10 manieren om de erfbelasting te ontwijken

Iedereen kan de erfbelasting ontwijken met deze 10 tips. Je moet er wel wat voor doen maar dan ben je er ook echt van af. Bekijk ook even de extra tips in de video hieronder:

1. Stop je geld in een bedrijf

Veel mensen denken dat een langstlevende het minste erfbelasting betaalt. Maar dit klopt niet. Want de vrijstelling voor wie een bedrijf erft, is nog veel hoger. Je moet wel echt ondernemer zijn en je erfgenaam moet verder willen met de zaak.

2. Geef bij leven je geld al weg

Over elke euro die je langer dan 6 maanden voor je overlijden weggeeft, betaal je later geen belasting. De overheid helpt zelfs een handje met een jaarlijkse vrijstelling voor de schenkbelasting.

3. Verhuis naar een zonnig land.

Je hoeft niet ver weg op een eiland te gaan wonen om de erfbelasting te ontwijken. Ook op het vaste land in Europa zijn er plekken waar je weinig of geen belasting betaalt. Naar Monaco verhuizen is voor de meeste mensen te duur, maar Portugal is nog goed te doen. Als je 10 jaar weg bent dan hoeft je erfgenaam in Nederland geen belasting meer te betalen.

4. Zet een opvul legaat in je testament

Een opvul legaat is een stukje tekst dat je als echtpaar kunt opnemen in je testament. Daarmee kun je de erfbelasting ontwijken totdat de laatste van beiden sterft.

5. Laat je kleinkind mee erven

Ook je kleinkind kan een bedrag erven zonder belasting. Maar daarvoor moet je wel een testament maken. Hoe meer mensen je opneemt in je testament, des te minder belasting er van je erfenis af gaat. Voor gewone mensen is dit misschien wel de mooiste belastingtruc voor de erfbelasting.

6. Doe een schenking op papier

Wil je graag al bij leven je geld weg geven maar zit het vast in je woning? Dan kun je een schenking op papier doen. Dat is een schenking die je nu doet maar pas bij overlijden wordt betaald. Als je dit goed regelt, dan gaat er geen belasting af.

7. Stel de belasting uit met een twee-trap

Zit je geld vast in de woning en wil je de belasting uitstellen totdat de langstlevende overlijdt? Dat kan met een twee-trap in je testament.

8. Geef alles aan een goed doel

Goede doelen betalen in Nederland geen belasting meer. Dat hebben we mede te danken aan Johan Cruyff die daarvoor actie heeft gevoerd. Dus door alles na te laten aan een goed doel kun je de erfbelasting helemaal ontwijken.

9. Zoek alvast een mooie kist uit

Wist je dat de kosten van je uitvaart aftrekbaar zijn voor de erfbelasting? Dus zoek alvast een mooie kist uit want de fiscus betaalt mee!

10. Maak zelf je geld lekker op

Veel ouderen sparen omdat het een gewoonte is. Ze blijven aflossen op de hypotheek, ook als dat niet meer hoeft. Ze gaan door met sparen, ook al krijgen ze geen rente meer van de bank. Van elke euro extra vermogen krijgt de fiscus later ook een deel. Dus geniet van je geld en laat het rollen!

erfbelasting ontwijken