Openstaande erfenissen vind je bij de consignatiekas

Elke notaris heeft wel eens een erfenis af moeten wikkelen waarvan niet duidelijk is wie er recht op heeft. Als het echt niet lukt om een erfgenaam te vinden, dan gaat de erfenis naar de Staat. Openstaande erfenissen die de overheid beheert, kun je vinden op de website van de consignatiekas.

Hoeveel openstaande erfenissen heeft de consignatiekas?

Op het trefwoord nalatenschap vind je op dit moment 5.110 tegoeden. De kans is dus heel klein dat er een bedrag op jou staat te wachten. Maar niet geschoten is altijd mis. Dus even zoeken op je eigen naam is de moeite waard.

openstaande erfenissen

Het schijnt dat de overheid meer dan 150 miljoen euro’s bewaart die nog niet zijn geclaimd. Het gaat daarbij niet alleen om erfenissen. De overheid kan ook een bedrag bewaren dat over is na een faillissement of een veiling. Als niemand een bedrag claimt, dan is het op den duur voor de Staat en dus van ons allemaal.

In veel landen is het heel normaal dat iemand die een erfgenaam opspoort als beloning een deel van de erfenis krijgt. Er worden zelfs goed bekeken TV programma’s over gemaakt. In Nederland heeft RTL4 daar nu ook een serie over met Ruben Nicolai.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe zoek ik openstaande erfenissen op?

Bij de consignatiekas vind je een lijst van openstaande erfenissen in Nederland. Je kunt daarin zoeken op achternaam.

Hoe lang blijft een erfenis staan?

Een erfenis blijft maximaal 20 jaar staan in de consignatiekas. Als niemand een bedrag claimt, dan gaat het geld uiteindelijk naar de overheid.