Niet 120 maar 12600 is het perfecte aantal aandelen voor je BV

Notaris, hoeveel aandelen heeft een BV normaal gezien? Nou, dat mag je zelf kiezen. En als je het zelf niet weet, dan stelt de notaris vaak 120 voor. Want dat is deelbaar door 3 terwijl dat bij 100 of 1000 niet kan. Maar dit getal miskent dat veel ondernemers denken in percentages. En een nieuwe aandeelhouder hoeft niet een gelijk deel te hebben aan de rest.

Waarom zou je precies 12600 aandelen in je BV uitgeven?

12600 is het laagste getal dat je kunt delen door de nummers 1 tot en met 10 en 100. Stel je hebt een bedrijf met twee eigenaren en je wilt door groeien naar tien. Elke vennoot heeft een gelijk deel in het bedrijf. Met 12600 aandelen is dat geen enkel probleem.

120 aandelen bv

Stel je hebt een bedrijf met drie eigenaren. Eén van de drie wil 8,5% verkopen aan een nieuwe, vierde eigenaar. Ook dat is geen probleem. Want de nieuwe eigenaar heeft met 1071 van de 12600 aandelen precies 8,5%. Elke combinatie van hele en halve procenten is mogelijk.

hoeveel aandelen heeft een bv

Een kleine tien jaar geleden is het minimale startkapitaal van € 18.000 afgeschaft. Tot die tijd zag je vaak dat een BV 18.000 aandelen van € 1 had. Of bijvoorbeeld 180 aandelen van € 100. Op het getal 7 na, is 18000 ook deelbaar door 1 tot en met 10 en 100. Zo gek was het oude systeem dus niet.

Maakt het uit wat je doet bij het starten van je bedrijf? Je kunt het later toch altijd aanpassen? Ja zeker, dat klopt. Maar op dat moment baal je er wel van dat alles overnieuw moet. Als je het meteen goed doet, dan bespaar je later een hoop kosten bij de notaris.

Als je met meerdere personen aandeelhouder bent, is het gebruikelijk om een aandeelhoudersovereenkomst op te laten stellen. Daarin leg je de onderlinge afspraken tussen de aandeelhouders vast. Denk bijvoorbeeld aan de rolverdeling binnen de organisatie. Je kunt zo’n overeenkomst laten maken door een notaris of advocaat. Dat is een dure kwestie. Veel mensen weten niet dat er een goedkopere optie is. Je kunt ook zelf online een aandeelhoudersovereenkomst maken!

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat zijn aandelen in een BV?

Een BV is een rechtspersoon met aandeelhouders. Rechtspersoon betekent dat de BV eigen rechten en plichten heeft. Zo kan een BV een pand kopen of werkgever zijn. De aandeelhouders zijn min of meer de eigenaren van de BV. De aandelen in de BV geven recht op een aandeel in de winst en ze geven zeggenschap door middel van stemrecht. Zo kunnen de aandeelhouders een directeur benoemen of ontslaan. En de aandeelhouders kunnen het bedrijf verkopen door de aandelen over te dragen. Er zijn ook rechtspersonen zonder aandeelhouders. Het beste voorbeeld is een stichting.

Hoeveel aandelen heeft een bedrijf?

Je bepaalt als oprichter zelf hoeveel aandelen je bedrijf heeft. Het is verstandig om een aantal te kiezen dat goed deelbaar is. Dat maakt het toetreden van een nieuwe aandeelhouder en stuk gemakkelijker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *