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wanneer gaat een erfenis naar de staat?

Een erfenis gaat naar de staat als iemand geen erfgenamen heeft. Dit kan het geval zijn omdat iemand geen naaste familie heeft. Wat ook kan, is dat iemand wel familie heeft maar dat deze onvindbaar is.

Tot welke graad moet je een erfenis verwerpen?

Degenen die de erflater verder dan de zesde graad bestaan, erven niet. Dit betekent dat – als er geen testament is – het niet nodig is om te verwerpen als je zevende graad familie bent.