10 manieren om de erfbelasting te ontwijken

Erfbelasting is misschien wel de meest gehate belasting van Nederland. Opvallend genoeg zijn er heel veel legale manieren waarop je de erfbelasting kunt ontwijken. In dit blog vind je de 10 beste tips om de heffing van erfbelasting te voorkomen. Je moet er wel wat voor doen, maar daarna ben je er ook echt van af.

1. Stop je geld in een bedrijf

De meeste mensen weten dat je belasting moet betalen als je een erfenis krijgt en dat iedere erfgenaam recht heeft op een vrijstelling. Ook weten veel mensen dat de partner van de overledene een veel grotere vrijstelling heeft dan de overige erfgenamen. Weinig mensen weten dat er één soort erfgenaam is die een nog grotere vrijstelling heeft. De bedrijfsopvolgingsregeling houdt in dat je heel weinig belasting betaalt als je een bedrijf erft. In theorie zou je van je geld dus een onderneming kunnen kopen om daarmee de erfbelasting te omzeilen. Meer info vind je op deze pagina van de belastingdienst.

2. Geef bij leven je geld al weg

De erfbelasting en schenkbelasting zijn beiden geregeld in de Successiewet. Voor de erfbelasting is er één keer een vrijstelling. Voor de schenkbelasting kun je ieder kalenderjaar een vrijstelling gebruiken. Elke euro die je langer dan een half jaar vóór je overlijden weggeeft bespaart later tot wel 40 cent erfbelasting. Denk bijvoorbeeld aan een jaarlijkse schenking aan een neef of nicht die als erfgenaam in je testament staat. Elk jaar kun je een paar duizend euro weg geven zonder schenkbelasting. Hiermee kun je tot wel 40% erfbelasting voorkomen.

Heb je kinderen? Denk er dan aan om vóór de veertigste verjaardag van je kind een beroep te doen op de eenmalig verhoogde vrijstelling voor de schenkbelasting. Dit kun je bijvoorbeeld doen op het moment dat je kind een woning koopt. Hier vind je meer tips over een grote schenking bij de aankoop van een huis.

3. Verhuis naar een zonnig land

Droom jij al een tijdje van een woning in het buitenland? Het fiscale klimaat kan er een stuk aangenamer zijn dan in Nederland. Je hoeft niet eens ver weg op een eiland te gaan wonen om de erfbelasting te omzeilen. Ook op het vasteland van Europa zijn er genoeg plekken waar je geen belasting betaalt over een erfenis. Voor de meeste mensen is een woning in Monaco te duur. Maar een huisje in Portugal is voor veel Nederlanders goed te betalen. Je moet wel echt emigreren en niet meer ingeschreven zijn in Nederland. Daarna moet je het minstens 10 jaar volhouden op je nieuwe adres. Als je binnen deze termijn overlijdt valt je erfenis op grond van de Successiewet nog steeds onder de Nederlandse erfbelasting.

Tip: als je meer wilt weten over de erfbelasting, overweeg dan het boek Wegwijs in de Successiewet aan te schaffen. Dit is het beste boek over erfbelasting dat bij iedere notaris op het bureau ligt. Uiteraard heb ik zelf ook een exemplaar.

4. Zet een opvullegaat in je testament

Voor de gemiddelde Nederlander is een slim testament de beste manier om de erfbelasting te ontwijken. Een voorbeeld hiervan is het opvullegaat. Dat is een slimme clausule waarmee je als echtpaar de erfbelasting kunt uitstellen tot na het overlijden van de langstlevende. Het enige wat je daar voor nodig hebt is een testament van een paarhonderd euro. Je hoeft dus niet te verhuizen naar het buitenland of bij leven alles weg te geven.

Er zijn nog veel meer clausules waarmee je erfbelasting kunt besparen. Gelukkig hoef je niet zelf uit te zoeken welk testament het beste is voor jouw situatie. De notaris denkt graag met je mee. Advies hierover is normaal gezien bij de prijs inbegrepen. Wist je trouwens dat elke notaris zelf zijn tarieven mag bepalen? Hierdoor zijn er grote prijsverschillen tussen notariskantoren. Vraag daarom altijd een paar offertes op voordat je een notaris kiest. De tarieven bij jou in de buurt vind je op deze pagina. Vul een plaatsnaam in en je ziet direct hoeveel geld je kunt besparen.

5. Laat je kleinkind mee erven

Iedere erfgenaam heeft recht op een vrijstelling. Meer erfgenamen betekent minder erfbelasting. Je kunt dus belasting besparen door een deel van je erfenis aan een extra erfgenaam te geven.

Veel mensen weten niet dat kleinkinderen een flinke vrijstelling hebben voor de erfbelasting. Het kan dus heel slim zijn om een deel van je erfenis aan de kleinkinderen te geven. Dit kan door een legaat op te nemen in je testament. Elke euro die je aan een kleinkind geeft, kan tot 20 cent erfbelasting besparen. Met een legaat van € 20.000 kun je tot wel € 4.000 erfbelasting vermijden. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan deze uitgebreide video met uitleg en tips over alle mogelijke opties.

