Liever je vermogen met de warme hand aan je kinderen geven? Dit zijn de 10 manieren waarop je kunt schenken bij leven aan je kind. Bekijk ook even de video met extra tips hieronder.
1. Elk jaar geld overmaken
Veel ouders maken elk jaar een bedrag over aan hun kinderen. Dit is de populairste manier om te schenken bij leven. Maar niet iedereen heeft zijn vermogen op de bank staan. Gelukkig zijn er ook opties wanneer je geld vast zit in een huis, een bedrijf, kunst of ander bezit.
2. Schenken op papier
Bij een schenking op papier ontstaat er uit het niets een schuld aan je kind. Je maakt het bedrag nog niet over maar moet wel elk jaar rente betalen. Dit is een mooie manier om vermogen over te dragen als het vast zit in je huis. Helaas mag dit van de fiscus niet zonder een bezoek aan de notaris. Je moet dus wel kosten maken als je hiervoor kiest.
3. Iets anders dan geld weg geven
Je kunt de jaarlijkse vrijstelling ook gebruiken om zonder belasting iets anders dan geld weg te geven. Denk aan kunst, antiek of sieraden. Maar ook een belegging, zoals een verhuurde woning, kun je bij leven aan de kinderen schenken. Zelfs vorderingen en effecten worden wel eens op naam van een kind gezet.
4. Schulden kwijtschelden
Heb je geld geleend aan je kind? Zoals voor de aankoop van een huis of auto of voor het starten van een bedrijf? Door daarop jaarlijks een bedrag kwijt te schelden kun je zonder belasting vermogen overdragen. Daardoor betaal je zelf ook minder belasting in Box 3. Je bespaart er dus dubbel belasting mee.
5. Een grote schenking doen voor een huis
Soms heeft de fiscus een extra grote vrijstelling voor een gift. Dat je een kind een groter bedrag mag geven voor de aankoop van een huis is wel bekend. Maar de meeste mensen weten niet dat dit ook kan voor een kleinkind. We zouden bijna vergeten dat je ook zonder speciale eisen één keer een groter bedrag mag schenken. Dit kan tussen de 18e en 40e verjaardag van je kind.
6. Het bedrijf alvast op naam van je kind zetten
Ook een bedrijf kun je vaak zonder een cent belasting weg geven aan je opvolger. Daar zitten wel een hoop haken en ogen aan. Je fiscaal adviseur vertelt je daar graag meer over.
7. Schenken voor een studie
Gaat je kind een dure studie doen? Ook daarvoor mag je een grote schenking doen zonder dat er belasting af gaat. Deze optie wordt niet vaak gebruikt. De meeste ouders doen liever pas een grote schenking als hun kind een huis koopt.
8. Schenken in je levenstestament
Wil je van je geld af als je dement bent er zelf niks meer aan hebt? Dat kan alleen met een levenstestament. Heb je dat niet geregeld dan gaat een bewindvoerder je geld beheren. Een schenking is dan meestal niet meer mogelijk. Met een levenstestament kun je wel doorgaan met schenken en elk jaar de vrijstelling gebruiken.
9. De erfenis eerder uitkeren
Is je partner overleden en heb jij de erfenis niet meer nodig? Veel ouderen kiezen ervoor om de erfenis eerder uit te keren. Dit wordt door de fiscus gezien als een schenking bij leven. Ook daarbij heb je recht op een vrijstelling. Hoeveel je kunt uitkeren zonder belasting, dat hangt af van je leeftijd. De notaris kan voor je uitrekenen hoe hoog dat bedrag is. Het voordeel van het eerder uitkeren van de erfenis? Dat is besparing van Box 3 heffing en zorgkosten.
10. Schenken en belasting terug krijgen
Ben je van plan om een deel van de erfenis aan een goed doel na te laten? Gek genoeg kan het voor je kinderen gunstig zijn om dit al te schenken bij leven. De reden daarvoor is de giftenaftrek. Het goede doel betaalt geen erfbelasting en geen schenkbelasting. Nalaten of schenken maakt voor het goede doel dus geen verschil. Maar voor jou maakt het wel uit. Want dankzij de giftenaftrek krijg je belasting terug als je kiest voor een schenking. Dat extra geld kun je aan je kinderen geven.
- Op deze site kun je checken of jouw goede doel geen belasting betaalt.
- Meer info van de fiscus over de giftenaftrek.
Meer lezen?
- De 6 opties die je hebt voor het uitsluiten van je schoonkind.
- 10 tips voor wie zijn vermogen zonder belasting weg wil geven.
- Dit zijn de regels voor een schenking aan je vader of moeder.

Veelgestelde vragen:
Wat zijn de voordelen van schenken bij leven?
Schenken bij leven scheelt een hoop belasting. Niet alleen de erfbelasting gaat omlaag maar je betaalt ook minder Box 3 heffing en een lagere eigen bijdrage voor zorg.
Wat is de beste manier om bij leven aan je kind te schenken?
Wat het beste is, dat verschilt per geval. Voor de één is geld overmaken het slimst. Bij de ander is het beter om te schenken op papier. Voor elk vermogen en elke situatie is er wel een optie te bedenken die goed uitpakt.
Check mijn blog met 10 ideeën voor een schenking bij leven.
Wat zijn de nadelen van schenken bij leven?
Het schenken bij leven kan ook nadelen hebben:
– sommige schenkingen verlagen je inkomen;
– soms is de schenkbelasting hoger dan de erfbelasting, bijvoorbeeld doordat de vrijstelling lager is;
– wanneer de fiscus de regels verandert, kan een schenking achteraf meer kosten dan het oplevert;
– eens gegeven blijft gegeven, meestal kun je een schenking niet herroepen als je spijt krijgt.
Hoe zorg je dat een schoonkind geen recht heeft op je geld?
Je schoonkind heeft bij een scheiding geen recht op wat jij aan je kind hebt gegeven, mits:
– de schenking schriftelijk is vastgelegd en
– daarin een privé clausule staat en
– je kind goede afspraken heeft gemaakt met je schoonkind in een samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden.