Iedereen kan de erfbelasting ontwijken met deze 10 tips. Je moet er wel wat voor doen, maar dan ben je er ook echt van af.
1. Stop je geld in een bedrijf
De meeste mensen weten dat je belasting moet betalen als je een erfenis krijgt. Veel mensen weten ook dat iedere erfgenaam recht heeft op een vrijstelling. Minder bekend, is dat de partner van de overledene een veel grotere vrijstelling heeft dan de andere erfgenamen. Weinig mensen weten dat er één erfgenaam is die een nog grotere vrijstelling heeft. De erfgenaam die een bedrijf erft en voortzet, betaalt over dat deel van de erfenis maar heel weinig erfbelasting. Dit heet de bedrijfsopvolgingsregeling. Meer info vind je op deze pagina van de belastingdienst.
2. Geef bij leven je geld al weg
De erfbelasting en schenkbelasting zijn beiden geregeld in de Successiewet. Voor de erfbelasting is er één keer een vrijstelling. Voor de schenkbelasting kun je elk kalenderjaar een vrijstelling gebruiken. Elke euro die je langer dan een half jaar vóór je overlijden weggeeft, kan later tot 40 cent erfbelasting besparen. Denk bijvoorbeeld aan een jaarlijkse schenking aan een neef of nicht die als erfgenaam in je testament staat. Elk jaar kun je een paar duizend euro weg geven zonder schenkbelasting, terwijl je neef of nicht over de erfenis tot 40% erfbelasting betaalt. Zijn je kinderen later erfgenaam? Dan mag je één keer een extra grote schenking doen zonder schenkbelasting of erfbelasting. Bijvoorbeeld op het moment dat je kind een huis koopt. Hier vind je meer tips over een grote schenking voor een huis.
3. Verhuis naar een zonnig land
Naast het weer, kan ook het fiscale klimaat aangenamer zijn in het buitenland. En je hoeft niet eens ver weg op een eiland te gaan wonen om van de erfbelasting af te zijn. Ook op het vasteland van Europa zijn er plekken waar je geen belasting betaalt over een erfenis. In Monaco wonen, dat is voor de meeste mensen te duur. Maar het leven in Portugal is voor veel Nederlanders goed te betalen. Je moet het wel 10 jaar volhouden. Want als je binnen deze termijn overlijdt, valt je erfenis nog steeds onder de Nederlandse erfbelasting.
4. Zet een opvul legaat in je testament
Voor de gemiddelde Nederlander is een slim testament de beste manier om de erfbelasting te ontwijken. Een voorbeeld hiervan is het opvullegaat. Dat is een slimme clausule waarmee je als echtpaar de erfbelasting kunt uitstellen tot na het overlijden van de langstlevende. Het enige wat je daar voor nodig hebt, is een testament. Je hoeft dus niet te verhuizen naar het buitenland of bij leven alles weg te geven.
Gelukkig hoef je niet zelf uit te zoeken welk testament het beste is voor jouw situatie. De notaris denkt graag met je mee. Wist je trouwens dat elke notaris zelf zijn tarieven mag bepalen? Dit heeft tot gevolg dat er grote prijsverschillen zijn tussen notariskantoren. Vraag daarom altijd een paar offertes op voordat je een notaris kiest. Een testament voor een alleenstaande is al mogelijk vanaf € 290 (bron). Een testament voor twee personen kan vanaf € 490 (bron). De meeste notarissen zijn een stuk duurder. Soms betaal je tot wel twee of drie keer zoveel! De tarieven bij jou in de buurt vind je op deze website. Vul een plaatsnaam in en je ziet direct hoeveel geld je kunt besparen.
5. Laat je kleinkind mee erven
Iedere erfgenaam heeft recht op een vrijstelling. Meer erfgenamen betekent dus minder erfbelasting. Veel mensen weten niet dat kleinkinderen een flinke vrijstelling hebben voor de erfbelasting. Het kan dus heel slim zijn om een deel van je erfenis aan de kleinkinderen te geven. Dit kan door een legaat op te nemen in je testament. Elke euro die je aan een kleinkind geeft, kan tot 20 cent erfbelasting besparen. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan deze uitgebreide video met uitleg en tips over alle mogelijke opties.
6. Doe een schenking op papier
Bestaat jouw vermogen vooral uit de overwaarde van je huis? Dan is het lastig om bij leven je geld al weg te geven aan de kinderen. Want je huis verkopen om de erfbelasting te ontwijken, dat klinkt niet zo aantrekkelijk. Gelukkig is er wel een andere optie. Een schenking op papier is een bedrag dat je nu schenkt maar pas later uitbetaalt. Dit houdt in dat er in Box 3 een schuld ontstaat bij jou en een vordering bij je kind. Dit verlaagt op papier je vermogen, waardoor je kinderen later minder erfbelasting betalen. In dit blog vind je meer uitleg over de papieren schenking. Of lees dit blog waarin ik uitleg dat het met die erfbelasting over een huis vaak wel meevalt.
7. Stel de belasting uit met een twee-trap
Nog een andere testamentvorm is de zogenoemde twee-trap. Ook daarmee kun je als echtpaar de erfbelasting zo lang mogelijk uitstellen. Het lijkt dus een beetje op een opvullegaat maar het werkt heel anders. De notaris legt je graag uit wat het verschil is en welke van de twee bij je past. Ben jij iemand die precies wil weten hoe het zit en zelf een berekening wil maken met je eigen cijfers? Dan tref je het! Ik heb voor beide testamenten een video gemaakt waarin ik stap voor stap uitleg hoe je dat doet. Hier vind je de video over het opvullegaat en hier vind je de video over het tweetrapstestament.
8. Geef alles aan een goed doel
De meeste goede doelen betalen in Nederland geen erfbelasting meer. Dit hebben we mede te danken aan Johan Cruyff, die daarvoor actie heeft gevoerd. Door alles na te laten aan een goed doel kun je de erfbelasting dus helemaal ontwijken! Op deze site kun je checken of een goed doel wel of geen erfbelasting betaalt.
9. Zoek alvast een mooie kist uit
Bezuinig nooit op de kist, want de fiscus betaalt er aan mee. Alle normale kosten van de uitvaart zijn aftrekbaar voor de erfbelasting. Dus ook de bloemen en de grafsteen.
10. Maak zelf je geld lekker op
Veel ouderen sparen omdat het een gewoonte is. Ze blijven aflossen op de hypotheek, ook als dat niet meer hoeft. Ze gaan door met sparen, ook al krijgen ze bijna geen rente van de bank. Van elke euro extra krijgt de fiscus later ook een deel. Dus als je het kunt missen, doe er dan nu wat mee. Of geef vaker wat weg aan de kinderen of kleinkinderen. Op deze pagina vind je 10 tips over hoe je slim kunt schenken.
