Zo werkt de erfbelasting bij een erfenis uit het buitenland

Ook over een erfenis uit het buitenland moet je soms erfbelasting betalen in Nederland. Het verschilt per geval. De ene keer betaal je niks, maar in andere gevallen zelfs twee keer!

Wanneer betaal je geen erfbelasting als je een erfenis uit het buitenland krijgt?

  • Jenny is Canadese en woont sinds 2005 in Nederland. Zij gaat € 100.000 erven van haar moeder uit Canada. Jenny hoeft in Nederland geen erfbelasting te betalen omdat haar moeder hier niet woont.
  • Kees is in 2010 naar Portugal verhuisd. Hij is nog altijd Nederlander. Wanneer zijn kinderen in Nederland van hem erven, hoeven ze geen erfbelasting te betalen. Dit komt doordat Kees al meer dan 10 jaar weg is. Overlijdt hij binnen 10 jaar, dan moeten ze wel belasting betalen.
  • Gunther heeft de Duitse nationaliteit en woonde tussen 2005 en 2020 in Nederland. Begin 2021 is hij terug verhuisd naar Duitsland. Hij valt niet onder de 10 jaarstermijn omdat hij geen Nederlander is. Maar als hij een schenking wil doen, dan geldt voor hem als buitenlander wel een 1 jaarstermijn (zie de tekst van de wet hieronder).
erfenis buitenland

Wanneer betaal je twee keer erfbelasting?

  • Anneke woont in Nederland en heeft een huisje in het buitenland. Haar nichtje is erfgenaam. In het land waar het huisje staat, is de erfbelasting 5%. In Nederland is het tarief 30%. Dit betekent dat het nichtje 5% betaalt in het land waar het huis staat en 25% in Nederland. Dus geen dubbele belasting maar wel twee keer belasting.

Meer lezen?