Heb je geen afstammelingen en zijn je broers en zussen erfgenaam? Overweeg dan om een deel van je erfenis aan je neven en nichten te geven. Dit is vooral belangrijk als je een grotere erfenis nalaat. Door een extra erfgenaam te benoemen, wordt een deel van je erfenis niet belast voor 40% maar voor 30%. Een paar regeltjes extra in je testament en je hebt een kwart van de erfbelasting bespaard. Zo gemakkelijk kan het zijn.

6. Doe een schenking op papier

Bestaat jouw vermogen vooral uit de overwaarde van je huis? Dan is het lastig om bij leven je geld al weg te geven aan de kinderen. Want je huis verkopen om de erfbelasting te ontwijken, dat klinkt niet zo aantrekkelijk. Gelukkig is er een andere optie. Een schenking op papier is een bedrag dat je nu schenkt maar nog niet uitbetaalt. Hierdoor ontstaat er een Box 3 schuld van de ouders aan de kinderen. Dit verlaagt op papier het vermogen, waardoor de kinderen minder erfbelasting betalen over de erfenis. In dit blog vind je meer uitleg over de papieren schenking. Overigens is de erfbelasting over het huis vaak een stuk lager dan mensen denken. Maak jij je zorgen over dit onderwerp? Lees dan ook dit blog en bekijk de video.

meer video’s over erfbelasting vind je op mijn YouTube kanaal

7. Stel de belasting uit met een tweetrap

Nog een andere testamentvorm is de zogenoemde tweetrap. Ook daarmee kun je als echtpaar de erfbelasting zo lang mogelijk uitstellen. Het lijkt dus een beetje op een opvullegaat maar het werkt heel anders. De notaris legt je graag uit wat het verschil is en welke van de twee bij je past. Ben jij iemand die precies wil weten hoe het zit en graag zelf berekeningen maakt? Dan tref je het! Ik heb voor beide testamenten een video gemaakt waarin ik stap voor stap uitleg hoe je dat doet. Hier vind je de video over het opvullegaat en hier vind je de video over het tweetrapstestament. Je kunt gelijk meerekenen met je eigen cijfers.

8. Geef alles aan een goed doel

De meeste goede doelen betalen in Nederland geen erfbelasting meer. Dit hebben we mede te danken aan Johan Cruyff, die daarvoor actie heeft gevoerd. Op deze site kun je checken of een goed doel wel of geen erfbelasting betaalt. Als je geen kinderen hebt kun je de erfbelasting dus volledig ontwijken door alles aan goede doelen te geven.

9. Repareer je foute verzekeringspolis

Eén van de grootste fiscale blunders is een verkeerd afgesloten verzekering. Heb jij zelf een overlijdensrisicoverzekering afgesloten die bij jouw overlijden een bedrag uitkeert? Dan moeten je nabestaanden daar tot maximaal 40% erfbelasting over betalen. Heeft de begunstigde een polis afgesloten op jouw leven? Dan is de uitkering opeens volledig vrijgesteld! Er gaat dus geen cent belasting van af. Je zou wel gek zijn als je niet probeert om dit aan te passen.

Stellen kunnen bijvoorbeeld een zogenoemde “kruislingse” verzekering afsluiten. Dit houdt in dat A een verzekering afsluit op het leven van B en dat in spiegelbeeld B een verzekering afsluit op het leven van A. Je sluit in dit geval dus twee afzonderlijke polissen af. Deze constructie is in beginsel helemaal vrijgesteld van erfbelasting. Wil jij ook zo’n slimme verzekering waarbij de fiscus het nakijken heeft? Hier kun je binnen één minuut de premie berekenen.

Behalve een kruislingse polis is het ook mogelijk om een enkele polis af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat je alleenstaand bent en je kind een polis afsluit op jouw leven. Ook dat kan dus belastingvrij. Een ander voorbeeld is de situatie dat je niet samenwoont met je partner maar dat hij of zij wel financieel afhankelijk is van jou. In dat geval betaalt je partner over een legaat in je testament minimaal 30% erfbelasting, terwijl een polis belastingvrij was geweest.

Belangrijk: zeg nooit een oude verzekering op voordat je geaccepteerd bent voor een nieuwe polis. Sluit je partner een verzekering af op jouw leven? Laat dan na het afsluiten van de nieuwe polis een fiscale check doen van je samenlevingscontract, huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Meestal is één telefoontje met je notaris voldoende om hier duidelijkheid over te krijgen.

10. Maak zelf je geld lekker op

Veel ouderen sparen omdat het een gewoonte is. Ze blijven aflossen op de hypotheek, ook als ze die kunnen omzetten naar aflossingsvrij. Ze gaan door met sparen, ook al is de spaarrente lager dan de inflatie. Van elke euro extra spaargeld krijgt de belastingdienst later ook een deel. Dus als je het kunt missen, doe er dan nu wat mee. Koop die nieuwe camper, ga op vakantie of geef vaker wat weg aan de kinderen of kleinkinderen. Op deze pagina vind je 10 extra tips over hoe je slim kunt schenken.

erfbelasting ontwijken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “10 manieren om de erfbelasting te ontwijken”